Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Gdzie panowie macie ubezpieczenie OC? I ile płacicie? Jaka stawka wyjsciowa?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Gdzie panowie macie ubezpieczenie OC? I ile płacicie? Jaka stawka wyjsciowa?
Stawka składki z polisy OC jest różna w różnych regionach kraju i w różnych firmach ubezpieczeniowych.Uzależniona jest też od szczegółów umowy, jak choćby polisa ze zniżkami za bezszkodowość, ale i zwyżkam.W niektórych odgrywa rolę wiek właściciela, jego doświadczenie w prowadzeniu pojazdów, wiek kierowców i wiele innych czynników.Są także polisy opcji "zero": kwota stała, bez zniżek za bezszkodowość, ale i bez zwyżki w przypadku wystąpienia szkody.
Możliwości są tu co najmniej dziesiątki.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jak masz kilka aut to też możesz zniżki uzyskać. Ja mam tak w PZU dodatkowe 50% zniżki za ilość pojazdów. Dla zainteresowanych pytajcie o WIS.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak masz kilka aut to też możesz zniżki uzyskać. Ja mam tak w PZU dodatkowe 50% zniżki za ilość pojazdów. Dla zainteresowanych pytajcie o WIS.
Ale i tutaj trzeba się zastanowić, czy wszystkie auta traktować razem i korzystać z tej samej na nie zniżki, ale w przypadku wypłaty odszkodowania tracić na wszystkich, czy "rozbić" je pojedynczo (jest taka mozliwość) i każde traktować osobno.A w razie utraty zniżki tracimy tylko na auto , z którego polisy zostało odszkodowanie wypłacone.
W każdym razie nie ma prostej,jednoznacznej odpowiedzi na zadane na początku pytanie.Możliwości jest wiele.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH12

Też się zastanawiam nad pzu. Enriu, a ile masz samochodów, że uzyskałeś 50% rabatu? Mam u nich oc na osobówkę, dali mi nawet ostatnio 20% rabatu za przedłużenie umowy, więc może i z ciągnikiem uda mi się wbić w jakąś promocję.. Ego, a Ty ubezpieczales auta razem, czy każdy osobno?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Też się zastanawiam nad pzu. Enriu, a ile masz samochodów, że uzyskałeś 50% rabatu? Mam u nich oc na osobówkę, dali mi nawet ostatnio 20% rabatu za przedłużenie umowy, więc może i z ciągnikiem uda mi się wbić w jakąś promocję.. Ego, a Ty ubezpieczales auta razem, czy każdy osobno?
Ja mam część PZU- ale w trzech różnych oddziałach, bo wbrew pozorom, to stawki nie są identyczne-część w Hestii.
Kiedyś miałem w jednym inspektoracie PZU , a że w zwiazku z wypłaconym odszkodowaniem miałem zwyżkę składki, to noworejestrowany pojazd wynegocjowałem by potraktowali osobno.I on "zarabial" na swoje zniżki osobno.
Dobrze jest też załatwiać to przez pośrednika, brokera, który ma umowy , a przede wszystkim rozeznanie w różnych firmach oraz ich oddziałach.
W każdym razie warto poszukać.Różnice sięgają kilkudziesięciu procent nawet.

Użytkownik

Użytkownik

razem w Pzu mam 8 pojazdów a zniżka chyba była już po 5.
Trzymam wszystko w jednym oddziale i na razie wszystko bezszkodowo. A zniżka mi się przydaje bo na cały sprzęt mam AC a ono troszkę kosztuje i do czerwca miałem wyższe stawki ze względu na mój wiek.
Dla mnie to dziwne że jako przedsiębiorca zatrudniając kierowców ze stażem w wieku powiedzmy 40 lat to i tak pod uwagę jest brany mój wiek czyli było to poniżej 26 lat i dostawałem zwyższkę mimo że nie ma możliwości bym wszystkim na raz jeździł. Teraz mam jeszcze po jednej przyczepie w Warcie i Hestii i nabijają mi one zniżki tak w razie czego bo składka na nie jest śmiesznie niska.

