Cytuj:
gratulacje, nie znam sie na irlandzkich przepisach, więc stąd moje niedoinformowanie. moje odpowiedzi na pytania sa czysto z doswiadczenia 4-ro miesiecznego. w Wlk. Brytani byłem tydzień, wyjazd zakończony inspekcją tamtejszego ITD (juz nie pamietam jak sie to nazywało) i kara 5tys. funtow za peknieta tarcze w naczepie i łyse opony na ostatniej osi naczepy, do zrobienia w ciagu 5 dni, jak nie to bulić. Dlatego spedycja kazała jak najszybciej opuscic ten piekny kraj. Jeszcze raz kolego gratulacje i powodzenia w dążeniu do celu.
Wlasnie na tym polega cala zabawa, ze wiekszosc, jesli nie wszystkie, pytania byly takie zyciowe i czytanie tego forum duzo mi dalo.
Teraz czas na egzamin praktyczny z kwalifikacji i na kategorie EC. Wlasnie sie na jazdy zapisalem. W sieci znalazlem przykladowe pytania na egzaminie praktycznym. Moze Was to rozniez zaciekawi.
1. Jaki jest cel uzywania systemu EBS?
2. Jakie sa kozysci z uzywania retardera?
3. Jakie typy (rodzaje) ukladow hamulcowych sa stosowane w ciezarowkach?
4. Jakie sa metody na mniejsze spalanie?
5. Jak wykozystywac prawidlowo inercje samochodu?
6. Jak zwolnic auto na stromym zjezdzie?
7. Co robic kiedy masz awarie glownego hamulca?
8. Wiele ciezarowek wyposazonych jest w "Gear Splitting". Jakie sa kozysci tego plynace? (co to jest Gear Splitting???)
9. Co sie moze stac w czasie ostrego hamowania?
10. Jakie sa konsekwecje przeladowania samochodu?
11. Jak sprawdzisz, podczas przekraczana granicy, czy bez swojej wiedzy nie przemycasz ludzi lub towar?
12. Gdzie parkowac samochod w trasie?
13. Co robisz po wytrzale opony?
14. Co robisz jesli napkasz wypdek w tunelu?
15. Jak przekazesz innym uczestnikom ruchu, ze przed Toba wydarzyl sie wypadek?
16. Jake dane potrzebne sa policji.pogotowiu jesli ty jestes uczestnikiem wypadku?
17. Zademonstruj sposoby mocowania ladunku.
itp...
I taki filmik jeszcze znalazlem:
http://www.youtube.com/watch?v=DEKaD7SCoc0