Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 sie 2011, 12:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Witam,

W temacie wymagań wiekowych (mam już alergię na to wyrażenie) interesowałem się zawsze odnośnie kategorii C.

Teraz chodzi mi po głowie kat. D, póki mam 8-9godzinną pracę na miejscu i dużo wolnego czasu, którego nie chcę marnować.

Wiem, że póki co dalej można robić tę kategorię w wieku 21 lat, zaś na zrobienie przyspieszonej KW trzeba czekać do 23 lat.

Czy są na oku jakieś ustawy, które mają to zmienić?

Byłbym skłonny zrobić teraz D i poczekać do 23, lub zrobić wcześniej pelną, jeśli będę miał za dużo kasy........ jednak jeśli szykują się zmiany dwa razy bym się zastanowił.

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:01

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: BMW serie3

Cytuj:
Witam,

W temacie wymagań wiekowych (mam już alergię na to wyrażenie) interesowałem się zawsze odnośnie kategorii C.

Teraz chodzi mi po głowie kat. D, póki mam 8-9godzinną pracę na miejscu i dużo wolnego czasu, którego nie chcę marnować.

Wiem, że póki co dalej można robić tę kategorię w wieku 21 lat, zaś na zrobienie przyspieszonej KW trzeba czekać do 23 lat.

Czy są na oku jakieś ustawy, które mają to zmienić?

Byłbym skłonny zrobić teraz D i poczekać do 23, lub zrobić wcześniej pelną, jeśli będę miał za dużo kasy........ jednak jeśli szykują się zmiany dwa razy bym się zastanowił.
Obiło mi się o uszy że w 2013r mają wprowadzić prawo jazdy na Kat. D od 23 lat. Bynajmniej dzisiaj rozmawiałem ze swoim instruktorem i tak twierdził.

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:18

Cytuj:
Obiło mi się o uszy że w 2013r mają wprowadzić prawo jazdy na Kat. D od 23 lat. Bynajmniej dzisiaj rozmawiałem ze swoim instruktorem i tak twierdził.
Jak już to od 24 lat, a poza tym....

Obrazek

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli jednak jest powód, żeby zrobić D teraz.

Ile kosztuje u Was D z C?

W Bielsku śpiewają sobie około 3000 :/
Najbardziej boli mnie to, że startują teraz kursy z europejskiego funduszy spójności i to razem z KWP! Spełniam wszystkie wymagania poza wiekiem 23 lata...

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:34

Jeśli kurs na kat. D kosztuje 3000 zł i to po kat. C, to jest to cena nie do przyjęcia.

We Wrocławiu cena kat. D po C to ok 2200 zł.

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Post Wysłano: 20 sie 2011, 15:52

Za drogo jak dla mnie. Nie mają konkurencji, czy są tak dobrzy czy po prostu jest tylu chętnych, że nie muszą schodzić z ceny?

Inna sprawa to czy chcesz jeździć autobusem? To trochę inna bajka niż ciężarówką. Jeśli zrobisz teraz kat. D i K.W. przyśpieszoną, to możesz iść np. do komunikacji miejskiej, a po dwóch latach wskakujesz na pełne uprawnienia i możesz jeździć dalej.

Post Wysłano: 20 sie 2011, 18:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Cytuj:
Za drogo jak dla mnie. Nie mają konkurencji, czy są tak dobrzy czy po prostu jest tylu chętnych, że nie muszą schodzić z ceny?
Ceny kursów w skali kraju często różnią się o dosyć duże sumy. Omnibus jest bodaj jedynym ośrodkiem w bielsku szkolącym na takim samym autobusie, jak egzaminacyjny (z resztą zdaje się też na ich Setrze, bo WORD nie ma swojego autobusu :lol: ). Z tego co widzę, to podnieśli sobie ceny na zawodowe kategorie (pewnie ze względu na wejście KW i spadek liczby kursantów), bo jeszcze rok-dwa temu C u nich kosztowało 2200 złotych, a CE 1900. Jeżeli chodzi o bielsko i okolice, to podejrzewam, że znajdą się ośrodki gdzie cena będzie jeszcze wyższa, a jakość szkolenia i sprzętu będzie pozostawiać wiele do życzenia.

