Witam, mam takowe pytanie. Jest przepis mówiący o tym, że opony powinny być na osi jednakowej firmy. A czy tyczy to się też opon bieżnikownych. Jak wiemy bieżnik mają ten sam lecz opony z których je bieznikowano pochodziły z innych firm(michelin, continental).
Czy muszę mieć opony bieżnikowane tez jednej marki na osi(naczepa)
Jak tak to jest to trochę dziwny przepis, Przy nowych oponach to się zgodzę, ale przy bieznikowanych. Przecież mają takie same bieżniki i inne parametry techniczne.
Z góry dzięki za odp.
przepis ten mówi, że opony maja mieć ten sam bieżnik, a nie, że muszą być tego samego producenta. Nie wiem, gdzie go w tej chwili szukać, ale twardo mi w pamieci utkwił jego zapis.
Bo z jezdnią styka się wlaśnie bieżnik a nie logo producenta. I od bieżnika -zarówno jeśli chodzi o jego kształt, jak i skład mieszanki z której jest wykonany-zależą wlaściwości trakcyjne opony.A głównie przyczepność.Ustawodawca chciał prawdopodobnie zapobiec sytuacji, gdy dwie różne opony z rożną przyczepnością powodują skłonności do "uciekania" osi w bok.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 6 gości