Z Małopolskim Ośrodkiem Ruchu Drogowego wiąże mnie ciekawa historia (B), gdyż w okresie wczesnej wiosny roku 2008 w Bielsku-Białej (moim mieście) działy się cuda, na egzamin czekało się bite 3 miesiace (łącznie z teorią), a aby sie
zapisać trzeba było miec
ukończone 18 lat. W mojej sytuacji czekałbym łącznie 4 miesiace, bo skonczylem jazdy w lutym.
Jak przystało na osobe na tym forum musiałem coś wykombinować i wykombinowalem.
Rozejrzałem sie za okolicznymi WORDAMi i moją uwage zwrócil własnie w Nowym Sączu.
W Nowym Sączu egzaminy były łączone, a na termin czekało sie
2 tygodnie,
można było sie zapisac przed 18tką
Kiedy koledzy i znajomi stukali się po głowie (160 km od Bielska), ja wypytywałem instruktorów o sens tego, obmyślałem środki transportu, szukałem jazd w Nowym Sączu (żeby poznać miasto) iiii.....
i udało sie
14.03 miałem 18tke, a 17tego miałem zdany egzamin
Byłem w Nowym Sączu cztery razy, najpierw się zapisać, potem raz na jazdy (3h), potem drugi raz na jazdy (3h), potem na egzamin.
Satysfakcja - bezcenna, miny znajomych, którzy pomimo że byli dwa miesiace starsi nie mieli na horyzoncie nawet jeszcze terminu egzaminu - bezcenne.
Musiałem tylko słuchac uwag, że pewnie było tam łatwiej znać... No ale cóż.
Odnośnie samego WORDu (MORD) to mile wspominam.
Ośrodek widac, że jest zbudowany z myślą o kursantach, o ich wygodzie i potrzebach. Sam plac jest bardzo fajnie zaprojektowany, pomimo, ze na małej powierzchni, to jest zaprojektowany z głową. Uwage budzi zieleń, która wplata się w plac.
Samo miasto jest średnio trudne do zdawania.
Wielu z Was pewnie zaskoczy ilośc dróg jednokierunkowych, co dla mnie było dużym szokiem. Mieszkam w mieście większym, a łącznie tylu jednokierunkowych w centrum nie ma.
Z reguły znaczną częśc egzaminu stanowi przejazd obwodnicą miasta, dwujezdniową czteropasową. Tak więc jest czas na uspokojenie się, poza tym władowanie kursanta w newralgiczne punkty miasta to skazanie sie na długie stanie w korkach, gdyż droga wylotowa z miasta to istny horror.
Z punktu widzenia egzaminów na kategorie ciężkie niech inni sie wypowiedzą