Cytuj:
Dobry wieczór, mam parę pytań:
Otóż zacząłem właśnie kat C, muszę do ośrodka dostarczyć badanie lekarskie aby móc zacząć jazdy, i tu moje pytanie, czy jest to zwykłe badanie lekarskie, czy muszę zrobić również psychotesty(pytanie1)? Chodzi o koszty, bo właśnie wydałem 1900 złotych na kat C i do następnej wypłaty nie mam za dużo, jaki koszt tych badań(pytanie2)? W poniedziałek robię badania lekarskie potrzebne na wózki widłowe, lekarz może nie mieć uprawnień do wydania orzeczenie do kierowania kat C, ale myślicie że jak bym robił u lekarza medycyny transportu to mógłbym za jedną opłatą poprosić na kat C i wózki widłowe, a może jeszcze poproszę na C+E- jak długo jest ważne takie badanie(pytanie3)?
Następnie jak zrobię kat C, chciałbym zrobić KW, a potem może C+E. Czy KW będzie ważne? Nie będzie żadnych niespodzianek?(pytanie4)
Wiem że mając kat C/C+E muszę co bodajże 5 lat robić badania- czy jeżeli nie będę ich robił (nie będe mi potrzebne) to nie będę mógł jeździć tylko samochodami kat C/ C+E czy również A i B?(pytanie5)
Pozdrawiam.
Liczą na odpowiedzi ;]
1.Psychotesty są potrzebne tylko do pracy jako kierowca, do prawo jazdy tylko badania lekarskie.
2.Ja dostałem takie skierowanie od lekarza do:laryngologa-30zł i do okulisty-70zł, jak zrobilem okuliste i laryngologa to z ta kartka z powrotem do lekarza i u niego jeszcze 100zl. Razem 200zl.
3.Nie wiem jak jest z wózkami ale wiem że badania na C i CE mogą być razem w jednym.
4. Nie ważne czy będziesz miał C czy też CE-kwalifikacje będą tak samo ważne.
5. Co 5 lat musisz robić jeśli chcesz pracować psychotesty i szkolenie okresowe i nie jestem pewnie ale raczej badania do pracy też, nie jest to wymagane w przypadku kat. A,B