Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 kwie 2011, 1:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 376746
Samochód: Actros 2540

Witam, zapisałem się na kurs prawa jazdy kat. C i pani w szkole nauki jazdy powiedziała mi, żebym zrobił badania. To akurat wiadomo, ale słyszałem tez o psychotestach, o których ta pani nie wspomniała... zapomniała czy jak?

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 7:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7426624
Samochód: VW

pewnie ów pani nie ma zielonego pojęcia o tym,
pójdziesz do ośrodka gdzie robią badania dla kierowców i przejdziesz te psychotesty,spokojnie

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 7:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
Witam, zapisałem się na kurs prawa jazdy kat. C i pani w szkole nauki jazdy powiedziała mi, żebym zrobił badania. To akurat wiadomo, ale słyszałem tez o psychotestach, o których ta pani nie wspomniała... zapomniała czy jak?
Nie zapomniała, tylko nie trzeba mieć psychotestów, żeby zdać prawko na C,CE,D, są potrzebne później do Kwalifikacji Wstępnej i do pracy. Choć sporo ośrodków nie ma o tym pojęcia i każą robić psychotesty przed kursem.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 9:09

Cytuj:
Nie zapomniała, tylko nie trzeba mieć psychotestów, żeby zdać prawko na C,CE,D, są potrzebne później do Kwalifikacji Wstępnej i do pracy. Choć sporo ośrodków nie ma o tym pojęcia i każą robić psychotesty przed kursem.
Wręcz przeciwnie: doskonale o tym wiedzą, ale niektórzy mogliby psychotestów nie przejść i nie mogli by zrobić prawa jazdy więc jak już zaczną kurs, zapłacą, to niech się potem sami martwią co dalej. Dlatego warto sobie zrobić je wcześniej i wiedzieć czy nie wyrzucimy kilka tysięcy w błoto na prawo jazdy, które potem do niczego się nie przyda. Była już o tym mowa często na forum.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 10:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Swoją drogą to trochę dziwnie jest to wszystko skonstruowane...
wolfzan dobrze pisze. Zrobisz C, CE lub D, wydasz grube pieniądze, a potem zonk bo nie da się przejść psychotestów. Wszystko powinno być na odwrót, idziesz do szkoły jazdy, zapisują Cię na badania i psychotesty, a potem dopiero gdy dostaniesz potrzebne badania zaczynasz kurs.

W przypadku autora tematu podejrzewam, że szkoła wysyłając go na psychotesty ubezpiecza się przed możliwymi pretensjami z jego strony.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 18:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cytuj:
bo nie da się przejść psychotestów.
Jakbym wydał tyle tysięcy ile to obecnie kosztuje to już by nie było takiej opcji że się nie da. Trzeba by tylko odpowiednio poszukać. Swoją drogą OSK często same mają już namiary na "sprawdzonych" medyków. Kwestia kasy. Oczywiście nie zapominajmy o jakże istotnej kwestii bezpieczeństwa na drodze ;)

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 18:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
bo nie da się przejść psychotestów.
Jakbym wydał tyle tysięcy ile to obecnie kosztuje to już by nie było takiej opcji że się nie da. Trzeba by tylko odpowiednio poszukać. Swoją drogą OSK często same mają już namiary na "sprawdzonych" medyków. Kwestia kasy. Oczywiście nie zapominajmy o jakże istotnej kwestii bezpieczeństwa na drodze ;)
Jak ktoś idzie na skróty i załatwia na lewo badania to jak dla mnie jest krótki zawodnik. Potem na drodze zabije kogoś lub spowoduje kalectwo i będzie do końca do końca życia zaliczał doła psychicznego.

BWT. Tych lekarzy powinni pozamykać, nie te czasy na krętactwa.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 18:47

U mnie OSK ma swoją pracownie gdzie normalnie robi się psychotesty. Tylko, że ja robię tak jak mówicie - samemu wszystkie badania, aby najpierw ocenić czy jestem w pełni zdolny. Jak przyszedłem do nich zapytać, to właściciel (swoją drogą dobry znajomy) stwierdził, żebym się nie przejmował, on tak załatwi, że przejdę wszystko, a jak co 5 lat będę odnawiał to też nie będzie problemu :mrgreen: Z KW jest to samo, u nich zdawalność jest 100 %-towa :lol:

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 18:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cytuj:
stwierdził, żebym się nie przejmował, on tak załatwi, ... u nich zdawalność jest 100 %-towa :lol:
o tym własnie mówię :shock: Takich OSK jest bezliku

