Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Witam.

W aktualnym wydaniu tego programu jest część poświecona absurdowi kwalifikacji wstępnej w naszym kraju.

Warto obejrzeć.

Warto tez przytoczyć informacje z tego reportażu - Kwalifikacje wstępną ukończyło.... 55 nowych kierowców autobusu

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Witam.

W aktualnym wydaniu tego programu jest część poświecona absurdowi kwalifikacji wstępnej w naszym kraju.

Warto obejrzeć.

Warto tez przytoczyć informacje z tego reportażu - Kwalifikacje wstępną ukończyło.... 55 nowych kierowców autobusu
Marix kiedy będę mógł to obejrzeć??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Np dzisiaj o 19.45 jest turbo kamera
http://www.tvnturbo.pl/epg/allChannels

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

I dobrze, może za pare lat zostaną tylko Ci co chcieli naprawde jeździć zawodowo, to jest dobre sito które oddzieli ziarno od plebsu!
Żaden szmodruch nie wyda tyle kasy, a dziś takich jest pełno, na parkingu żebrają o fajki itp, brudne ręce, zasyfione auto, odpoczynek z nogami na kierownicy, spanie w butach, przepocone ciuchy, upijanie się kilka godzin przed ruszeniem w dalszą drogę, to wszystko widziałem na pakingach w UE,
Kiedyś na załadunku, podszdł do mnie taki jeden, akurat byłem już załadowany, zapinałem pas a on: "no nie zapinaj, po co to robisz?!", zapinałem dalej, później zakładam deski, każda na swoje miejsce, a on: "no nie zakładaj tak wysoko, po co to robisz?!, ja tak nie robie" widać że bardzo go bolało że mi się chce pasy zapiąć, i deski na swoim miejscu pozakładać, dobre rady zawsze w cenie, jak zrobić i się nie narobić. Po tym można poznać elite z PL

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
I dobrze, może za pare lat zostaną tylko Ci co chcieli naprawde jeździć zawodowo, to jest dobre sito które oddzieli ziarno od plebsu!
Żaden szmodruch nie wyda tyle kasy, a dziś takich jest pełno, na parkingu żebrają o fajki itp, brudne ręce, zasyfione auto, odpoczynek z nogami na kierownicy, spanie w butach, przepocone ciuchy, upijanie się kilka godzin przed ruszeniem w dalszą drogę, to wszystko widziałem na pakingach w UE,
Kiedyś na załadunku, podszdł do mnie taki jeden, akurat byłem już załadowany, zapinałem pas a on: "no nie zapinaj, po co to robisz?!", zapinałem dalej, później zakładam deski, każda na swoje miejsce, a on: "no nie zakładaj tak wysoko, po co to robisz?!, ja tak nie robie" widać że bardzo go bolało że mi się chce pasy zapiąć, i deski na swoim miejscu pozakładać, dobre rady zawsze w cenie, jak zrobić i się nie narobić. Po tym można poznać elite z PL
Czyli Twoim zdaniem bałagan w kabinie świadczy o tym czy ktoś jest dobrym kierowcą? Proszę Cię, bez takich żartów. Można być jednocześnie bałaganiarzem, nawet niechlujem, ale być człowiekiem odpowiedzialnym i np. zabezpieczać należycie ładunek. To, że Ty nie lubisz bałaganu, być może jesteś pedantem, nie upoważnia Cię, do oceniania ludzi po tym, czy kabina jest brudna.
Ponadto nic co ogranicza dostęp do zawodu nie jest dobre, ponieważ jest to swego rodzaju monopol. Kilka(naście) lat temu kierowca autobusu w moim mieście nie otwierał przednich drzwi, bo wiało, biletu nie sprzedawał, bo np. pieniądze mają być zgodne, był panem i władcą, a to, że woził ludzi było dla wszystkich łaską, której dostąpili. Kiedy pojawiła się silna konkurencja w postaci busów, PKM podupadł i dopiero w ostatnich kilku latach przeszedł do kontrataku, kupując używane, sprowadzane z zachodu autobusy, przy których Ikarusy i Jelcze były średniowiecznym wynalazkiem, zatrudniając nowych kierowców ("stara gwardia" zapewne się wykruszyła odchodząc na emeryturę, bądź nieliczne przypadki zostały zreformowane), wprowadzona elektroniczną kartę miejską, dzięki której rzekomo można zaoszczędzić do 40% (opłata jest pobierana w zależności od długości przebytej trasy), już nie mówiąc, że autobusy zdeklasowały busy pod względem przewożonych uczniów, którzy mają bilety ulgowe, a dodatkowo zazwyczaj długoterminowe.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 4141

