Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 sty 2011, 1:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Zadzwonił do mnie chłopak mający pewien problem, który jest niestety kolejnym dowodem na to, jakimi bublami prawnymi są kolejne nowelizacje Ustawy o transporcie drogowym.

Mój rozmówca zrobił prawo jazdy kat. C. Ponieważ miał już skończone 21 lat zdecydował się na odbycie kwalifikacji wstępnej przyspieszonej (140 godzin). Zdał egzamin i uzyskał wpis poświadczający jej odbycie w prawie jazdy.

Potem zrobił prawo jazdy kat. D. Obecnie ma 22 lata a kat. D byłaby mu potrzebna w pracy. Nie wybrał oczywiście kwalifikacji wstępnej uzupełniającej przyspieszonej (35 godzin) , gdyż ona zawęziłaby jego uprawnienia do pojazdów, które wymagają do prowadzenia kat. D1. Poszedł zatem do ośrodka szkolenia, aby ukończyć kwalifikację wstępną uzupełniającą (70 godzin). I w tym momencie zaczęły się jego kłopoty.

W ośrodku szkoleniowym powiedziano mu, że nie może rozpocząć kwalifikacji wstępnej uzupełniającej, nawet w wersji „pełnej” (70 godzin) a nie przyspieszonej (35 godzin), gdyż wcześniej, na kat. C odbył kwalifikację wstępną przyspieszoną a nie „pełną”.

No i znowu mamy pole do sprzeczania się, kto ma rację.

Skoro skończył 21 lat, to miał prawo jako posiadacz kat. C ukończyć kwalifikację wstępną przyspieszoną (140 godzin). Zdając egzamin, zdał część ogólną (20 pytań – część, która w założeniu jest wspólna na obie kategorie) i część specjalistyczną na grupę kat. C/C1/C+E/C1+E (10 pytań).

Do uzyskania świadectwa kwalifikacji zawodowej na grupę kategorii D/D1/D+E/D1+E wystarczy odbycie kwalifikacji wstępnej uzupełniającej i zdanie egzaminu z części specjalistycznej na grupę kat. D/D1/D+E/D1+E (10 pytań). Ów ośrodek twierdzi jednak, że kończąc kwalifikację wstępną przyspieszoną na kat C, choć miał prawo to zrobić ze względu na skończone 21 lat, nie może teraz przystąpić do kwalifikacji uzupełniającej (nawet tej „pełnej” 70-godzinnej a nie przyspieszonej 35-godzinnej.

Argumentacja taka wydaje się absurdalna. Dlaczego?

Zacznijmy od refleksji, co ma zrobić ów mężczyzna przy założeniu, że ośrodek ma rację? Pozostają mu dwa wyjścia:
1. zaczekać do ukończenia 23 roku życia i wówczas ukończyć „bez przeszkód” kwalifikację wstępną uzupełniającą przyspieszoną (35 godzin),
2. ukończyć na grupę kategorii D/D1/D+E/D1+E pełną kwalifikację wstępną (280 godzin).

Rozwiązanie 1 odpada, bo ów mężczyzna potrzebuje już teraz uprawnień do kierowania autobusami, a po drugie, dlaczego niby ma tracić rok czasu?

Rozwiązanie 2 zmusza go zaś do nieracjonalnego wydawania środków pieniężnych w sytuacji, gdy z części wspólnej dla obu grup kategorii ma już przecież zdany państwowy egzamin! Owszem, sam kurs był skrócony (140 godzin) ale miał do szkolenia przyspieszonego prawo ze względu na swój wiek.

Przystępując do kwalifikacji wstępnej uzupełniającej na grupę kategorii D/D1/D+E/D1+E powinien być brany pod uwagę wyłącznie fakt, że posiada już ukończoną kwalifikację wstępną na grupę kat. C/C1/C+E/C1+E, a jego wiek (22 lata) ma jedynie znaczenie rozstrzygające w kwestii tego, czy ma skończyć kwalifikację uzupełniającą w wersji 70-godzinnej czy przyspieszoną w wersji 35-godzinnej.

Odwoływanie się do faktu ukończenia kwalifikacji wstępnej przyspieszonej (140 godzin) jest krzywdzące. Za takim postępowaniem nie przemawiają żadne racjonalne przesłanki, zarówno wyrażone wprost w aktach prawnych, jak i w logice. Forsowanie takiego poglądu przez ośrodek może być traktowane chyba wyłącznie jako próba ponownego zarobienia na kursancie, który musiałby de facto dwukrotnie kończyć kurs kwalifikacji wstępnej i dwukrotnie zdać ten sam państwowy egzamin.

No i w końcu, czy to nie wina obywatela, że państwo przygotowuje ustawodawstwo pełne sytuacji, które nie tylko nie zostały przez odpowiednią regulację rozwiązane, ale i prawdopodobnie w procesie legislacyjnym ustawodawca w ogóle nie przewidział, że mogą się zdarzyć.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 09 sty 2011, 14:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Ta sprawa nadaję się do gazety albo TV. Kradzież w biały dzień !! Trzeba temat nagłośnić to może coś zmienią !
Mam praktycznie taką samą sytuację, tylko jestem rok młodszy od kolegi który robił prawko.
Mam nieskończone 21 lat, w kwietniu dopiero wskakują mi lata i po tym co tu przeczytałem będę robił KW normalną. A myślałem nad poczekaniem do maja i zaczęcie KW Przyśpieszonej (Jednak 140h to nie 280h i 2000 to nie 5500). W lutym zamierzam zacząć robić kat. D i zastanawiałem się nad zrobieniem KW Przyśpieszonej na C i KW Uzupełniającą na D. Dobrze że wpadłem na ten temat, bo chcąc oszczędzić 3000, straciłbym więcej.
Oszukanych przez system ludzi w Polsce na pewno są setki.

