Cytuj:
A ja mysle ze jezeli nie masz podkladki pod te brakujace tarcze to pisza mandat i po krzyku. Bynajmniej ja sie spotkalem z podobnymi przypadkami. Kierowca nie mial zaswiadczenia i nie chceli sluchac jego usprawiedliwiania sie. Jak widac wszystko zalezy od humoru inspektora.
Dokładnie zgadzam sie z Tobą Cheester.
Chciałbym jeszcze sprostować kilka zdań, które wyczytałem w waszych postach po :
1. kierowca powinien posiadać przy sobie takie zaświadczenie
2. pracodawca ma obowiazek wypisać takie zaświadczenie, bo kopie musi mieć w firmie w celu archiwizacji
3. Nie jest nigdzie w przepisach powiedziane że zaświdaczenie musi być wystawione w formie elektronicznej (komputerowej) istnieją różnego rodzaju druki ( ja używam " Oświadczenie w sprawie dni wolnych naszych kierowców"
4. powiem wam szczerze, że na te zaswiadczenia ITD patrzy różnie w przypadku tacho cyfrowego, jedni inspektorzy nalegają na pokazanie zaświadczenia inni, mówią że nie jest wymagane jeśli jeździsz na karcie bo tam pauza automatycznie Ci się rysuje, (lecz lepiej nie ryzykować i mieć takie zaświadczenie to nic was nie kosztuje, a tak jak powiedziałem pracodawca musi wystawić takie zaświadczenie)
5. Aha i pamiętajcie jeśli takie zaświadczenie będzie wymagane w czasie kontroli, a wy go nie będziecie mieć...niestety TO WY dostaniecie po głowie i TO WAS ukarają mandatem (przedsiębiorce tylko w czasie kontroli w firmie)
Pozdrawiam