Użytkownik

Użytkownik

Niektóre firmy biorą pod uwagę wiek właściciela, ale n.p. Compensa (zapomniałem że mam tam jeden-jak na razie-zestaw) podwyższa składki, gdyby jeździł nim kierowca w wieku poniżej 25 lat.Musiałem napisać oświadczenie ,ze nie będzie takiego.
Sposóbów liczenia jest chyba tyle co firm ubezpieczeniowych

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9354841
Samochód: daf

Mobile zwyżka jest naliczana gdy osoba ktora bedzie korzystala z pojazdu ma nieukończone 25 lat.Chyba ze wlasciciel pojazdu zlozy oswiadczenie wobec ubezpieczyciela ze nie bedzie go prowadzila osoba ponizej tego wieku,ale jezeli jakims cudem sie zdayz ze jednak taki osobnik bedzie prowadzil pojazd i spowoduje nawet kolizje to zapomnij ze ubezpieczyciel wyplaci jakakolwiek kase,nawet za naprawe pojazdu poszkodowanego sam zaplacisz.

Użytkownik

Użytkownik

Akurat PZU takiego oświadczenia nie wymaga, a zwyżkę naliczyli mi jak rejestrowałem pierwszy ciągnik.
Był to w ogóle pierwszy pojazd jaki kiedykolwiek ubezpieczałem i nie miałem żadnej historii. Wiek 23 lata i jak usłyszałem stawki w innych firmach to zdecydowałem się na PZU. Zwyżka była za mój wiek a nie kierowcy który miał 45. Ale rok później załapałem się na taryfę WIS i miałem 50% zniżki od kwoty ze zwyżka więc już było jakoś do przełknięcia.

Tak jak pisze ego metod liczenia jest tyle co firm ubezpieczeniowych i zapewne to jeszcze do kwadratu.

Teraz będę użerał się z PZU o odszkodowanie na naczepę w leasingu. Rama pękła przy wjeżdżaniu na wagę w jednej z firm.
Zobaczymy co wyjdzie z tego. Mam nadzieje że szkoda całkowita.

Użytkownik

Użytkownik

Kolego enriu a skad ubezpieczyciel ma wiedziec ze Ty zatrudnisz kierowce(tym bardziej ze to Twoje pierwsze auto) i ile lat ten kierowca bedzie mial.Agent ubezpieczeniowy pytal Ciebie o to nie bedzie bo to nie jego interes czy bedziesz mial kierowce i w jakim wieku,liczy sie wiek wlasciciela ,konkretnie osoby fizycznej,czyli Twoj.Przeczytaj dokladnie warunki umowy ubezpieczenia a na 99 % bedzie cos na ten temat,wiem ze jest tego duzo i bardzo mala czcionka ale dla wlasnej pewnosci warto.PZU jest na tyle stara firma ubezpieczeniowa ze juz wie jak sie zabezpieczyc przed pewnymi wyplatami.Troche to nietypowe ze Pzu mialo najnizsze stawki,bo zazwyczaj jest to wrecz odwrotnie,tylko jak cos to od nich najszybciej otrzymasz odszkodowanie.Nie zrozum mnie zle,nie chce Cie wcale pouczac,tym bardziej ze Ty jestes przewoznikiem,a ja nie ale jako takie doswiadczenie z ubezpiczeniami mam.Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH12

No to widzę, że najbardziej opłaca się jednak zostać przy pzu. Skoro mam ubezpieczać kilka większych samochodów, to nie ma co ryzykować z raczkującymi ubezpieczycielami. A jeśli chodzi o likwidację szkód, to wiem z doświadczenia, że z nimi najmniej problemu (przynajmniej jeśli o osobówki chodzi).