Post Wysłano: 21 sie 2011, 12:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Ludzie, błagam was, proszę was, i nie wiem, co jeszcze, nie będzie żadnego prawa jazdy kat. D od 24 lat!

Jest i będzie od 21 lat!

Zapis w ustawie o kierujących pojazdami, mówi o kierowaniu jako czynności samodzielnej a nie o robieniu kursu prawa jazdy! Od razu też jest wyraźne zastrzeżenie, że można kierować od 21 lat pod warunkiem ukończenia kwalifikacji wstępnej. Nigdzie nie jest napisane, że kurs kat. D można rozpocząć w wieku 24 lat. Poza tym, skoro ustawa o transporcie drogowym umożliwia podjęcie pracy osobie z kat. D na autobusach do 17 miejsc na liniach do 50 km po ukończeniu kwalifikacji wstępnej przyspieszonej, to znaczy, że można ją skończyć i NIE TRZEBA czekać do 23 czy 24 lat. To chyba logiczne! Nie ma też ŻADNYCH ograniczeń wiekowych co do odbywania kwalifikacji przyspieszonej. To wyłącznie WYMYSŁ niektórych ośrodków!

Przeczytajcie odpowiednie fragmenty ustaw:

Ustawa o kierujących pojazdami:
Cytuj:
Art. 8.1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
7) 24 lata - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
(...)
b) D i D+E, z zastrzeżeniem (...) art. 9
No to zerknijmy do art. 9:
Cytuj:
Art. 9. 1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
(...)
2) D i D+E wynosi 21 lat.
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r., o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50- km.
Podobnie wszystko opisuje Ustawa o transporcie drogowym:
Cytuj:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
(...)
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
(...)
- D lub D+E. o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną
- D1 lub D1+E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednia kwalifikację wstępną przyspieszoną
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D+E,. o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną.
I w końcu w tej samej Ustawie o transporcie drogowym są wymienione WARUNKI uzyskania kwalifikacji wstępnej (dotyczy to wszystkich jej rodzajów):
Cytuj:
Art. 39b. 1. Do uzyskania kwalifikacji wstępnej może przystąpić osoba:
1) która na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a) przebywa co najmniej 185 dni w roku ze względu na więzi osobiste lub zawodowe, albo
b) studiuje od co najmniej sześciu miesięcy i przedstawi zaświadczenie potwierdzające ten fakt;
2) niebędąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Kierowca obowiązany jest uzyskać kwalifikacje wstępna, odpowiednio do pojazdu, którym zamierza wykonywać przewóz drogowy, w zakresie bloków programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy:
1) C1, C1+E, C i C+E;
2) D1, D1+E, D i D+E.
Czy jest tu gdzieś wymagany wiek? Nie ma! Nie ma żadnych ograniczeń wiekowych!

No to WNIOSKI:

1. Prawo jazdy kat. D można i będzie można uzyskać od 21 lat. Kurs można rozpocząć 3 miesiące przed ukończeniem 21 lat.

2. Jeśli ktoś skończył kwalifikację wstępną ("pełną", 280 godzin), może kierować i być zatrudnionym w transporcie drogowym od 21 lat

3. Jeśli ktoś skończył kwalifikację wstępną przyspieszoną (140 godzin) może kierować i być zatrudnionym w transporcie drogowym:
a) - od 23 lat
b) - od 21 lat, ale tylko na trasach do 50 km i pojazdami, do prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat. D1 lub D1+E, czyli do 17 miejsc.

4. Z pkt. 3 b jasno wynika, że MOŻNA już od 21 lat pracować w transporcie drogowym po ukończeniu kwalifikacji wstępnej przyspieszonej. Skoro tak, to znaczy, że można tę kwalifikację przyspieszoną skończyć już po skończeniu 21 a nie dopiero 23 lat!

