Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 lis 2010, 19:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5335347

Jako,że jestem nowym uzytkownikiem tej strony to wypadałoby sie przywitać, więc witam wszystkich:D przeglądałem to forum od A do Z i chciałem się pochwalić nową (zdobytą dziś) informacja od instruktora. Tyczy się ona przede wszystkim kierowców powyżej 24roku życia, więc niestety mnie nie obejmie,bo mam 22lata. Do rzeczy: dwa tygodnie temu zdałem za pierwszym razem prawko kat C i dziś byłem się zapisać na kat c+e;) i zacząłem debatować z instruktorem na temat kwalifikacji wstępnej i sie dowiedziałem że teraz jak ktoś ma skonczone 24lata i idzie na kwalifikacje to nie musi robić osobno przewozu rzeczy i przewozu osób!! te dwa bloki będą realizowane jednocześnie, teraz Stobno po ukończonym kursie zacznie wysyłać kwitki z wpisem w rubryce kat c/c+e bądź d/d+e (pomijam kategorie +1). W przypadku kiedy delikwent taki jak ja ma 22 lata i skończy KW przyspieszoną,a potem zrobi sobie kat D (bo w tej chwili nie mam) to po ukończeniu 24 roku życia będzie musiał przejść jeszcze dodatkowo, KW uzupełniającą, wiadomo koszty,ale to już nie to samo co w przypadku oddzielnego KW!! Niestety nie mam skanera więc będę musiał przepisać najważniejsze fragmenty z kserowanego przez instruktora artykułu:/
Gość który to pisze nazywa się Leszek Grzeczka i jest podinspektorem w Wydziale Komunikacji i Dróg Starostwa Powiatowego w Żninie, tytuł :"Niepotrzebne zamieszanie". "Pojawiły się też głosy,że osoba posiadająca prawo jazdy kategorii zarówno C/C+E, jak i D/D+E nie będzie mogła pracować jako kierowca np. autobusu, jeśli kod "95" będzie umieszczony tylko przy kategorii C/C+E bądź odwrotnie. Także w tej kwestii przepisy są jasne i nie pozostawiające wątpliwości, że takie opinie są błędne. Art. 39d ust. 6 ustawy z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym zawiera normę prawną, która bez żadnych wątpliwości zwalnia kierowców wykonujących przewóz drogowy różnymi pojazdami, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch kategorii, należących do różnych bloków programowych, z odbycia szkolenia okresowego z zakresu obu bloków programowych. Reasumując: kierowcy, których dotyczy opisana wyżej sytuacja, mogą spokojnie i bez obaw poruszać się po drogach i bezdrożach naszego kraju, pilnie obserwować znaki drogowe i sytuację w ruchu, bez zastanawiania się nad prawidłowością i kompletnością swojego prawa jazdy."
Troche długo wiem,sorki,ale nie mam skanera zeby to zeskanować. Także przy mnie instruktor dzwonił do jakiegoś tam "kazimierza" i pytał i teraz oba bloki mają być realizowane jako jeden;) już nie pamiętam w jakim temacie i kto,ale ktoś pisał ze przez pomyłke mu wbili od razu kw do kat D i C/C+E - może to nie pomyłka;D
To chyba tyle mojego dzieki za uwagę:)

Post Wysłano: 08 lis 2010, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

dzieki ze zadales sobie trudu i wypociles to tutaj na forum, na pewno wielu osobom sie to przyda ;)

Post Wysłano: 08 lis 2010, 23:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Solbus

A ja nie wiele rozumiem. Najpierw piszesz o kwalifikacji wstepnej, cytat jest o szkoleniu okresowym, potem znowu kwalifikacja wstepna. I te 24 lata - a to skad?

Wydaje mi sie, ze jak zrobisz kw na c to zeby miec kw na d musisz zrobic uzupelniajaca, bez wzgledu jakie kategorie masz w momencie uzyskania kw na c.

Juz nie sledze biezacych przepisow, ale to tam jest wszystko, a nie u pana Kazia.

Post Wysłano: 09 lis 2010, 1:04

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: T4

Cytuj:
Wydaje mi sie, ze jak zrobisz kw na c to zeby miec kw na d musisz zrobic uzupelniajaca, bez wzgledu jakie kategorie masz w momencie uzyskania kw na c.
nic dodać nic ująć, tak jest jak napisałeś

Post Wysłano: 09 lis 2010, 11:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Obawiam się, że ten instruktor czegoś nie doczytał i woli słuchać "pana Kazia" niż zajrzeć do ustawy.

Faktycznie jest zapis, że osoba, która ukończyła szkolenie okresowe na jeden z bloków kategorii, a do pracy musi mieć także uprawnienia drugiego bloku, wystarczy, jeśli ukończy szkolenie okresowe w ramach jednego bloku. Np. kierowca pracujący jednocześnie jako kierowca ciężarówki i autobusu - np. o 5,30 przywozi pracowników na budowę autobusem, od 6 do 14 jeździ wywrotką, a o 14.00 zabiera znowu autobusem pracowników do domów.
Cytuj:
Art. 39d. 6. Ustawy o transporcie drogowym:
Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnymi pojazdami, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch kategorii (...) może ukończyć szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego.