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 19:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A jak wyglądają takie psychotesty?? Ile to zajmuje :)?
pozdr

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 19:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
pozdr
czas pełnego badania zależy od tegi ilu jest kandydatów ale gdybyś był sam to w 2 (max.3) godziny spokojnie załatwiasz.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 19:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
pozdr
Kilka godzin, dla mnie zeszło bodajże od 6:30 do 11. Na googlach i youtube możesz znaleźć jak to wygląda. Niewielki % ludzi tego nie przechodzi. Masz badania na refleks: wciskanie zapalających się guzików, wciskanie guzika na przecięciu dwóch lampek (coś jak gra w statki są z lewej i od góry są lampki, a ty musisz wcisnąć na przecięciu), ustawianie 3 pręcików w jednakowej odległości w takim tunelu, dwie tarcze, lewa kręci się ze stałą prędkością a prawa przyśpiesza i zwalnia (narysowane na nich są po jednej kropce) i musisz trafić w moment w którym kręci się z taką samą prędkością. Są 3 światła, zielone, żółte i czerwone, jak zapala się np. zielone to ciskasz przycisk, jak żółte to nogą na pedał). Do tego kilkanaście różnych kartek, niekiedy głupkowatych pytań, i taka książeczka w której są różne wzorki np. 8 sztuk i jedno puste pole, ty musisz wybrać co pasuje w te pole. Jest jeszcze taka tablica podzielona na wiele kwadracików a w każdym z nich dwa numerki, jeden numerek dużymi cyframi, a drugi mniejszymi i na kartce musisz wypisać po kolei wszystkie cyfry małe, ale w kolejności dużych numerków (jak się rozkojarzysz to bardzo łatwo się machnąć, a jeden błąd i wszystkie cyfry idą źle). Wydaje mi się, że to zadanie z cyframi jest najtrudniejsze, bo liczysz cyfry po dużych w górę, ale musisz zapisywać te dolne, jak się zapomnisz i zaczniesz wpisywać górne cyfry to potem ciężko dojść jaka była dobra, tak są wymieszane na planszy że trzeba uważać. U nas było na to 3 minuty.

Edit: Zapomniałem o jednej z ważniejszych rzeczy, są jeszcze testy w ciemni, stoisz parę minut w ciemnym pokoju, potem sadzają cię na krzesło i patrzysz przed siebie. A tam musisz dostrzec gdzie jest przerwa w obwodzie koła (dół, góra, lewo, prawo)- czym szybciej tym lepiej. Świecą Ci lampką po oczach i nagle lampka gaśnie pojawia się figura geometryczna (trójką, kwadrat, koło, krzyżyk), czym szybciej powiesz tym lepiej. Z grubsza to by było na tyle.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 19:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
pozdr
Kilka godzin, dla mnie zeszło bodajże od 6:30 do 11. Na googlach i youtube możesz znaleźć jak to wygląda. Niewielki % ludzi tego nie przechodzi. Masz badania na refleks: wciskanie zapalających się guzików, wciskanie guzika na przecięciu dwóch lampek (coś jak gra w statki są z lewej i od góry są lampki, a ty musisz wcisnąć na przecięciu), ustawianie 3 pręcików w jednakowej odległości w takim tunelu, dwie tarcze, lewa kręci się ze stałą prędkością a prawa przyśpiesza i zwalnia (narysowane na nich są po jednej kropce) i musisz trafić w moment w którym kręci się z taką samą prędkością. Są 3 światła, zielone, żółte i czerwone, jak zapala się np. zielone to ciskasz przycisk, jak żółte to nogą na pedał). Do tego kilkanaście różnych kartek, niekiedy głupkowatych pytań, i taka książeczka w której są różne wzorki np. 8 sztuk i jedno puste pole, ty musisz wybrać co pasuje w te pole. Jest jeszcze taka tablica podzielona na wiele kwadracików a w każdym z nich dwa numerki, jeden numerek dużymi cyframi, a drugi mniejszymi i na kartce musisz wypisać po kolei wszystkie cyfry małe, ale w kolejności dużych numerków (jak się rozkojarzysz to bardzo łatwo się machnąć, a jeden błąd i wszystkie cyfry idą źle). Wydaje mi się, że to zadanie z cyframi jest najtrudniejsze, bo liczysz cyfry po dużych w górę, ale musisz zapisywać te dolne, jak się zapomnisz i zaczniesz wpisywać górne cyfry to potem ciężko dojść jaka była dobra, tak są wymieszane na planszy że trzeba uważać. U nas było na to 3 minuty.

Edit: Zapomniałem o jednej z ważniejszych rzeczy, są jeszcze testy w ciemni, stoisz parę minut w ciemnym pokoju, potem sadzają cię na krzesło i patrzysz przed siebie. A tam musisz dostrzec gdzie jest przerwa w obwodzie koła (dół, góra, lewo, prawo)- czym szybciej tym lepiej. Świecą Ci lampką po oczach i nagle lampka gaśnie pojawia się figura geometryczna (trójką, kwadrat, koło, krzyżyk), czym szybciej powiesz tym lepiej. Z grubsza to by było na tyle.
zadanie z cyframi ma ustalić czy masz zdolnośc kojarzenia i podzielność uwagi.
tak swoją drogą strasznie długo ci zeszło chociaż jak robisz to którys kolejny raz to inaczej to wygląda.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 19:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
tak swoją drogą strasznie długo ci zeszło chociaż jak robisz to którys kolejny raz to inaczej to wygląda.
Myślę, że poszło mi całkiem sprawnie, bo sporo ludzi było przedemną, a jak ja kończyłem, to jeszcze siedziała przynajmniej połowa, ogólnie było nas ok. 25-30tu i 3 ruskich + tłumaczka, może dlatego tak się wszystko wydłużało, sama ciemnia zajęła minimum godzinę :roll: Lekarz mówił, że u nich i tak idzie całkiem sprawnie, podobno w innych zakładach dłużej ;) Badania robiłem pod koniec stycznia.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
Myślę, że poszło mi całkiem sprawnie, bo sporo ludzi było przedemną, a jak ja kończyłem, to jeszcze siedziała przynajmniej połowa, ogólnie było nas ok. 25-30tu i 3 ruskich + tłumaczka, może dlatego tak się wszystko wydłużało, sama ciemnia zajęła minimum godzinę :roll: Lekarz mówił, że u nich i tak idzie całkiem sprawnie, podobno w innych zakładach dłużej ;) Badania robiłem pod koniec stycznia.
Panie el-ryba gdzie robiłeś w Eskulapie, KPKM czy może w Medycynie Pracy na Warszawskiej?

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Panie el-ryba gdzie robiłeś w Eskulapie, KPKM czy może w Medycynie Pracy na Warszawskiej?
Tym razem w KPKM, ale możliwe, że do KW będę robił jeszcze jedne, żeby mieć pół roku dłużej, i teraz w Alfie zrobie, bo nie ma tylu chętnych a do tego prawko i kw w alfie więc może jakoś szybciej się uda załatwić. Wszyscy kierowcy autobusów robią w kpkm i pewnie dlatego tylu ludzi.

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

panowie, bo ja już sam nie wiem. zapisałem się na kurs, robie teorie, badania lekarskie przeszedłem. o Psychotestach wiem, piszecie że warto je zrobić już teraz? one są potrzebne dopiero do Kwalifikacji tak? więc póki robię C warto zrobić te testy żeby nie wtopić bez sensu kasy w E do C?
z drugiej strony - ile takie psychotesty są aktualne? gdybym zrobił C, E do C, a nie decydował się na razie robić kwalifikacji, czy zrobione teraz psychotesty będą ważne np. na jesień??

na prawdę istnieje prawdopodobieństwo nie zdania tych psychotestów??

pozdrawiam
soko

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
o Psychotestach wiem, piszecie że warto je zrobić już teraz? one są potrzebne dopiero do Kwalifikacji tak?
tak
Cytuj:
więc póki robię C warto zrobić te testy żeby nie wtopić bez sensu kasy w E do C?
tak
Cytuj:
z drugiej strony - ile takie psychotesty są aktualne? gdybym zrobił C, E do C, a nie decydował się na razie robić kwalifikacji, czy zrobione teraz psychotesty będą ważne np. na jesień??
5 lat
Cytuj:
na prawdę istnieje prawdopodobieństwo nie zdania tych psychotestów??
soko
Zawsze istnieje

Post Wysłano: 10 kwie 2011, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Panowie nie ma że ktoś nie zda tego. Po prostu ktoś jak uzyska słaby próg dostanie na 2 - 3 lata. Ale przejdzie. Minus tego taki że prawko będzie trzeba wymieniać szybciej no ale niestety coś za coś...

Post Wysłano: 23 kwie 2011, 0:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! :)
Na zakończenie mam jeszcze jedno pytanko, orientujecie się może gdzie w Zachodniopomorskim można zrobić KW Pełną i czy rzeczywiście trwa to 280h czy może trochę krócej i jak to dziennie wychodzi.
Pozdr