Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sie 2008, 12:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5835204

Witam, mam pytanie czy ktoś wie jak zarejestrować auto z Holandii co potrzebuje itd ?? wiem o badaniu technicznym wiem o celnikach ale w jakiej spedycjo to zrobić itd pomocy...

Post Wysłano: 11 sie 2008, 12:38

Użytkownik

Użytkownik

jeżeli nic się nie zmieniło od dwóch lat to:
1. tłumaczenie dowodu rejestracyjnego (tylko dowodu, nic więcej nie pokazuj przy rejestracji. znam przypadek gościa, któremu panienka z okienka kazała przetłumaczyć wszystko, co jej pokazał - zrobiła sobie kopie i ... tłumaczył nawet jakieś papiery o zagłówkach), umowy kupna
2. pierwszy przegląd techniczny
3. urząd skarbowy (zwolnienie z VAT) nie pamiętam nr druku, ale Ci powiedzą
4. urząd celny (kiedyś była, teraz nie do końca wiem, jak to jest, ale i tak musisz ich odwiedzić)
5. wydział spraw obywatelskich - dział rejestracji pojazdów we właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania urzędzie gminy. tam min opłata 500 zł na ekologię + za rejestrację.

jak o czymś zapomniałem to pewnie jeszcze ktoś uzupełni.
dla mnie źródłem wiedzy byli ludzie w urzędzie celnym. masz podaj 5 dni na pojawienie się tam (od dnia sprowadzenia). mi wszystko powiedzieli, co i jak.

Post Wysłano: 11 sie 2008, 15:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
3. urząd skarbowy (zwolnienie z VAT) nie pamiętam nr druku, ale Ci powiedzą
Druk VAT-24, opłata wynosi 160zł. Razem z tym drukiem trzeba złożyć kopię tłumaczeń i oryginały do wglądu.
Cytuj:
4. urząd celny (kiedyś była, teraz nie do końca wiem, jak to jest, ale i tak musisz ich odwiedzić)
W Urzędzie Celnym, trzeba złożyć "deklarację uproszczoną nabycia wewnątrzwspólnotowego", oznaczoną symbolem AKC-U i wpłacić wyliczoną wcześniej akcyzę. Razem z tą deklaracją, wnioskiem do Naczelnika UC o wydanie dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy, dowodem wpłaty i wszelkimi tłumaczeniami itp, składamy wszystkie papiery w odpowiednim do miejsca zamieszkania UC i czekamy. Jeżeli to jakieś nie wielkie miasto to powinni to zrobić od ręki.

Post Wysłano: 15 sie 2008, 10:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

To jak wiecie to ja proszę o info, jak zarejestrować ciągnik rolniczy sprowadzony z Holandii. Dodam, że tego typu maszyny tam nie muszą być rejestrowane i nie ma on żadnych papierów.... Ciągnik to John Deere 8100 ;)

CPC - 21.12.2009

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]