Strona 1 z 6 [ Posty: 103 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 kwie 2009, 7:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Skoda Fabia 1.4 16v

Czy moglibyście wkleić fotki Trucków z takich krajów jak :Iran,Irak Mongolia Kazachstan takich których na Polskich drogach jezdzi bardzo mało:)
znacie jakieś firmy które z bardzo odległuych krajów jeżdzą przez Polske??

Post Wysłano: 20 kwie 2009, 8:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Post Wysłano: 20 kwie 2009, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Magnum 460 DXI E5

Z Iranu najczęściej w Polsce spotykam ciężarówki firmy Arjang Jam z Teheranu, które jeżdżą do Szwecji przez przeprawę promową Świnoujście-Ystad/Trelleborg, więc widać ich na krajowej "trójce". Firma ta, jak większość Irańczyków, używa obecnie nowych Volvo FH Globetrotter z naczepami plandekowymi Mammut, a jeżdżą tam także FH pierwszej generacji.
Poza tym z Iranu na krajowej "2" i A2 do Świecka jeżdżą firmy (widziałem kilka razy) Adak/Masoud i Behnam - obie z Teheranu oraz trochę aut bez żadnych napisów, głównie białe Volvo FH, a w zeszłym roku jechała też jedna 3-osiowa Scania 113.
W Polsce nie ma ich aż tak dużo, jak już to tranzyt do Skandynawii albo Niemiec. Poza tym teraz nawet Irańczycy używają naczep-firanek (składa je Mayan-Kogel) i ich auta nie wyróżniają się tak z daleka (dawno nie widziałem już takich rarytasów jak International, Mack czy mocarnie wyglądajace w 3-osiowej wersji F12 albo TurboStar).
Najwięcej spotkać ich można w Dover i często stoją też w Niemczech, np. w Hamburgu oraz w południowych Włoszech (przeprawa promowa do Grecji/Turcji?)

Z pobliskiego Iraku nigdy nie jeździły ciężarówki.

Natomiast z Kazachstanu jeździ coraz więcej ciężarówek i to całkiem nowoczesnych, ale wiele bez żadnych napisów. Ze znanych firm na pewno niemieckie spedycje: Warkentin i Bloedorn TransAsia GmbH.
Warkentin z Fuldy rejestruje swoje auta w nowej stolicy Kazachstanu- Astanie. Są to niebieskie Scanie R z żółtymi plandekami albo autotransportery.
Bloedorn ma różne samochody - np. stare Volvo FH oraz białe MANy TGA rejestrowane w obwodzie Pietropawłowskim w północno-wschodnim Kazachstanie na granicy z Rosją.
Niestety, większość ciężarówek z tych państw pozostaje całkiem anonimowa, bo nie ma żadnych napisów, wymalowanych nazw firm itd.
Podobnie rzecz ma się z Kirgistanem, z którego głównie jeżdżą Mercedesy Actrosy i DAFy 95XF.

Są to chyba najdalsze kraje (nie licząc azjatyckiej Rosji), z jakich widziałem ciężarówki w Polsce. Z Mongolii nigdy nie widziałem samochodu i wątpię, czy takie jeżdżą. Pozostaje jeszcze kwestia Kaukazu czy to jest egzotyka czy też nie. Z Gruzji i z Azerbejdżanu sporadycznie coś jedzie na krajowej "2" z wyjątkiem DAFów van der Wal Baku, które pokonują trasę do Azerbejdżanu w tranzycie przez Polskę regularnie.

A żeby nie być gołosłownym, jedno zdjęcie które mam akurat pod ręką.
Volvo FH Arjang Jam z Iranu, na terminalu promowym Świnoujście chyba w 2006 roku.
(C) Paweł Piotrowski
Obrazek Obrazek

Renault Trucks

Post Wysłano: 20 kwie 2009, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochody z Gruzji i Azerbejdżanu dosyć licznie koczują w okolicach giełdy samochodowej w Kownie. Widziałem same lawety.

Post Wysłano: 20 kwie 2009, 20:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9740107
Samochód: Volvo V40

Bo Litwini ciągną auta z zachodu, a potem przeładowują Gruzinom, Kazachom i Azerom na ich auta, a tamci jadą w dalsze zakątki...

Post Wysłano: 20 kwie 2009, 21:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Bo Litwini ciągną auta z zachodu, a potem przeładowują Gruzinom, Kazachom i Azerom na ich auta, a tamci jadą w dalsze zakątki...
Ameryki nie odkryłeś.

