Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 31 sty 2008, 13:06

Użytkownik

Użytkownik

Witam, mam zapytanie, postanowiłem zakupić samochód "ciężarowy" do 7.5 ton, mam mi on służyć, do jazdy po kraju w celach niekomercyjnych ( wyjazdy na rajdy samochodowe ze "sprzętem" na pace i podłączoną przyczepą kempingową). Moje pytanie dotyczy szeroko pojętych "utrudnień" jakie mnie spotkają, tzn. w jaki sposób używać w takich przypadkach tacho, ile zapłacę rocznie podatku drogowego, co jeszcze mnie zaskoczy, czy samochód rejestrować na firmę czy na siebie ? Gdzie najlepiej ubezpieczyć taki samochód... i tak dalej...

Post Wysłano: 31 sty 2008, 17:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Wedle rozporządzenia 561/2006 UE, samochód o DMC do 7,5 tony i używany w celach NIEHANDLOWYCH traktowany jest prawie jak osobówka. Co znaczy prawie - musisz mieć tacho - wymóg, auta powyżej 3,5 tony muszą mieć tacho, ale nie musisz stosować sie do czasu jazdy i pracy. Tyle o tacho, co do opłat to niestety nie pomogę .. w tej chwili, musiałbym zasięgnąć helpa od księgowej z firmy bo posiadamy takie autko.

Post Wysłano: 31 sty 2008, 20:11

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuje Kolego...!

Post Wysłano: 01 lut 2008, 12:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Szwedzkie badziewie z Göteborga

Przepis mówi, że jeśli urządzenie rejestrujące(tachograf) znajduje się w aucie to musi na pewno posiadać ważną legalizacją. A czasu pracy chyba nie musisz przestrzegać. Ale jak mówię, WYDAJE MI SIĘ. Jeżdżąc na własne potrzeby, chcesz czy nie musisz kupować winietę. Nawet jak ja chciałbym pożyczyć od znajomego zestaw żeby się przejechać, muszę wykupić winiete, w innym razie problem gotowy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]