Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Prawko
Post Wysłano: 01 lip 2011, 11:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich, to mój 1 post na forum.
Niedawno zacząłem robić kurs na kategorię C, troszkę późno, planowałem iść od razu po zdaniu na B, ale niestety- brak funduszy. Za rok zrobię C+E i oczywiście , skoro inwestuję w to, to chciałbym jeździć. Tylko jest problem, bo przepisy się zmieniają bardzo szybko, i nie wiem co obecnie trzeba mieć za papiery, żeby móc usiąść za kółkiem. Założmy, że mam 21 lat, kategorię C i C+E. Co jest jeszcze potrzebne, żeby zacząć jeździć?
Pewnie gdzieś to było pisane już, więc poproszę albo o odpowiedź albo do linka do tematu.
Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich przyszłych i obecnych kierowców ;)

Tytuł: Re: Prawko
Post Wysłano: 01 lip 2011, 11:33

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF

prawo jazdy C+E badania psychologiczne, badania lekarskie, kurs przewoz rzeczy
karta do tachografu,

P.S
mile widziane wiek do 30 lat + 15 lat doświadczenia w transporcie międzykontynentalnym, :)

Post Wysłano: 01 lip 2011, 14:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2158946
Samochód: Fiat CC 700 31PS

Kurs na przewóz rzeczy już nie istnieje, jest za to Kwalifikacja wstępna, skoro masz już 21 lat to będziesz miał przyśpieszoną(140 godzin) :wink:

KW-11.03.2013

Post Wysłano: 02 lip 2011, 17:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
P.S
mile widziane wiek do 30 lat + 15 lat doświadczenia w transporcie międzykontynentalnym, :)
Haha, dobrze napisane :) zdaję sobie z tego sprawę, ale to w każdej branży tak by chcieli.
Cytuj:
Kurs na przewóz rzeczy już nie istnieje, jest za to Kwalifikacja wstępna, skoro masz już 21 lat to będziesz miał przyśpieszoną(140 godzin)
Poszukałem trochę w sieci o KW, i podobno ta kwalifikacja przyśpieszona jest faktycznie krótsza o połowę, natomiast egzamin jest trudniejszy. Prawda to? Poza tym jak teraz wygląda cena za kwalifikację przyśpieszoną? Jest ona wydawana bezterminowo , a jeśli nie, to na jaki okres czasu?
Widzę, że trochę trzeba będzie w siebie zainwestować, żeby zacząć jeździć ;) Obecnie mam 20 lat, planuję w te wakacje zdać kategorię C, może jakoś bliżej zimy zapisać się na C+E i wtedy pozbierać wszystkie niezbędne dokumenty.

Post Wysłano: 02 lip 2011, 18:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Egzamin na obie KW zwykłą i przyspieszoną jest identyczny.

Post Wysłano: 19 lip 2011, 19:50

Użytkownik

Użytkownik

Wybaczcie że się tak podepnę do tematu, ale nurtuje mnie jedno pytanie.

Otóż słyszałem że ma wejść przepis taki że kat. C+E będzie można zrobić od 21 roku życia. Moglibyście mi powiedzieć kiedy dokładnie to wchodzi i czy wyrobię się ze zrobieniem jeżeli 18 kończę w Grudniu tego roku?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]