Post Wysłano: 21 kwie 2009, 20:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Ale dla mnie została odkryta. Bo nie wiedział ja, iż tak to jest. O !

Post Wysłano: 23 kwie 2009, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A żeby nie być gołosłownym, jedno zdjęcie które mam akurat pod ręką.
Volvo FH Arjang Jam z Iranu, na terminalu promowym Świnoujście chyba w 2006 roku.
(C) Paweł Piotrowski
Obrazek Obrazek
Orientuje sie ktoś czemu ta naczepa ma 2 zderzaki? W Iranie lub tamtejszych krajach są jakieś dodatkowe wymogi czy to tak dla picu zrobione?

Post Wysłano: 23 kwie 2009, 19:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

To raczej nasz Unijny wymóg... żeby ktoś pod naczepą nie "zaparkował" ;)

Post Wysłano: 23 kwie 2009, 20:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To tamtejsze naczepy mają tak wysoko zaczepione standardowe zderzaki?

Post Wysłano: 23 kwie 2009, 21:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 32844623

Moim zdaniem to są 2 zderzaki , bo na jednym nie zmieściło by się tyle odblasków , rejestracji , znaczków itp. Ale to chyba nie prawda , sam nie wiem :lol: :lol: :lol:

Post Wysłano: 23 kwie 2009, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Z zwróciliście uwagę na to jakie tam są drogi? Przypuszczam, że jakby światła (wraz z całym zderzakiem) były zamontowane w standardowym miejscu to po 10km były by całe w pyle i kurzu, a piach trzeba by było łopatami ze zderzaka wywalać. Myślę, że jest to "praktyczna" wysokość w tamtych stronach...

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 29 kwie 2009, 22:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Magnum 460 DXI E5

Irańczycy jeżdżą też z naczepami Kogel montowanymi w Iranie i mają one panel z oświetleniem taki sam jak w europejskich wersjach umieszczony na tej samej wysokości.
Więc podwójny zderzak jest raczej typowy akurat dla producenta Mammut. Może jest to wzór z innych naczep na rynki loklane, które produkuje też Mammut, a podobny zostosowano w tych "dalekobieżnych" :)

Renault Trucks

Post Wysłano: 05 maja 2009, 8:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A ja jakies 40 min temu widzialem 2 FH-acze z Kazachstanu. Jchaly z Hrebennego w kierunku Jaroslawia.

Jak dobrze ktos napisal niczym nie wyrozniaja sie z tłumu, ot odkupione od niemca 2 zestawy, tyle ze blachy deczko dziwne, dlatego przykuły moja uwage. Niestey 0 zdjec;/

Kilka lat temu widzialem nie raz u siebie trucki z Iranu. Scanie 113, 3 osie i te potezne opony + takie jakby amerykansie naczepy, to byl znak rozpoznawalny, ze to auta z bardoz daleka (nie mowiac juz o rejestracji, czy naklejce)

Czasami widuje tez u siebie auta z Azerbejdzanu, ale to naprawde rzadko. Przewaznie sa to Actrosy.

Post Wysłano: 11 maja 2009, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dwa auta z Iranu.
Campogalioano, Włochy.

Obrazek Obrazek

Post Wysłano: 02 sie 2010, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: duży z naczepą

Dwa auta z Iranu, jedno dećko w trakcie remontu.
Campogalioano, Włochy.

Obrazek Obrazek

Post Wysłano: 03 sie 2010, 17:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2158946
Samochód: Fiat CC 700 31PS

Podziwiam tych Irańczyków, wypuścić się w taką trasę niemal czterdziestoletnim Volvem... :roll:

KW-11.03.2013

Post Wysłano: 03 sie 2010, 17:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dużo kierowców zza Bosforu można tez spotkać w Chyżnem na parkingu kolo "Chyż-Betu" (restauracji) niektorzy na radiu wolaja na ten parking małym Istambułem :D

Ostatnio zmieniony 08 sie 2010, 18:49 przez Katsumoto, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 08 sie 2010, 16:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

Cytuj:
dyzo kierowców zza Bosforu można tez spotkać w Chyżnem na parkingu kolo "Chyż-Betu" (restauracji) niektorzy na radiu wolaja na ten parking małym Istambułem
Dokładnie... począwszy od hialtrans (turcy) skończywszy właśnie na obywatelach Kazachstanu i Iranu.

Post Wysłano: 22 lut 2011, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 32844623

Dwa zestawy z Iranu (Arjang Jam) spotkane w listopadzie ubiegłego roku na jednym z parkingów przy DK1:

Obrazek Obrazek

Strona 1 z 6 [ Posty: 103 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna