Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Lakier a pasta
Post Wysłano: 15 paź 2011, 20:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam. Poszukuję dobrego mleczka albo pasty, w miarę sensownej i taniej, żeby auto natrzeć po myciu. Lakier nie piecowy, tylko metallic.

Post Wysłano: 18 paź 2011, 17:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

unikaj Tempo i innych tego typu wynalazków :) jak nie znasz sie na polerce mechanicznej to lepiej sobie odpuść :) Twardy wosk powienn wystarczyć :) Turtle WAX bardzo dobry dostępny w każdym markecie :)

Post Wysłano: 18 paź 2011, 18:34

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
unikaj Tempo i innych tego typu wynalazków :)
A to niby czemu pasta "Tempo" jest beee? Na stary zmęczony lakier pomaga jak balsam, korzystałem z niego wielokrotnie, a na lakierce tylko lekko się znam.

Post Wysłano: 18 paź 2011, 19:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To już Ci mówię dlaczego Tempo jest ble. Otóż Pasta ta ma w sobie bardzo dużo wypełniaczy i materiału ściernego. Myjemy autko i nakładamy pastę. Materiał ścierny zdziera wierzchnią warstwę clearu, a wypełniacze wchodzą w rysy. Ta pasta zdziera małe ryski, które już sa na lakierze, ale ROBI WIĘCEJ RYS i maskuje wypełniaczami. Po umyciu auta 3-4 razy będziemy mieli auto w regularnych hologramach :) Miałem Hondę po lakierce i przejechałem auto tą pastą, chciałem się sądzić z producentem jednak po rozmowie z lakiernikiem i radcą prawnym byłbym na straconej pozycji :)

Post Wysłano: 19 paź 2011, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Actros 440/FH XL 500

Dobrze, ,że o tym napisałeś, bo chciałem już tą pastą polerować volvo. Wcześniej polerowałem ręcznie pastą 3G i bardzo dobrze szło. Kupiłem za grosze maszynę do tego.

Post Wysłano: 19 paź 2011, 20:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

3G nie znam pasty tylko typ zasięgu komórkowego :D Może chodziło Ci o pastę 3M? :D System 3M jest bardzo dobry i wszyscy tego używają jednak trzeba wiedzieć która pasta jak bardzo jest agresywna :) A Tempo, wszystkiego jego odmiany radzę omijać szerokim łukiem! chyba że macie za dużo kasy na polerkę profesjonalną albo na lakierkę :)

Post Wysłano: 19 paź 2011, 20:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

O pomyliłem się :wink:
Pasta G3
Obrazek

Post Wysłano: 19 paź 2011, 20:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To K2 możesz użyć tylko do nie lakierowanych elemntów, może zbiorniki lampy choć też nie do końca odważnie do lamp, stopnie i inne takie pierdoły :) z mechaniczną polerką tez uważaj żeby nie przegrzać lakieru albo nie zedrzeć za dużo :)

Post Wysłano: 19 paź 2011, 20:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobowy

Cytuj:
lampy choć też nie do końca odważnie do lamp
Też się nie nadaje.

Post Wysłano: 19 paź 2011, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tą G3 przeleciałem całego dafika ręcznie i spodobało mi się, a tempo potarłem trochę, patrzę a jej już tylko trochę.

Te polerowanie dobrze zrobić przed zimą, czy po ?

Post Wysłano: 20 paź 2011, 13:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak chcesz sobie zakonserwować auto na zimę albo już wiosną będziesz chciał je wypicować żeby wszystkim pod rampą opadały szczeny to zrób tak: Umyj je dokładnie zasadowym szamponem, albo aktywną pianą jeśli masz możliwość. Potem jak jesteś odważny i masz jaja jak Hulk Hogan wypoleruj, potem znowu umyj ale mniejszym roztowrem szamponu/piany żeby nie wyżarło wypłniaczy. Otóż piana czy szampon o PH wyższym niż 7 to piana zasadowa a zasada osłabia a mocna nawet wyżera wosk i wypełniacze, zazwyczaj piany mocne mają Ph około 14 albo 9. Te z ph 9 są jeeeeeeszcze do przyjęcia w dużym roztworze. Po drugim umyciu auta nałóż twardy wosk. Na zimę możesz dać jego grubsza warstwę, ale na lato warstwa wosku powinna być prawie nie widoczna jeszcze przed spolerowaniem jej :) Wtedy będziesz miał auto wycackane jak psie jaja na Wielkanoc :) a jak jesteś z pomorskiego to przyjedz do mnie do Gdyni to Ci to zrobię w rozsądnej cenie :D

A polerkę robił bym raczej na wiosnę, na zimę tylko bym nałożył grubszą warstwę wosku :) jeśli chcesz jakieś produkty do mycia, konserwacji auta to napisz PW, zajmuję się sprzedażą takich specyfików :)

Post Wysłano: 21 paź 2011, 22:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za wyjaśnienie co i jak. Teraz już wiem coś więcej o polerowaniu i dzięki takim tematom każdy kto chce odnowić lakier w swojej ciężarówce, lub osobówce wie jak do tego się zabrać.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]