Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 paź 2010, 15:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Panowie tutaj prosba do Was,z racji ze prawko na A już mam,na B tez to teraz przyszedl czas na kat.C
i jak każda kobieta mam problem z wyborem..gdzie najlepiej,najskuteczniej nauczą mnie prowadzić ciężarówke w Warszawie? :)

Post Wysłano: 19 paź 2010, 17:01

Użytkownik

Użytkownik

Przepraszam że pytam koleżanko,ale czy zamierzasz wykorzystywac te prawo jazdy kat C?

Post Wysłano: 19 paź 2010, 17:10

Użytkownik

Użytkownik

jak najbardziej :) tak jak wykorzystuje B i A.
dlatego zapytałam gdzie mnie dobrze nauczą.

Post Wysłano: 19 paź 2010, 18:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699

z wykorzystaniem C będzie troszeńku trudniej. Ale próbuj próbuj :|

łeb w dół i trzeba zapierd*lać!
http://www.youtube.com/watch?v=pkwvifYw ... AYxJoN4pXc

Post Wysłano: 19 paź 2010, 21:07

Użytkownik

Użytkownik

a to dlaczego?
panowie chodzi o to ze kobiet nie chcą do pracy przyjmować? 8)

Post Wysłano: 19 paź 2010, 21:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7799641

Nie to że tylko kobiet nie chcą, ale ogólnie ciężko znaleźć w miarę dobrze płatną pracę w tej branży. A za grosze nikt nie chce jeździć.

Post Wysłano: 19 paź 2010, 21:53

Ogólnie to jest tak, że jest więcej kierowców niż roboty.

Post Wysłano: 20 paź 2010, 9:23

Użytkownik

Użytkownik

Uuaaa...jest aż tak zle?
spokojnie,coś się zawsze znajdzie :wink:

Post Wysłano: 20 paź 2010, 10:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Nie chcę cię zniechęcać, ale zanim wydasz grubą kasę na PJ i KW, to pojeździj może z jakimś kierowcą parę dni. To nie jest lekki kawałek chleba, nie sama jazda, ale też załadunki i rozładunki, kawał fizycznej roboty. Jazda paleciakiem, układanie na skrzyni, wiązanie pasami, rozładowywanie. Czasem nikt ci nie pomoże. Pary w sobie trzeba mieć dużo.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 22 paź 2010, 11:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

ale napedziliscie dziewczynie stracha. ze znalezieniem pracy wcale nie musi byc zle, przez koszty uprawnien (mam na mysli oczywiscie glownie kw) kierowcow wcale nie musi byc coraz wiecej, a raczej wrecz przeciwnie. moja znajoma z YT zrobila ostatnio CE i nie ma absolutnie zadnych problemow ze znalezieniem pracy, wrecz przeciwnie - smieje sie ze praca sama ja znajduje, gdzie sie nie zglosi to kierownictwo bardzo powaznie podchodzi do jej kandydatury i sa pozytywnie nastawieni. nie mozna wszystkich przewoznikow w kraju pakowac do jednego worka - baba wiec nie bierzemy. pewnie ze jak beda mieli do wyboru ciebie albo faceta z 10-letnim doswiadczeniem to dlugo sie zastanawiac nie beda. ale ci z doswiadczeniem sa wybredniejsi w ofertach no i kiedys przejda na emeryture albo zrezygnuja jeszcze wczesniej jak sie "najezdza". moja rada tylko taka, ze jak myslisz o szukaniu pracy na C, to lepiej zrob sobie też C+E. zawsze to wtedy latwiej o prace, jak bedzie do wyboru ty albo identyczna dziewczyna ale z prawkiem E, to wiadomo ze to ja wezma, bo a nuz sie to E przyda w naglym przypadku - dodatkowe uprawnienia nigdy nie zaszkodza a jeszcze ladnie w cv wyglada ;)

co do sily fizycznej. fakt, jesli trafisz na kiepska (pod tym wzgledem) naczepe i ladunki, moze byc ciezko. ja ostatnio pojechalem po znajomosci w trase jako pasazer, naczepa z burtami i szmata ze wszystkich stron (nawet na tylnej miala szmate a nie drzwi). uwierz mi, ponaciagac 13 metrow szmaty, pospinac i przeplec to linka na wietrze doprowadziloby do k*rwicy niejednego. i wcale nie jest to takie lekkie. ze spinaniem jest podobnie, wypadaloby zeby pasy byly spiete naprawde mocno - nie musze mowic dlaczego. mysle ze dla dziewczyny najlepsza bylaby robota na chlodni (robota "w bialych rekawiczkach i koszuli" bo twoje zadanie ogranicza sie do otwarcia tylnich drzwi i cofniecia pod rampe), ewentualnie jakas wywrotka. na pewno nie warto sie zniechecac i poddawac zanim jeszcze sie zaczelo ;) pod warunkiem ze cie to naprawde kreci, bez wzgledu na wszelkie minusy i wyzeczenia zwiazane z ta praca. inaczej lepiej sie za to w ogole nie zabierac - szkoda kasy i czasu. pozostaje miec nadzieje ze masz jakies pojecie o tej pracy, wiesz jaki to ciezki kawalek chleba itp. a nie wyrobilas sobie opinie o tej robocie z bajek czy stereotypow - "wsiada, jedzie, zwiedza i dobrze zarabia, gdyby jeszcze tylko czesciej brali prysznic". odwolam sie do postu wyzej, w ktorym kolega podsunal ci dobra rade - pojedz z jakims kierowca chociaz raz w trase, zeby zobaczyc jak to naprawde wyglada. jazda to tylko 60-70% - reszta to stres, nerwy, zaladunki, rozladunki, pospiech albo czekanie ;)