Pamiętajcie!
Jeśli mówią wam, że kwalifikację przyspieszoną na D można zrobić dopiero od 23 lat, opowiadają BZDURY! Można ją skończyć wcześniej, tylko wtedy ma się do ukończenia 23 lat to ograniczenie (autobusy do 17 miejsc i na trasach do 50 km).

Jeśli mówią wam, że prawo jazdy kat. D będzie od 24 lat, opowiadają BZDURY! Skoro po zrobieniu pełnej kwalifikacji wstępnej można kierować i pracować od 21 lat, to tym bardziej prawo jazdy będzie można uzyskać w tym wieku.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 21 sie 2011, 12:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ceny kursów w skali kraju często różnią się o dosyć duże sumy. Omnibus jest bodaj jedynym ośrodkiem w bielsku szkolącym na takim samym autobusie, jak egzaminacyjny (z resztą zdaje się też na ich Setrze, bo WORD nie ma swojego autobusu )

Jest jeszcze CZECH z taką Setrą, ale nie chwalą się ceną na stronie.

Walp, dzięki za rzeczową wypowiedź, jak zawsze z resztą;)
Faktycznie zapomniałem o tej możliwości, że gdybym zrobił teraz przyspieszoną (nie przeczyłem, że się nie da) to można jeździć w komunikacji miejskiej, do 50 km, bez ograniczeń dot. ilości osób tak?

To jest dobre rozwiązanie, według mnie w przypadku jazdy autobusami, to idealna droga. Względnie łatwo się dostać do MZK, trochę pojeździć i jest już doświadczenie...

Odnośnie wieku ja napisałem tylko tyle.
Cytuj:
Najbardziej boli mnie to, że startują teraz kursy z europejskiego funduszy spójności i to razem z KWP! Spełniam wszystkie wymagania poza wiekiem 23 lata...
Spójrzcie sami:
Cytuj:
d) MODUŁ 4 + MODUŁ 5 Kurs prawa jazdy kat. D + kwalifikacja wstępna przyśpieszona
Wymagania dodatkowe:
• osoby posiadające kat. B lub B oraz C
• ukończone 23 lata
Czy myślicie, że jest jakakolwiek furtka, żeby wbić się w wieku 21 lat?
Nie wiadomo skąd te 23, czy własnie z ich błędnej interpretacji przepisów, czy po prostu chcą dać uprawnienia tylko tym, którzy nie będą mieli żadnych ograniczeń.
http://www.omnibus.garlacz.pl/kursy_z_dotacja.html

Cytuj:
a) wiek powyżej 18 lat, dla kat. C ukończone 21 lat, dla kat. D ukończone 23 lata - 1 punkt
b) zamieszkanie na terenie województwa śląskiego (stałe, czasowe) i/lub zatrudnienie na terenie województwa śląskiego - 1 punkt
c) zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, powołania, mianowania, wyboru, spółdzielczej umowy o pracę, umowy zlecenia lub umowy o dzieło - 1 punkt
W przypadku nie spełnienia jednego z wyżej wymienionych kryteriów zgłoszenie zostaje odrzucone.

Post Wysłano: 21 sie 2011, 13:06

Użytkownik

Użytkownik

Do 50 km i do 17 miejsc! Czyli w grę wchodzą jedynie bardzo małe busy (nawet mercedesy sprintery w w 95% są rejestrowane na 19-20 siedzących, czyli odpadają).

W teorii można, ale niestety w praktyce nie wygląda to tak różowo. Musiałbyś znaleźć coś do 17 miejsc. Komunikacja miejska raczej odpada.

Na kurs ze środków unijnych nie wezmą cię, bo o ile normalnie ty płacisz, to przy finansowanych z UE, organizator określa szczegółowe warunki nie do przeskoczenia. W tym przypadku jest wiek 23 lata, kiedy indziej kursy są dla osób w wieku powyżej 45 lat, albo zamieszkałych na określonym terenie. Niestety tego nie przeskoczysz :(

Post Wysłano: 21 sie 2011, 16:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Do 50 km i do 17 miejsc! Czyli w grę wchodzą jedynie bardzo małe busy (nawet mercedesy sprintery w w 95% są rejestrowane na 19-20 siedzących, czyli odpadają).
Ale bzdury, az w oczy kluja. Ty jestes instruktorem nauki jazdy ? Strach sie bac o twoich kursantow ...

