Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lut 2011, 22:06

Witam!

Mam 21 lat i niedawno zrobilem prawko kat B... narazie pracuje w zakładzie i nie mam jeszcze sprecyzowanych planów na życie a tylko pomysły jednym z takich własnie pomysłów jest driver i zrobienie prawka kat C a potem może E do C... tylko że mam problem.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć czym jest dokładnie "Kurs na przewóz rzeczy"? bo samo prawko kat C nie byłoby wielkim problemem finansowym ale te 7 tys złotych za ten kurs to już bardzo poważna i odważna inwestycja w swoje kwalifikacje zawodowe i tak sobie myśle czy to się w ogóle opłaca...? szukałem na necie o tym ale nic konkretnego nie ma a jak już cos o tym znajdę to nasuwa się więcej pytań niż odpowiedzi :/ Jest kurs podstawowy/przyspieszony/wstępny itp. itd. a w ogóle nie wiadomo co się z czym je i co komu jest potrzebne a wygląda na to że każdy z nich jest taki sam z tym że różnią się one tylko długością szkolenia i ceną.

Po drugie Panowie to po jakim czasie poszliście na kat C po B...?

Bardzo proszę o odpowiedz.

Post Wysłano: 15 lut 2011, 22:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

nie ma już kursu na przewóz rzeczy, zamiast tego jest kwalifikacja wstępna. zrób najpierw C, to będziesz mógł robić przyspieszoną 140 h - koszt ok. 2-4 tys zł (w zależności od miasta i ośrodka), bez C będziesz musiał robić pełną 280 h (koszt 5-7 tys zł, jak wyżej)

Post Wysłano: 15 lut 2011, 22:41

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Solaris Urbino

Cytuj:
Witam!

Po drugie Panowie to po jakim czasie poszliście na kat C po B...?

Bardzo proszę o odpowiedz.
Ja prawko na B odebralem 18.05.2010 a na C kolo 1.02.2011(oczywiscie jest to data odbioru dokumentu). Mysle, ze nie ma to wiekszego znaczenia jesli masz obycie z samochodem osobowym..tzn czujesz sie pewnie za kolkiem, wyrobiles jako taki swoj wlasny styl jazdy, nabrales troszke wprawy.. Sam prawo jazdy mam od niedawna i rowniez mialem dylemat czy tak wczesnie isc na C ale w koncu sie zdecydowalem i nie zaluje.. Obecnie jestem w trakcie C+E..
pozdrawiam :)

KWP: jest(2013)

Post Wysłano: 15 lut 2011, 23:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

zgadzam się, daty nie mają żadnego znaczenia, wszystko zależy od tego jak się czujesz za kółkiem - jeśli w miarę pewnie i nie masz większych problemów (bo o doświadczeniu nawet nie mamy co mówić) to możesz spróbować jak najszybciej C - ale jeśli oblatuje cię strach na samą myśl o jeździe, masz kłopoty z opanowaniem auta, manewrami itp to lepiej daj sobie spokój. sam powinieneś wiedzieć najlepiej czy widzisz się na C, czy nie

Post Wysłano: 16 lut 2011, 21:27

no ja dopiero kat B mam do odebrania podkoniec lutego więc ciężko powiedzieć o pewności za kółkiem ;p ale myślę że jeśli w ogóle będe robił kat C to nie wczesniej niz za rok czasu :/ zależy jak się będę czuł za sterami osobówki. A nie myślicie że to trochę za późno w wieku 21 lat myśleć o pracy jako zawodowy kierowca...? bo te trzy lata doświadczenia za kółkiem to jednak różnica.
no głupie pytania, banalne ale wiecie... nie chcę się porywać z motyka na słonce i chcę sie dowiedziec czy jest sens w ogóle w dzisiejszych czasach.

Post Wysłano: 16 lut 2011, 21:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To co komu się wydaje, a jak sprawa wygląda to dwie różne rzeczy.

Jazda osobówką a ciężarówką to dwie różne bajki, i za dużych porównań nie ma co tu robić.

Post Wysłano: 16 lut 2011, 21:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

No ale troche wyjezdżenia osobówka przydaje sie na kursie, pamietajmy ze na kategorie zawodowe nie zawsze uczymy się nowymi sprzętami, to zupelnie inny kurs i troche obycia w ruchu moze bardziej pomoc w nietypowych sytuacjach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]