Strona 1 z 7 [ Posty: 136 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 lip 2011, 18:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 94L 310km

Witam.
W dniu dzisiejszym byłem zapisać się na kat. C. Po rozmowie z wlaścicielem OSK dowiedziałem się,że bede mogł prowadzic cieżarówki przed ukonczenie 21 roku życia. Potrzebna jest tylko kwalifikacja wstępna, która kosztuję 5 000 złotych./ Czy coś Wam o tym wiadomo, czy to nie jest ściema? Mam 19 lat i dla mnie osobiscie pasuje takie rozwiązanie. Czekam na Wasze opinie....

KW- 10.09.2012r.
KK- w trakcie

Post Wysłano: 02 lip 2011, 18:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Tak, nie jest to ściema.

Post Wysłano: 02 lip 2011, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9935456

To jak to jest w końcu? jeżeli mam już prawo jazdy na kat. c+e w wieku np. 18l to muszę iść na kw w pełnym wymiarze godzin ? a jak mam wiek powyżej 21l to mam kw przyspieszone i jest tańsze ?
Z góry dziękuję za odpowiedz..

Post Wysłano: 02 lip 2011, 20:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie tak.

Post Wysłano: 02 lip 2011, 22:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja mam teraz właśnie 18 lat i mam już kat. C+E, od kwietnia, po wakacjach robię KW i mogę śmigać :wink:

Dodam jeszcze, że ta KW nie kosztuje 5k zł, tylko już teraz 3,5k zł.

Post Wysłano: 03 lip 2011, 1:02

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dodam jeszcze, że ta KW nie kosztuje 5k zł, tylko już teraz 3,5k zł.
Jak zaczynałem kurs w maju to KW przyśpieszona kosztowała 3400 zł, a pełna w granicach 4,5 - 5 tyś.

Post Wysłano: 03 lip 2011, 13:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Rudy 102

Tylko pytanie... Jaka firma zatrudni was w wieku 18 lat na 1 praca na zestawie?

Post Wysłano: 03 lip 2011, 14:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tylko pytanie... Jaka firma zatrudni was w wieku 18 lat na 1 praca na zestawie?
Riko na przykład.

Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !

Post Wysłano: 03 lip 2011, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Rico już dawno nie ma, ale większy kołchoz na podwójną powinien wziąć gdzieś.
Powodzenia. :)

Post Wysłano: 03 lip 2011, 17:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9935456

Np. znajomy, na kontenery ;)

Post Wysłano: 03 lip 2011, 18:28

Użytkownik

Użytkownik

hym jak juz jest podobny temat to skorzystam żeby nie zakładać nowego :lol:
Chodzi mi o to ze kierowcy pewnej firmy mają zaświadczenia na Transport na potrzeby własne ..W takim razie czy ja mogę też tam pracować ?? Mam pj kat. C i nie mam KW... Obiło mi sie gdzieś o uszy ale nie wiem czy to dotyczyło własnej firmy czy jakoś inaczej xD ..... Z góry dzięki :D

Post Wysłano: 03 lip 2011, 19:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
Mam pj kat. C i nie mam KW... Obiło mi sie gdzieś o uszy ale nie wiem czy to dotyczyło własnej firmy czy jakoś inaczej xD ..... Z góry dzięki :D
Nie możesz, wykonujesz przewóz towarów i musisz mieć PJ i Kwalifikację.

Post Wysłano: 03 lip 2011, 19:50

Nawet jak w wieku 18 lat, jakimś cudem, ktoś zatrudniłby Cię na zestaw to myślę, że sam zrezygnujesz dość szybko. Chyba, że nie lubisz imprezować i "łapać dzień" jak 99% ludzi w tym wieku.
W tym wieku masz małe szanse poradzić sobie w tym zawodzie bo jednak do tego trzeba mieć jakieś doświadczenie życiowe i umieć się odnaleźć nieraz w bardzo trudnych sytuacjach. I nie piszcie, że gdyby tak było to KW pełna nie daławałby możliwości pracy jako zawodowiec po 18 roku życia bo to jest tylko kwestia pieniędzy. Jeden ch** czy skończysz 280h czy 140h tego śmiesznego kursu, jak nikt nie sprawdzi co komu siedzi w głowie. A beż obrazy, mając 18 czy 19 lat zawiele mądrych rzeczy tam nie siedzi....

Post Wysłano: 03 lip 2011, 21:26

Cytuj:
beż obrazy, mając 18 czy 19 lat zawiele mądrych rzeczy tam nie siedzi....
To nie do końca jest tak. Nie wszyscy w tym wieku są (tutaj można wstawić dowolną negatywną cechę).