Ustawa o kierujacych pojazdami z dnia 5 stycznia 2011 r.
Art.9 Minimalny wiek do kierowania pojazdami osób, które uzyskały kwalifikację wstępną lub przyspieszoną na przewóz drogowy osób lub rzeczy
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.

Gdzie masz cokolwiek napisane cokolwiek o 17 miejscach ? Maksymalnie 17 miejc siedzacych to ograniczenie ktore wprowadza kat. D1 prawa jazdy, a nie kwalifikacja wstepna przyspieszona.

Reasumujac. Jezeli masz 21 lat, kat. D i
- kwalifikacje wstepna przyspieszona - mozesz jezdzic w komunikacji regularnej (MPK, PKS itd.) na trasach do 50 km, a gdy skonczysz 23 lata bez ograniczen
- kwalifikacje wstepna pelna - mozesz jezdzic bez zadnych ograniczen

Post Wysłano: 21 sie 2011, 21:10

Cytuj:
Do 50 km i do 17 miejsc
Pierwsze słyszę o 17 miejscach. Masz na myśli kat. D1?

Post Wysłano: 22 sie 2011, 10:40

Użytkownik

Użytkownik

A czy to nie jest przypadkiem tak? Kończymy KW przyśpieszoną dla kat C mając poniżej 21 lat. I dopóki nie ukończymy tych 21 lat to możemy zostać zatrudnieni na pojazd max 7.5t(czyli kat.C1). Tak samo wydaje mi się, że jest w przypadku autobusów. Dopóki nie ukończymy 23 lat a mamy KW przyśpieszoną to interesują nas tylko te pojazdy dla których obowiązuje kat.D1

Post Wysłano: 22 sie 2011, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

NIE. Wyzej wkleilem interesujacy Cie artykul z ustawy o kierujacych pojazdami, nie jest on szczegolnie skomplikowany, wiec jezeli sie postarasz i przeczytasz to powinienes go zrozumiec.

PS. Jezeli osoba ktora nieukonczyla jeszcze 21 lat, zrobi kwalifikacje wstepna pelna na przewoz rzeczy to nie ma ograniczen tonazowych.

Post Wysłano: 22 sie 2011, 15:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9278417
Samochód: Seat Cordoba

Czyli chcesz powiedzieć, że ja mając kat. C+E w wieku 18 lat i robiąc KW przyspieszoną mogę prowadzić zestawy 40t ? Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś.

Jeżeli ktoś nie ma 21 lat i ukończy KW przyspieszoną to ma ograniczenie tonażowe 7,5t i nie wiem{uprzedzam, bo to nie potwierdzone info} czy kod 95 nie wbijają mu do kat. C1.

Post Wysłano: 22 sie 2011, 16:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Czyli chcesz powiedzieć, że ja mając kat. C+E w wieku 18 lat i robiąc KW przyspieszoną mogę prowadzić zestawy 40t ? Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś.

Jeżeli ktoś nie ma 21 lat i ukończy KW przyspieszoną to ma ograniczenie tonażowe 7,5t i nie wiem{uprzedzam, bo to nie potwierdzone info} czy kod 95 nie wbijają mu do kat. C1.
viewtopic.php?f=47&t=31569&hilit=kierow ... wy&start=0

Post Wysłano: 22 sie 2011, 18:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ah nie przypuszczałem, że po wejściu KW nadal są tak bajeczne niejasności jak przez wprowadzeniem KW :lol:

Czyli cyrk dalej się kręci.

