Cytuj:
Kolego enriu a skad ubezpieczyciel ma wiedziec ze Ty zatrudnisz kierowce(tym bardziej ze to Twoje pierwsze auto) i ile lat ten kierowca bedzie mial.Agent ubezpieczeniowy pytal Ciebie o to nie bedzie bo to nie jego interes czy bedziesz mial kierowce i w jakim wieku,liczy sie wiek wlasciciela ,konkretnie osoby fizycznej,czyli Twoj.Przeczytaj dokladnie warunki umowy ubezpieczenia a na 99 % bedzie cos na ten temat,wiem ze jest tego duzo i bardzo mala czcionka ale dla wlasnej pewnosci warto.PZU jest na tyle stara firma ubezpieczeniowa ze juz wie jak sie zabezpieczyc przed pewnymi wyplatami.Troche to nietypowe ze Pzu mialo najnizsze stawki,bo zazwyczaj jest to wrecz odwrotnie,tylko jak cos to od nich najszybciej otrzymasz odszkodowanie.Nie zrozum mnie zle,nie chce Cie wcale pouczac,tym bardziej ze Ty jestes przewoznikiem,a ja nie ale jako takie doswiadczenie z ubezpiczeniami mam.Pozdrawiam
Ależ oczywiscie,że będzie wiedział! Z oświadczenia ,które jest integralną częścią umowy ubezpieczenia. Gdzie podpisuje się -osobiście tak robiłem,(musiałbym poszukać do ewentualnego zeskanowania) -oświadczenie,ze kierowca (w znanym mi przypadku) nie będzie miał ukończonych mniej niż 25 lat.Ja mam wspólną umowę OC-AC.
Oczywiście, mogę wsadzić osiemnastolatka nawet, ale na własne ryzyko.Bo firma w razie wypadku-zgłoszenia roszczenia rozłoży ręce i powie: niestety, nie interesuje nas to.Nie zostały dotrzymane warunki umowy.Tak samo jak trzeźwość kierowcy, przegląd techniczny i inne, które mają wpływ.
Zaś temat "małych druczków itp" nie tyle ma miejsce, co po prostu z reguły wcale nie czytamy warunków ubezpieczenia (tzw.OWU) , tylko podpisujemy bezmyślnie ,ze są nam znane.Robił ktoś inaczej?
Składki- są zależne od wielu czynników.W moim przypadku n.p. przy ostatniej umowie, gdybym miał pojazd zarejestrowany w okolicach Warszawy, to składka OC byłaby prawie połowę niższa.
Co do "starej" lub "nowej" firmy ubezpieczeniowej, to zarówno w jednej jak i drugiej zatrudnieni są z pewnością podobnej klasy specjaliści , a raczej nie osoby "na przyuczeniu".Więc argument dla mnie nieprzekonujący.
Poza tym, większość firm wchodzi w skład ogólnoeuropejskich ( czy też -światowych) koncernów, a to ,ze są u nas od niedawna nie znaczy,że nie znają się na sposobie liczenia ryzyka.Ale kazda może oceniać je na inny sposób.Niektóre firmy oferowały n.p. przy ubezpieczeniu mieszkania ubezpieczenie OC samochodu osobowego prawie za darmo.