Cytuj:
Czyli Twoim zdaniem bałagan w kabinie świadczy o tym czy ktoś jest dobrym kierowcą? Proszę Cię, bez takich żartów. Można być jednocześnie bałaganiarzem, nawet niechlujem, ale być człowiekiem odpowiedzialnym i np. zabezpieczać należycie ładunek.
Cytuj:
zapinałem pas a on: "no nie zapinaj, po co to robisz?!", zapinałem dalej, później zakładam deski, każda na swoje miejsce, a on: "no nie zakładaj tak wysoko, po co to robisz?!, ja tak nie robie"
Cytuj:
upijanie się kilka godzin przed ruszeniem w dalszą drogę,
Po pierwsze odpowiedzialność :!:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli Twoim zdaniem bałagan w kabinie świadczy o tym czy ktoś jest dobrym kierowcą? Proszę Cię, bez takich żartów. Można być jednocześnie bałaganiarzem, nawet niechlujem, ale być człowiekiem odpowiedzialnym i np. zabezpieczać należycie ładunek. To, że Ty nie lubisz bałaganu, być może jesteś pedantem, nie upoważnia Cię, do oceniania ludzi po tym, czy kabina jest brudna.
.
Możliwe ale gdzie napisałem o kabinie? bałagan bałaganem. Miałem tu na myśli ogólnie całe auto, ale jeśli chodzi o kabinie to jak są plamy od kawy, patyczki od czyszczenia uszów, resztki jedzenia, pełno babskich włosów i nawet bielizna, powypalana tapicerka i ewidentny brud od smarów to już wg mnie nie jest bałagan tylko zasyfione auto, ktoś kto żyje w takich warunkach to musi być niezły szmodruch, przejmowałem po takim auto i mineło kilka weekendów zanim doprowadziłem środek kabiniy do stanu normalności, jeśli taki gość żyje tak w aucie, w takich warunkach to wątpie aby dbał o swój wygląd, stan techniczny auta, jak Cię widzą tak Cię piszą. Wizytówka dla firmy i kraju idealna.
Jak byłem w wojsku miałem takiego kolege (pozdrawiam Jego serdecznie) zawsze miał niedomyte ręce od smaru, czasem mundur przybrudzony, dlaczego, bo co się zepsuło to zawsze był pierwszy do roboty, wszystko musiał mieć sprawne, a że mieliśmy Stary na stanie zawsze było coś do zrobienia, auto miał zawsze czyste, z obowiązków wywiązywał się bardzo dobrze.

Cytuj:
Nie zgadzam się z Tobą i to bardzo się nie zgadzam. Kwalifikacja wstępna eliminuje z zawodu tych, których najzwyczajniej nie stać na nią, a nie tych, którzy się nie nadają do tego zawodu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie zgadzam się z Tobą i to bardzo się nie zgadzam
Masz takie prawo i ja to sznuje
Cytuj:
Kwalifikacja wstępna eliminuje z zawodu tych, których najzwyczajniej nie stać na nią, a nie tych, którzy się nie nadają do tego zawodu.
Dziś jest tak że na 100% zdających prawojazdy na C+E 20% robi je w razie W, bo jejść nie woła, znam przynajmniej 4 osoby które mają dość długo prawko na C+E a nigdy nie pracowały w tym zawodzie, zrobili bo może się przyda, nie mają o tej pracy zielonego pojęcia. To są ludzie przypadkowi w branży, którzy uprawnienia zrobili tylko dlatego że praca kierowcy ma być tylko alternatywą i bardzo często tacy ludzie nie nadają się do pracy,szybko rezygnują gdy posmakują tego chleba. Zawód kierowcy jest chyba najłatwiejszym do zdobycia, każdy inny wymaga minimum 3letniej szkoły, nawet żeby być uzyskać licencje ochrony trzeba się pomęczyć troche w szkole a przecież stanie w biedronce na bramce nie jest zbyt trudnym zadaniem :wink:
Jeżeli np można wyjechać w wakacje na szparagi, wypocić sie za wszystkie czasy, schudnąć 15kg i zarobić na upragnioną E36 to nie można zainwestować w przyszłość? Ludzie którzy naprawdę będą chcieli zrobią KW, a za pare lat może wreszcie poprawi się byt kierowców poprzez napływ ludzi z przypadku.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

nikt nie robi licencji pracownika ochrony żeby stać w biedronce na bramce.