Bardziej chodzi o wspomniane wcześniej doświadczenie życiowe, obycie z wieloma różnymi sytuacjami, umiejętność poradzenia sobie z wieloma trudnościami.

Jeśli taki młodzieniec będzie chciał skorzystać z usług pani do towarzystwa, to czy zajmie mu to 10 sekund czy pół nocy, to akurat jest mało istotne, bo albo straci szybko wydane pieniądze, albo skorzysta z tego ile będzie chciał. Gorzej jeśli na jednym z pierwszy zakrętów położy zestaw lub co gorsza spowoduje wypadek, czego oczywiście nikomu nie życzę.

Post Wysłano: 03 lip 2011, 21:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

jak osoba 18-letnia która dopiero co dostała "B" i ma 30 godzin wyjeżdżone na L-ce plus kilka km z tatą, później troche w MAN`ie z "L" czy innym ustrojstwie... może dobrze prowadzić samochód? Nie mając porządnego doświadczenia, obycia z przepisami, nie mówiąc już o zastosowaniu tych przepisów w życiu czy obyciu z innymi nie pisanymi zasadami?

Moim zdaniem powinna tu być zasada, jak ma wejść na Motocykle. Najpierw mały silnik, później dopiero większy.

Tu powinno być - najpierw kilka lat niższa kategoria i praktyka, później "C".

Post Wysłano: 03 lip 2011, 21:42

Cytuj:
Jeśli taki młodzieniec będzie chciał skorzystać z usług pani do towarzystwa, to czy zajmie mu to 10 sekund czy pół nocy, to akurat jest mało istotne, bo albo straci szybko wydane pieniądze, albo skorzysta z tego ile będzie chciał. Gorzej jeśli na jednym z pierwszy zakrętów położy zestaw lub co gorsza spowoduje wypadek, czego oczywiście nikomu nie życzę.
Zgadzam się, jednak sęk w tym, żeby mając 18 lat nie zniszczył sobie życia np: przez taką grzybiarkę ;]

Post Wysłano: 03 lip 2011, 21:46

Wiesz do czego by to prowadziło ? Otóż obniżenia jeszcze bardziej płac kierowców, bo taki młody MUSIAŁBY przebujać się na jakiejś solóweczce i pracodawcy by to skutecznie wykorzystywali "bo ty inaczej nie będziesz mógł jeździć". Nie wiem kim trzeba być, żeby od razu po B na zestaw siadać :/ Pół roku temu myślałem, że obecnie będę robił sobie prawko na ciężarowe, ale wystarczyło, że przebujałem się trochę busem, aby dojść do wniosku, że za wcześnie. Śmigam teraz dorywczo u ojca busikiem i pomalutku się uczę, przyjdzie czas i siądzie się na coś większego.

Post Wysłano: 03 lip 2011, 21:58

Lepiej się wyszaleć za młodu osobówką po wsi niż gnić w tej kabinie ;]

Post Wysłano: 03 lip 2011, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jumas, a Ty co właściwie robisz na tym forum, że taki jesteś anty? ;-)

Ja jestem na etapie decyzyjnym, bo obecna praca przedstawiciela handlowego nie satysfakcjonuje mnie finansowo i nie mam coprawda 18, ani 19 lat, ale akurat nie miałbym problemu z odcięciem się od czegokolwiek, bo raczej jestem samotnikiem i nie imprezuje... Także obecny tryb życia praca, praca, praca musiałby się tylko zmienić na miejsce spania:)

Post Wysłano: 03 lip 2011, 22:30

Anty to może złe określenie, jednakże próbuje studzić zapały niektórych "narwańców" do jeżdżenia ;) Nie mam nic przeciwko młodym w tej branży ale jednak wiek przynajmniej poniżej 20 nie wydaje mi się odpowiedni do tej roboty. Warto chyba pomyśleć trochę o swojej przyszłości i mieć jakąś alternatywe w życiu, a kiedy jak nie teraz ?

Widzisz, ja też nie jestem typem imprezowicza a na jeżdżenie byłem narwany jak jasna cholera, po pewnym czasie jednak zrozumiałem, że kółko to nie wszystko. Teraz to przynajmniej mogę wyjść na piwo z kumplami, pochodzić za laskami po klubach, skończyć studia i poukładać sobie wszystko we łbie. Gdybym zaczął jeździć od 18 to zapewne nie miałbym laski ani szkoły skończonej, bo kiedy ? Nie mówiąc już o jakimś mieszkaniu i usamodzielnieniu się.
Młodość się ma tylko jedną.

Zrobi jak będzie chciał, oby nie żałował. Chociaż i tak będzie....

Strona 1 z 7 [ Posty: 136 ] Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna