Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 mar 2011, 17:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Witam!

Jestem nowy na forum, chcialbym sie przywitac i pochwalic, ze wczoraj zdalem egzamin na prawo jazdy C :) Robie mala przerwe i biore sie za EC.

Jak to jest z honorowaniem zagranicznego prawa jazdy przez polskich pracodawcow? Nakazuja wymiane na polskie czy nie ma problemu z jezdzeniem na np. irlandzkim?

Pozdr.
Radek Wrodarczyk

Post Wysłano: 26 mar 2011, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Pracodawcy to zapewne wisi.
Prawo naklada na nas ze jesli posiadamy prawko PL a pracujemy w niemieckiej firmie i jezdzimy na terenie niemiec to do 6 miesiecy musimy to prawko wymienic na ich (niemieckie). Nie wiaze sie z tym zaden egzamin ani nic. Tylko koszt.
Zdaje mi sie ze dziala to w kazda strone wiec w PL tez. I nie dotyczy tylko prawa jazdy zawodowego.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 11:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pracodawcy to zapewne wisi.
Prawo naklada na nas ze jesli posiadamy prawko PL a pracujemy w niemieckiej firmie i jezdzimy na terenie niemiec to do 6 miesiecy musimy to prawko wymienic na ich (niemieckie). Nie wiaze sie z tym zaden egzamin ani nic. Tylko koszt.
Zdaje mi sie ze dziala to w kazda strone wiec w PL tez. I nie dotyczy tylko prawa jazdy zawodowego.
Tylko jesli chodzi o prawo jazdy na osobowki w praktyce nikt tego nie przestrzega (mam na mysli sytuacje z polskim prawkiem w Irlandii) - ani policja ani ubezpieczyciele (a nr prawa jazdy jest w polisie, wiec maja nad tym kontrole). Nastomiast irlandcy pracodawcy podobno w wiekszosci wymagaja wymiany dokumentu na irlandzki. Stad moje pytanie o polskie zwyczaje...

Post Wysłano: 28 cze 2011, 17:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7868770

też Mam brytyjskie prawko i nie wiem czy wymieniać na polskie, bo ważne Mam brytyjskie do 2019r,
od stycznia tego roku jestem w PL - odpoczywałem można tak powiedzieć..
a nie wiem czy kiedyś nie wrócę na wyspy np. za 3lata - dlatego chciałbym brytyjskie zostawić sobie i jeździć na nim w PL na C+E..

też nie wiem jak jest z tym, bo dopiero dziś za czołem przeglądać oferty pracy na C+E..

byłem dziś w wydziale komunikacji i mojego polskiego prawka nie ma, muszę wyrabiać nowe bez sensu - jak tamto było dobre..

od 2006r operator wózków jezdnych

od 2007r na wyspach
od 2009r prawko brytyjskie A, B, BE, B1, C, CE, C1, C1E, f, k, p

od 2011r prawko polskie już czekam na wymianę i Europa czeka..

Post Wysłano: 28 cze 2011, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7868770

Cytuj:
za moim czołem jest chyba mózg, ale do końca nie jestem tego pewien. :D:D:D "wez drzwi ps bede"? tez w snake'a grales i latales z drzwiami po lesie? i sciagnales 3 teramajty danych. a trojana czy trojanowska?
o co ci chodzi gościu, bo ciebie nie rozumie
powiem grzecznie, że chyba pomyliłeś tematy..nie pij więcej
alkohol jest dla dorosłych

od 2006r operator wózków jezdnych

od 2007r na wyspach
od 2009r prawko brytyjskie A, B, BE, B1, C, CE, C1, C1E, f, k, p

od 2011r prawko polskie już czekam na wymianę i Europa czeka..

Post Wysłano: 01 lip 2011, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
też Mam brytyjskie prawko i nie wiem czy wymieniać na polskie, bo ważne Mam brytyjskie do 2019r,
Pytanie o tyle ciekawe, iz dotyczy rowniez karty do tachografu, na ktorej jest nr prawa jazdy. Czyli wymiana prawka to wymiana karty.

Post Wysłano: 24 lip 2011, 8:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Nie jesli wyrobiles karte np w polsce i wymieniasz prawko z polskiego na polskie (nowa kategoria, uszkodzone itd) wtedy nr prawka sie nie zmienia i karta jest wazna.
Wymieniajac polskie prawko na zagraniczne i na odwrot, zmienia nam sie nr prawka a to uniewaznia nasza KK.

Post Wysłano: 24 lip 2011, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie jesli wyrobiles karte np w polsce i wymieniasz prawko z polskiego na polskie (nowa kategoria, uszkodzone itd) wtedy nr prawka sie nie zmienia i karta jest wazna.
Wymieniajac polskie prawko na zagraniczne i na odwrot, zmienia nam sie nr prawka a to uniewaznia nasza KK.
No wlasnie - dokladnie tak samo jest w Irlandii, "numer kierowcy" (bo jest jeszcze numer dokumentu) masz do konca zycia ten sam.
Pytalem w kilku polskich firmach - wyszlo mi tak pol na pol, ze jedni wymagaja polskiego prawka a drudzy dowolnego unijnego.
Nic to, trzeba bedzie karte wyrobic na irlandzkie prawko, a potem ew. zmieniac jesli sie znajdzie dobra praca w firmie, ktora chce jedynie polskiego.

Post Wysłano: 07 wrz 2011, 18:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wrocilem do przemyslen na temat wymiany prawa jazdy. Tym razem pol zartem pol serio ;)

Jedno z pytan egzaminacyjnych na kat. B:
Jednym z warunków otrzymania prawa jazdy jest przebywanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej:
A. 100 dni
B. 185 dni (poprawna)
C. 365 dni

Czyli pracujac 3/1 lub 4/1 w miedzynarodowce wymieniac prawa jazdy nie musze (hmm wrecz nie moge!)? ;) W koncu przebywam w Polsce mniej niz 185 dni w roku...

Post Wysłano: 07 wrz 2011, 19:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

idą wprowadzenia Kwalifikacji Wstępnej i Kwalifikacji Okresowej w całej UE było to, aby kierowcy zawodowi spełniali podobne wymagania i Portugalczyk mógł pracować w Rumunii, a Maltańczyk w Irlandii bez wymiany dokumentów.
poza tym kierowcy w transporcie międzynarodowym z racji swojego przemieszczania się mają mieć podobny asób wiedzy i umiejętności, który pozwoli im na swobodne poruszanie się po wszystkich krajach UE.

zamierzenia zamierzeniami, a jak to na razie wychodzi widzimy.

Post Wysłano: 07 wrz 2011, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
idą wprowadzenia Kwalifikacji Wstępnej i Kwalifikacji Okresowej w całej UE było to, aby kierowcy zawodowi spełniali podobne wymagania i Portugalczyk mógł pracować w Rumunii, a Maltańczyk w Irlandii bez wymiany dokumentów.
poza tym kierowcy w transporcie międzynarodowym z racji swojego przemieszczania się mają mieć podobny asób wiedzy i umiejętności, który pozwoli im na swobodne poruszanie się po wszystkich krajach UE.

zamierzenia zamierzeniami, a jak to na razie wychodzi widzimy.
Tak patrzac po tym co pisza tutaj koledzy oraz na testy KW dostepne w sieci to wydaje mi sie, ze owa idea jakos sie na realia przeklada, tyle ze akcenty w troche innych miejsach sa polozone.

Ale wiedza wiedza, doswiadczenie doswiadczeniem, a obowiazek wymiany dokumentow (unijnych!) obowiazkiem. Na pewno zdam relacje jesli jakis pracodawca "przymusi" mnie do wymiany dokumentow. Poki co czekam na irlandzkie prawo jazdy z wbita nowa kategoria, karte do tachografu i karte CPC (czyli polskiego KW).

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]