Tak samo nikt nie zrobi KW żeby nie jeżdzić, bo to jest bez sensu. No chyba że nie ma co z kasą zrobić.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nikt nie robi licencji pracownika ochrony żeby stać w biedronce na bramce
chodzi mi o to że zawód ten potocznie nie wymaga tak jak kierowca jakiś wielkich umiejętności, a jednak szkołę trzeba skończyć.
Cytuj:
Tak samo nikt nie zrobi KW żeby nie jeżdzić, bo to jest bez sensu. No chyba że nie ma co z kasą zrobić
no teraz to juz napewno, jednak wczśniej tak jak napisałem wyżej, ludzie robili prawko i świadectwo żeby mieć, bo jejśc nie woła, wg mnie to są kierowcy z przypadku, zachęceni możliwością ewentualnego drugiego zawodu, oraz łatwością, szybkościa uzyskania i często nie dużym kosztem (np.pup)jednak nie mające w ogóle pojęcia na temat pracy.

Cytuj:
Dziś jest tak że na 100% zdających prawojazdy na C+E 20% robi je w razie W, bo jejść nie woła, znam przynajmniej 4 osoby które mają dość długo prawko na C+E a nigdy nie pracowały w tym zawodzie, zrobili bo może się przyda, nie mają o tej pracy zielonego pojęcia. To są ludzie przypadkowi w branży, którzy uprawnienia zrobili tylko dlatego że praca kierowcy ma być tylko alternatywą i bardzo często tacy ludzie nie nadają się do pracy,szybko rezygnują gdy posmakują tego chleba.

W takim przypadku Kwalifikacja Wstępna oczywiście w naturalny sposób wyeliminuje tych, którzy robią prawko w razie W. Nikt nie zabrania komukolwiek uzyskać prawa jazdy kat. C,D,E.
Cytuj:
Zawód kierowcy jest chyba najłatwiejszym do zdobycia, każdy inny wymaga minimum 3letniej szkoły
Według mnie uzyskanie prawa jazdy wyższych kategorii nijak ma się do określania kogoś zawodowym kierowcą. To tylko mały kroczek ku temu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wolfzan dobrze napisałeś, ale zobacz, jeżeli ktoś ma już ten komplet na jazdę "tirem" jest potencjalnym pracownikiem, i jednocześnie Twoim, moim konkurentem na miejsce pracy. Jego nie wygórowane warunki finansowe(jeden taki tu na forum pisał że będzie jeździł za 1000zł :!: ) powodują psucie i tak już zepsutego rynku pracy, a że takich troche jest, to pracodawcy którzy śmigają za 2złote będą mieli więcej dla siebie, jak się na nim pozna weźmie drugiego z podobnym aspiracjami i tak min nakręca się ta chora karuzela.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

Cytuj:
nikt nie robi licencji pracownika ochrony żeby stać w biedronce na bramce
Cytuj:
chodzi mi o to że zawód ten potocznie nie wymaga tak jak kierowca jakiś wielkich umiejętności, a jednak szkołę trzeba skończyć.[/quote="igoR84"]

Nie wymaga umiejętności?
Badania psychologiczne na pozwolenie na broń
Kurs lub szkoła
Egzamin, na którym nie idziesz tylko po to aby zaliczyc. I musisz się wykazać wiedzą bardzo ogólną:
-prawo
-interwencje
-budowa broni
i kilka innych rzeczy.

nie wspominam o takich pierdołach jak np. opinia dzielnicowego, wywiad środowiskowy.
Także nie pisz, że nie wymaga takich umiejętności jak kierowca, bo delikatnie mijasz się z prawdą. Wymaga, i to dużo większych umiejętności.
I niekonieczna do tego jest szkoła. Skończysz taki kurs tak jak PJ w miesiąc.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10660641
Samochód: AXOR

Cytuj:
Wolfzan dobrze napisałeś, ale zobacz, jeżeli ktoś ma już ten komplet na jazdę "tirem" jest potencjalnym pracownikiem, i jednocześnie Twoim, moim konkurentem na miejsce pracy. Jego nie wygórowane warunki finansowe(jeden taki tu na forum pisał że będzie jeździł za 1000zł :!: ) powodują psucie i tak już zepsutego rynku pracy, a że takich troche jest, to pracodawcy którzy śmigają za 2złote będą mieli więcej dla siebie, jak się na nim pozna weźmie drugiego z podobnym aspiracjami i tak min nakręca się ta chora karuzela.