Post Wysłano: 22 sie 2011, 18:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale bzdury, az w oczy kluja. Ty jestes instruktorem nauki jazdy ? Strach sie bac o twoich kursantow ... (...) Gdzie masz cokolwiek napisane cokolwiek o 17 miejscach ? Maksymalnie 17 miejc siedzacych to ograniczenie ktore wprowadza kat. D1 prawa jazdy, a nie kwalifikacja wstepna przyspieszona.
Wcale nie bzdury! Znasz treść ustawy o transporcie drogowym?
Cytuj:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
(...)
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
(...)
- D lub D+E. o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną
- D1 lub D1+E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednia kwalifikację wstępną przyspieszoną
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D+E,. o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną.
Czyli:
1. Masz kwalifikację wstępną (280 godzin) - jeździsz autobusem od 21 lat.
2. Masz kwalifikację wstępną przyspieszoną (140 godzin) - jeździsz autobusem od 23 lat.

Pozostaje rzecz, o której wspomina ustawa o transporcie drogowym, a której nie ma w ustawie o kierujących pojazdami.

Zwróć uwagę na zdanie z pkt b: pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii. Nie ma tu mowy o kierowcy posiadającym kategorię D czy D1, ale o pojeździe, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy danej kategorii. Dalej są wymienione te wymagane kategorie. D nie nie budzi wątpliwości, ale jest też D1 i D1+E.

Ustawodawca wyraźnie więc pisze o pojeździe, dla którego wymagane jest posiadanie kat. D1 lub D1+E. A takim pojazdem jest "autobus przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą" (w przypadku D1+E jeszcze z przyczepą i DMC do 12 t.) - to art. 88 Prawa o ruchu drogowym.

A zatem, pracodawca lub inny podmiot może cię zatrudnić po ukończeniu 21 lat, o ile ukończyłeś kwalifikację wstępną przyspieszoną i o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km do prowadzenia pojazdu, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D1 lub D1+E. A takim pojazdem jest jak już napisałem autobus do 17 miejsc.

Gdyby było tak, jak piszesz, to by znaczyło, że kierowca mający zaledwie kategorię D1 już po skończeniu KW przyspieszonej mógłby wozić te 17 osób już od 21 lat, zaś kierowca o dużo wyższych kwalifikacjach, mający kat. D, dopiero od 23. Przecież to absurd!

Prośba
, panowie nie mieszajcie to jeszcze kat. C i C+E, bo wszyscy zwariujemy! To temat o kat. D.

W każdym razie kolega mobilek07 ma rację - identycznie jest z C i C+E i wiekiem 18 lat. Przy KW pełnej - brak ograniczeń tonażowych. Przy KW przyspieszonej - ma się to ograniczenie tonażowe do 7,5 t.(C)/12 t.(C+E), czyli tak, jakby się miało C1 lub C1+E.

Post Wysłano: 22 sie 2011, 19:33

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
To Ty przeczytaj co napisalem.

Teraz do kolegi Walp.
Niestety, nadinterpretujesz przepisy, w dodatku mylnie. Zacznijmy od tego, ze korzystasz z nieaktualnego wydania ustawy o transporcie drogowym. Art. 39a brzmi aktualnie tak:
Art.39a.1.Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy
moŜe zatrudnić kierowcę, jeŜeli osoba ta:
1)ukończyła 21 lat;
2)posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym,
określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu
drogowym
3)nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku
kierowcy;
4)nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na
stanowisku kierowcy;
5)uzyskała kwalifikację wstępną;
6)ukończyła szkolenie okresowe.

Jak widac sformulowanie ktorego sie przyczepiles juz nie wystepuje. Nie jest to jednak istotne, gdyz to o czym dyskutujemy, jest uregulowane przez ustawe o kierujących pojazdami, ktorej artykul 9 przytoczylem kilka postow wyzej. A brzmi on:

Art.9 Minimalny wiek do kierowania pojazdami osób, które uzyskały kwalifikację wstępną lub przyspieszoną na przewóz drogowy osób lub rzeczy
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;

1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.

Jednoznacznie wynika z tego, ze jednym ograniczeniem dla osob ktore ukonczyly kwalifikacje wstepna PRZYSPIESZONA i maja mniej niz 23 lata jest fakt wykonywania transportu na liniach regularnych do 50 km. Jezeli ktos majac mniej niz 23 lata uzyska kwalifikacje wstepna PELNA nie ma zadnych ograniczen.