Post Wysłano: 22 paź 2010, 16:23

My jej wcale nie chcemy napędzać stracha ale poinformować jakie są realia. Może będzie miała szczęście i znajdzie robote do strzału ale dużo bardziej prawdopodobne, że straci kupe czasu i nerwów.
Jeśli chodzi o płeć to nie chcę nikogo dyskryminować ale jeżeli pracodawca będzie miał do wyboru mężczyzne i kobiete z tymi samymi papierami ale bez doświadczenia to jednak w zdecydowanej więszkości przypadków wybierze wariant pierwszy.
Siła fizyczna to ważna rzecz bez znaczenia czym jeździsz.

Post Wysłano: 22 paź 2010, 17:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

Cytuj:
My jej wcale nie chcemy napędzać stracha ale poinformować jakie są realia. Może będzie miała szczęście i znajdzie robote do strzału ale dużo bardziej prawdopodobne, że straci kupe czasu i nerwów.
Jeśli chodzi o płeć to nie chcę nikogo dyskryminować ale jeżeli pracodawca będzie miał do wyboru mężczyzne i kobiete z tymi samymi papierami ale bez doświadczenia to jednak w zdecydowanej więszkości przypadków wybierze wariant pierwszy.
Siła fizyczna to ważna rzecz bez znaczenia czym jeździsz.
niestety ogolnie musze sie z toba zgodzic. co do realiow - owszem, dlatego ja tez zaznaczylem, "o ile wie... a nie zna z bajek" :) jakie sa realia to my wiemy, jestem ciekaw czy kolezanka tez ma o tym jakies pojecie. co do wyboru przez pracodawce - w 99% wybor faktycznie padnie na faceta, co mnie jakos nie dziwi. wiadomo, stereotypy. no i sila fizyczna tez - facet prawdopodobnie poradzi sam sobie sam z wymiana kola na drodze, dziewczyno - raczej slabo. dla szefa to tez wygodniejsza sytuacja jak chlop sie pomeczy i pojedzie dalej, a dziewczyna najpierw bedzie dzwonic do niego, a potem po assistance. dodatkowe koszty i opoznienia. w sumie sam zawsze zastanawialem sie jak radza sobie kobiety za fajera, ale wlasnie w aspekcie tej ciezszej czesci pracy kierowcy jak gumy, ladunki itp. bo wiadomo ze trzymac kierownice i naciskac pedaly to kazdy da rade ;)

Post Wysłano: 22 paź 2010, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: T4

Cytuj:
zobaczymy po 1.05.2011

Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, 23:15 przez Evil, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 10:54

Użytkownik

Użytkownik

A co takiego ma być po 1.05.2011 ??

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 16:49

Użytkownik

Użytkownik

Niemcy i Austria otworzą swoje rynki pracy, znowu moze wyjachać troche naszych rodaków.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 19:14

Cytuj:
Cytuj:
zobaczymy po 1.05.2011

Poczekaj do 20.07.2011 to sam zobaczysz co się będzie działo.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 19:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jakiś tam Tyr...

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
zobaczymy po 1.05.2011

Poczekaj do 20.07.2011 to sam zobaczysz co się będzie działo.
Nie bądźcie takimi cwaniakami tylko napiszcie o co chodzi z tymi datami bo nie wszyscy orientują co ma się wtedy dziać ( ja między innymi ). Bóg zapłać.

Post Wysłano: 23 paź 2010, 20:47

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem co bedzie w lipcu ale się chętnie dowiem
mysle ze jak się postaram to do maja się wyrobie z tymi kategoriami :D
i spokojnie nie tak łatwo mnie zniechęcić jak sobie cos wbije do głowy.
wprawdzie nie jestem herod baba ale z wymiana koła jak i z drobnymi naprawami w aucie sobie radze-jeszcze mi sie nie zdarzyło dzwonić po assistance :wink:
a poza tym lubie jezdzić,ciagle i bez przerwy 8)

Post Wysłano: 23 paź 2010, 21:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
wprawdzie nie jestem herod baba ale z wymiana koła jak i z drobnymi naprawami w aucie sobie radze-jeszcze mi sie nie zdarzyło dzwonić po assistance :wink:
a poza tym lubie jezdzić,ciagle i bez przerwy 8)
99% kierowców TIrów to nie są "Herody". Ale wymienić koło w klamocie to już jest spory wysiłek fizyczny (nie wspomnę o psychicznym). Musiałabyś być damskim wydaniem pudziana, by się na to porywać.
Poza tym drobne naprawy w aucie... Co masz na myśli? Zmiana bezpiecznika? żarówki? łatanie poduszki? wymiana rury od intercoolera? Kapitalny remont silnika na parkingu?

Post Wysłano: 23 paź 2010, 21:34

Ja wam powiem o co chodzi z tymi datami.
20 lipca 2011 roku będzie........... środa. Co to ma do rzeczy ? Tyle samo co data 1.05.2011 czyli nic.
Jak wygląda transport ciężarowy w Austrii to wie chyba każdy i nie trzeba tutaj nic dodawać. A Niemcy to nie Irlandia, oni sobie rynku nie będą zapychać "tanią siłą roboczą" z zagranicy. Żeby u nich dorwać robote, będzie trzeba mieć nie byle jakie kwalifikacje i doświadczenie w zawodzie.