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego enriu a skad ubezpieczyciel ma wiedziec ze Ty zatrudnisz kierowce(tym bardziej ze to Twoje pierwsze auto) i ile lat ten kierowca bedzie mial.Agent ubezpieczeniowy pytal Ciebie o to nie bedzie bo to nie jego interes czy bedziesz mial kierowce i w jakim wieku,liczy sie wiek wlasciciela ,konkretnie osoby fizycznej,czyli Twoj.Przeczytaj dokladnie warunki umowy ubezpieczenia a na 99 % bedzie cos na ten temat,wiem ze jest tego duzo i bardzo mala czcionka ale dla wlasnej pewnosci warto.PZU jest na tyle stara firma ubezpieczeniowa ze juz wie jak sie zabezpieczyc przed pewnymi wyplatami.Troche to nietypowe ze Pzu mialo najnizsze stawki,bo zazwyczaj jest to wrecz odwrotnie,tylko jak cos to od nich najszybciej otrzymasz odszkodowanie.Nie zrozum mnie zle,nie chce Cie wcale pouczac,tym bardziej ze Ty jestes przewoznikiem,a ja nie ale jako takie doswiadczenie z ubezpiczeniami mam.Pozdrawiam
Ależ oczywiscie,że będzie wiedział! Z oświadczenia ,które jest integralną częścią umowy ubezpieczenia. Gdzie podpisuje się -osobiście tak robiłem,(musiałbym poszukać do ewentualnego zeskanowania) -oświadczenie,ze kierowca (w znanym mi przypadku) nie będzie miał ukończonych mniej niż 25 lat.Ja mam wspólną umowę OC-AC.
Oczywiście, mogę wsadzić osiemnastolatka nawet, ale na własne ryzyko.Bo firma w razie wypadku-zgłoszenia roszczenia rozłoży ręce i powie: niestety, nie interesuje nas to.Nie zostały dotrzymane warunki umowy.Tak samo jak trzeźwość kierowcy, przegląd techniczny i inne, które mają wpływ.
Zaś temat "małych druczków itp" nie tyle ma miejsce, co po prostu z reguły wcale nie czytamy warunków ubezpieczenia (tzw.OWU) , tylko podpisujemy bezmyślnie ,ze są nam znane.Robił ktoś inaczej?
Składki- są zależne od wielu czynników.W moim przypadku n.p. przy ostatniej umowie, gdybym miał pojazd zarejestrowany w okolicach Warszawy, to składka OC byłaby prawie połowę niższa.
Co do "starej" lub "nowej" firmy ubezpieczeniowej, to zarówno w jednej jak i drugiej zatrudnieni są z pewnością podobnej klasy specjaliści , a raczej nie osoby "na przyuczeniu".Więc argument dla mnie nieprzekonujący.
Poza tym, większość firm wchodzi w skład ogólnoeuropejskich ( czy też -światowych) koncernów, a to ,ze są u nas od niedawna nie znaczy,że nie znają się na sposobie liczenia ryzyka.Ale kazda może oceniać je na inny sposób.Niektóre firmy oferowały n.p. przy ubezpieczeniu mieszkania ubezpieczenie OC samochodu osobowego prawie za darmo.

Użytkownik

Użytkownik

Zgadzam sie z kolega ego.Oswiadczenie przy umowie to jest podstawa,a szczegolnie przy pakiecie z AC,tylko moze niektorzy nie patrza co podpisuja i temu twierdza ze nic takiego nie istnieje.Wiekszosc z konsumentow gdyby przeczytala warunki jakiejkolwiek umowy,nawet np z operatorem sieci komorkowej to by sie wahal czy taka umowe podpisac,ale zazwyczaj kazdy rezygnuje bo jest tam troche tego tekstu a i bywa ze obsluga tez narzuca tempo i tak malo kto czyta umowy.
Sa agenci ktorzy reprezentuja kilka firm ubezpieczenioweych,wiec warto sie z takim kims spotkac by przedstawil oferty kilku firm i mozna sobie to szybko zestawic i skalkulowac.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zgadzam sie z kolega ego.Oswiadczenie przy umowie to jest podstawa,a szczegolnie przy pakiecie z AC,tylko moze niektorzy nie patrza co podpisuja i temu twierdza ze nic takiego nie istnieje.Wiekszosc z konsumentow gdyby przeczytala warunki jakiejkolwiek umowy,nawet np z operatorem sieci komorkowej to by sie wahal czy taka umowe podpisac,ale zazwyczaj kazdy rezygnuje bo jest tam troche tego tekstu a i bywa ze obsluga tez narzuca tempo i tak malo kto czyta umowy.
Sa agenci ktorzy reprezentuja kilka firm ubezpieczenioweych,wiec warto sie z takim kims spotkac by przedstawil oferty kilku firm i mozna sobie to szybko zestawic i skalkulowac.
Jestem tego samego zdania.Że zamiast podejrzewać o podstępne praktyki innych, najpierw sami czytajmy co podpisujemy.
Także w temacie agentów rezprezentujących różne firmy. Oni są w stanie dopasować konkretną ofertę do konkretnego ubezpieczającego.Warto popytać..

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]