Post Wysłano: 10 sty 2011, 23:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Bo tę ustawę o transporcie drogowym łatają na szybko. Były narzekania na zbyt długa "pełną" KW, to wprowadzili wersje przyspieszone, ale nikt z tych mądrali w ministerstwie, sejmie i senacie nie pomyślał o różnych konfiguracjach - np. takich, jak w tym przypadku. Nikomu do głowy nie przyszło, że ktoś miał odpowiedni wiek do przyspieszonej na C a nie ma wieku na D.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 10 sty 2011, 23:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 21255725

eee zgodzę się z kolegą nade mną hehe:-) jak może mieć D?? jak na D trzeba mieć 23 lata.... chyba spałem na wykładach bo czegoś tu nie rozumie.....

KW - 17.10.2010

Post Wysłano: 11 sty 2011, 10:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Na D kolego trzeba mieć 21, a nie 23 lata. Na kwalifikacje wstępną przyspieszoną w zakresie kat. D jest 23...

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 11 sty 2011, 11:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 21255725

Kili a to takie buty :D oooo to w tym roku jeszcze mnie D czeka :wink: myślałem że muszę czekać 2lata...

KW - 17.10.2010

Post Wysłano: 11 sty 2011, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam, i jak się rozwinęła sytuacja ? Miałem mieć Kwalifikacje Wstępną z finansowaną z PUP, ale zajechałem dziś złożyć deklarację i okazało się, że urząd mi nie da pieniędzy bo nie mają funduszy. Dopiero od 1 kwietnia można składać wnioski i to tylko do 2.5 tyś, a 28 kwietnia moge zaczac KW przyśpieszoną(wyjdzie mi taniej niż brać z urzędu kasę i robić normalną KW), ale jak to jest z tym D? Błędy zostały gdzieś zgłoszone ?

Post Wysłano: 11 sty 2011, 17:41

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Sejm uchwalił to:
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2879_u.htm
Cytuj:
Art. 9.

1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;

2) D i D+E wynosi 21 lat.

2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:

1) 23 lata lub

2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.
Będzie to obowiązywać jakoś od stycznia lub lutego 2012.

Borys

Post Wysłano: 11 sty 2011, 19:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To co pokazałeś kompletnie nic nie zmienia, dalej nie ma możliwości zrobienia KW przyśpieszonej na C, a poźniej KW Uzupełniającej na D w wieku 21 lat.

Post Wysłano: 24 sty 2011, 16:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Kolego "el_ryba"
Mając ukończone 21 lat życia, prawo jazdy kat. C, D i "Kwalifikację wstępną na przewóz rzeczy" możesz zrobić:
- "Kwalifikację wstępną przyspieszoną uzupełniającą na przewóz osób" (trwa to 35 godzin) - jednakże wiąże się to z pewnymi ograniczeniami przy podejmowaniu pracy: będziesz mógł prowadzić tylko pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D1, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km (oczywiście mając kat. D, możesz prowadzić takie pojazdy)(bez ograniczeń będziesz mógł jeździć dopiero po ukończeniu 23 lat);
- "Kwalifikację wstępną uzupełniającą na przewóz osób" (trwa to 70 godzin) - bez ograniczeń.

Podstawa prawna: USTAWA z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dziennik Ustaw Nr 43, Poz.246, Art. 1, Ust. 7)

Post Wysłano: 24 sty 2011, 16:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli autobusem komunikacji miejskiej po mieście będę mógł jeździć posiadając Kwalifikację wstępną przyspieszoną uzupełniającą na przewóz osób ? Miasto ok. 400 tyś mieszkańców więc trasa od końcowego do końcowego na pewno nie przekracza 50 km- tylko nie wiem właśnie czy dobrze to rozumuję jak liczone są kilometry bo powiedzmy od końcowego do końcowego jest 13 km, ale przez cały dzień takich km zrobi się kilkaset. O zatrudnieniu na autokar bez doświadczenia nawet nie ma co marzyć. Jedyne co zostaje to Komunikacja Miejska...

[quote]KWALIFIKACJA WSTĘPNA UZUPEŁNIAJĄCA łącznie 70 godzin 1500zł

KWALIFIKACJA WSTĘPNA PRZYŚPIESZONA UZUPEŁNIAJĄCA łącznie 37,5 godziny 750zł[/quote]

Różnica w cenie dość spora, ale może warto zainwestować już te 750 zł więcej i zrobić KWU i mieć możliwość pracować na każdym aucie ?

Post Wysłano: 24 sty 2011, 17:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Odległość między przystankiem początkowym a końcowym nie może być większa niż 50 km i musi być to linia regularna (czyli z rozkładem jazdy). Nie zapominaj też o tym że kat. D1 uprawnia do jazdy autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą.
Jeśli chcesz jeździć "normalnym" autobusem przed ukończeniem 23 lat życia to musisz mieć pełną K.W. uzupełniającą na przewóz osób, ale jeśli robisz K.W. bo może ci się przydać w przyszłości, to wystarczy ci przyspieszona (z przyspieszoną zrobioną teraz, będziesz mógł jeździć "normalnymi" autobusami po skończeniu 23 lat).

Post Wysłano: 24 sty 2011, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W takim razie robię Pełną KW uzupełniającą, zamierzam pracować jako kierowca autobusu, już teraz :roll:

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]