Cytuj:
Witam,
Nie chcę robić nowego tematu, ale mój Tato ma problem i poprosił, żebym popytał Was jak co i gdzie jest na Słowacji, bo będzie musiał jechać w tym tygodniu. Moje pytania są następujące gdzie idzie wykupić urządzenie do poboru opłat. Jaka jest najmniejsza początkowa opłata ile kosztuje wykup urządzenia i jakie dokumenty ojciec potrzebuje. Jutro rano tata mi napiszę do jakiej miejscowości dokładnie jedzie także nie wiem którym przejściem będzie jechał.
Przed wjazdem na Słowację, na przejściu wypożycza za kaucją (chyba 50€, jeśli się mylę poprawcie) boxa do naklejenia na szybę, coś jak nasze viaboxy + musi doładować sobie stosowną kwotą, która wystarczy mu do miejsca rozładunku i powrotu do granicy.
Jadąc dostawczakiem + przyczepa ciężka wypożyczyli nam (jechałem z kolegą), o ile pamięć mnie nie myli na dowód kumpla, ale to był transport na potrzeby własne, opony na imprezę sportową, więc jechaliśmy tylko z dokumentem WZ z magazynu. Być może coś się zmienia przy jeździe z CMR.
Przy wyjeździe najzwyczajniej go zwraca i dostaje kaucję, oczywiście o ile wszystko jest ok z urządzeniem.
Kalkulator jest tutaj
https://www.emyto.sk/web/guest/toll/calculator, tata może sobie obliczyć ile powinien mieć na koncie tego Słowackiego boxa.
Na stronie emyta jest też instrukcja do obsługi tego urządzonka i inne przydatne info.