I ja jestem tego zdania.
Świerzaki zgadzają się jeździc za najniższe stawki żeby tylko dostać robote i łapnąć doświadczenie. Szanujmy i ceńmy siebie to może będzie lepiej :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wymaga umiejętności?
Badania psychologiczne na pozwolenie na broń
Kurs lub szkoła
Egzamin, na którym nie idziesz tylko po to aby zaliczyc. I musisz się wykazać wiedzą bardzo ogólną:
-prawo
-interwencje
-budowa broni
i kilka innych rzeczy.
greg, znam kilku takich, chłopacy są ogólnie OK ale też inteligencją nie grzeszą, ich mottem było się najejśc koksów zrobić taką szkołe i być w ochronie, budowa broni to w 15min możesz się nauczyć, w wojsku to przerabiałem i to naprawde nie są jakieś cuda, reguła jest jedna a prawo to chyba użycia broni, prawa to się uczą prawnicy na długich studiach dziennych a nie ludzie w szkole zaocznej. Jaka może być opinia dzielnicowego który Cie nigdy nie widział i nie jesteś notowany? Takie same fujary zostają kierowcami jak i w ochronie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Wolfzan dobrze napisałeś, ale zobacz, jeżeli ktoś ma już ten komplet na jazdę "tirem" jest potencjalnym pracownikiem, i jednocześnie Twoim, moim konkurentem na miejsce pracy.
No właśnie - nie jesteś obiektywny, bo masz w tym swój interes. Eliminując Twoją potencjalną konkurencję podnosi się jednocześnie wartość wykonywanej przez Ciebie pracy.

Szkoda tylko, że nie tak ma działać wolny rynek. Selekcję pracowników należy pozostawić pracodawcom.

Na starych zasadach mogłeś zatrudnić słabego pracownika i po miesiącu podziękować mu za współpracę. Na nowych musisz temu nowemu pracownikowi zafundować szkolenie. Czy jest flejtuchem i fajtłapą to wyjdzie dopiero jak zacznie pracować czyli po fakcie zainwestowania w niego kilku tysięcy złotych. A co dalej? Trzymać go i narażać się na kolejne straty? Wywalić i odżałować te kilka tysięcy? Ktoś po prostu zrobił z pracodawców przymusowych hazardzistów.

Jeżeli zakładasz, że ludzie będą robili te szkolenia za swoje pieniądze to sytuacja jest jeszcze śmieszniejsza. Bo selekcja dokonywana jest nie na zasadzie tego kto się nadaje, a kogo stać.

Jedno wielkie bagno.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Turbo Kamera

Najbliższa emisja programu: 10 października, sobota, godz. 9:00

Nie wiem tylko kiedy pojawi się nowy odcinek
Nie moge doszukać sie na stronie tvnturbo kiedy są premiery.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Turbo Kamera

Najbliższa emisja programu: 10 października, sobota, godz. 9:00

Nie wiem tylko kiedy pojawi się nowy odcinek
Nie moge doszukać sie na stronie tvnturbo kiedy są premiery.
W zasadzie nic nowego i odkrywczego nie powiedzieli w tym programie, tylko z nowu zrobili z kierowców ciężarówek morderców na kołach nic dodać nic ująć
Jedynie fajnie że kręcili materiał do programu w Gdyni w okolicach terminalu kontenerowego :wink:

Filmy z tras

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 4141

Cytuj:
Bo selekcja dokonywana jest nie na zasadzie tego kto się nadaje, a kogo stać.
Ale jak na razie to prawko C czy też E mają STALI bezrobotni którzy mają problem ze znalezieniem pracy i dla takich kurs robi się za darmo. Nie wiem czy taki człowiek był by dobrym kierowcą (nawet nie chodzi mi tu o powołanie...).
W moim otoczeniu 2 osoby (może to mało) chcą sobie zrobić C+E TYLKO dlatego że uważają że robota lekka (kręcenie kierownicą) i kasa duża i zaczynają robić te kategorie a na pytanie co z kwalifikacją wstępną? odpowiadają że na razie nie będą robić bo na pewno przepisy się zmienią (mając na myśli że wszystko stanieje)