A zatem mając C/C+E i D wystarczy ukończyć jedno szkolenie okresowe na blok kategorii C/C1/C+E/C1+E lub D/D1/D+E/D1+E a uprawnienia zyskuje się zarówno na C/C+E jak i na D.

Ale to dotyczy SZKOLENIA OKRESOWEGO!

Natomiast co innego kwalifikacja wstępna. Gdyby było tak, jak mówi ten instruktor, to po co byłaby kwalifikacja uzupełniająca?

Póki co jest tak, że jeśli ktoś zdobył C po 10.09.2009 a D po 10.09.2008 i chce mieć uprawnienia na obie grupy (np. C+E i D), to na jedną grupę kategorii musi skończyć kwalifikację wstępną (lub wstępną przyspieszoną) a na drugą grupę kategorii kwalifikację uzupełniającą (lub uzupełniającą przyspieszoną)!

Owszem, ośrodek mógłby połączyć te szkolenia, ale konsekwencją tego byłoby to, że kurs trwałby dłużej, czyli:
- kwalifikacja wstępna (pełna) 280 godzin + uzupełniająca 70 godzin
- W przypadku wersji przyspieszonych: 140 + 35 godzin
Po prostu konieczne byłoby ukończenie części specjalistycznej szkolenia na drugą kategorię (w tym odbycie osobnej praktyki!).

No i egzamin musiałby być łączony, czyli zamiast 30 pytań, byłoby 40 (20 z części podstawowej i po 10 specjalistycznych na dwie grupy kategorii).

------------------------------------------------
A teraz coś, żeby było śmieszniej. Otóż ja właśnie skończyłem KW na kat. D/D1/D+E/D1+E a do prawa jazdy wpisano mi kody 95 zarówno na D jak i na C.

Uważam jednak, że to błąd urzędników. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 29 grudnia 2008 zmieniającym rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami:
Cytuj:
wpis potwierdzający odbycie kwalifikacji wstępnej lub szkolenia okresowego w postaci kodu "95" i daty jego ważności dokonywany jest we wniosku i na dokumencie prawa jazdy w pozycji "ograniczenia" przy kategorii prawa jazdy, której dotyczy aktualne świadectwo kwalifikacji zawodowej.
Czyli nawet po odbyciu szkolenia okresowego uprawnienia powinny być wpisywane tylko na kategorię, na które zostało on ukończone! Skoro jednak ustawa mówi, że na drugą kategorię takiego szkolenia już nie trzeba kończyć, to brak tego kodu 95 w niczym nie przeszkadza.

A raczej nie powinien przeszkadzać, bo skąd pewność, że jakiś konkretny inspektor czy policjant zna na tyle dobrze ustawę, by wiedzieć o tym?

To już może niech się lepiej dalej ci urzędnicy mylą i wpisują hurtem uprawnienia na wszystkie kategorie... :lol:

Kolejna niedoróbka i bubel prawny. Ale do tego już się chyba wszyscy przyzwyczaili, że od 2006 roku, od pamiętnej nowelizacji ustawy o transporcie drogowym, ciągle pojawiają się nowe kłopoty.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 10 lis 2010, 13:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5335347

podziękował m.gaweł89:D
macie racje chłopaki,ale w pisaniu tych wszystkich info się troche pogubiłem i właśnie nie wyjaśniłem tego co mi instr mówił,więc racją jest to,że w przypadku gdy dzisiaj mam 22lata chciałbym wpis również do kat. D musiałbym przejść KW uzupełniającą i to się zgadza, ale np mając na dzień dzisiejszy 24lata, mam prawko C i D ide na KW, zdaje egz i powinienem mieć dwa wpisy w prawku tzn do dwóch kat. jako,że te dwa bloki PODOBNO mają teraz być razem(oczywiście godziny sie nie zmieniają), bo teraz podobno na tych drukach od OZPTD ze Stobna w tabelce mają być od razu dwa bloki wpisane czyli C/C+E i D/D+E. i to jest właśnie ta różnica, o której mi mówił instruktor,a w sumie właściciel OSK, między wiekiem 22, a 24 lata.

Ojciec miał niedawno szkolenie okresowe czyli po starych zasadach za 650zł,ale jako że jeździ tylko autobusem na zachód, okresówka na C mu niepotrzebna,ale chciał robić,bo lepiej mieć niż nie:D w końcu jakoś nie zapisał się,bo praktycznie cały czas go nie ma i teraz okazuje się,że w związku z tym artykułem w pierwszym poście wydałby drugie 650zł w błoto.

Papier z OZPTD leżał aż do wczoraj w domu,bo dopiero teraz prawko do wymiany dał i ciekawe czy dobiją mu też na C czy nie (przypominam,że okresówke robił tylko na D). czekam z niecierpliwościa jak to wyjdzie

Post Wysłano: 10 lis 2010, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Co do szkolenie okresowego, to twój ojciec może skończyć je tylko na jedną kategorię (np. D) a będzie miał uprawnienia także na drugą (D) - nawet jeśli nie wpiszą mu tego do prawa jazdy.

Poza tym to szkolenie okresowe jest już właśnie na nowych zasadach!

A co do tych rewelacji o KW, niech ten instruktor poda ci podstawę prawną - GDZIE to jest napisane, a nie że "jakieś druk mają podobno mieć dwie rubryk".

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]