Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lis 2011, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Scanio

Witam!

Wiem że temat wielokrotny wałkowany w różnych postach, jednak chciałbym zapytać o kilka szczegółów i spróbować zebrać te najważniejsze informacje w jednym miejscu. Wielu pytało już czy warto zaczynać w transporcie, ale sytuacja na rynku ciągle się zmienia i tamtejsze wypowiedzi tracą na aktualności.
Do rzeczy. Od Nowego Roku zamierzam na poważnie zająć się transportem. Nie całkiem od zera ponieważ pracowałem rok jako spedytor, sam jestem kierowcą ciężarówek, autobusów także nie jestem totalnie zielony w tej kwestii. Chcę ruszyć z transportem do 3,5t na całą Europe, szczególnie upodobałem sobie z różnych względów Szwecję, i ogólnie Skandynawie, gdyż mam tam pewne kontakty.
- O czym powinienem pamiętać biorąc się za międzynarodowy transport, jakie wymogi powinno spełniać autko (na początek 1 nowy Master)
- Wybrać 8-miopaletową skrzynie czy może lepiej 10-ciopaletowa (koszty nie maja znaczenia)
- Co kierowca musi mieć przy sobie jadąc w trasę, jakie dokumenty, pieczątkę firmy?
- Gdzie najlepiej i w miarę tanio wykupić OC przewoźnika i na jaka kwotę standardowo się wykupuję?
- Którą kartę paliwową wybrać, który koncern ma najwięcej stacji w Europie, z tego co widziałem to chyba Shell ma największy zasięg?
- Może macie jakieś doświadczenia co do minimalnych stawek poniżej których nikt nie jeździ. Ja swoje wyliczyłem, wiem że każdy podchodzi indywidualnie i sam decyduje za ile jeździ, ale może chociaż jakieś widełki?
W tej chwili nic więcej nie przychodzi mi do głowy ale na pewno nasunie się więcej wątpliwości. Będę wdzięczny za pomoc a może i ktoś inny przy okazji skorzysta:)

Pozdrawiam

Post Wysłano: 18 lis 2011, 21:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3814477
Samochód: Master

co do OC przewoznika to musisz pojezdzic i popytac

ja zalatwiłem w multiagencji ubezpieczeniowej i mam w warcie. koszt 1000 zł rocznie - wartosc 150 tys dolarów

w pzu chcieli za takie ubezpieczenie 4560 zł !!!!!!!!!!!!!!!

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]