Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 lut 2012, 16:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Osobowy

Witam.Uzgadniałem termin rozpoczęcia kwalifikacji wstępnej i usłyszałem że teraz muszę mieć badania lekarskie i psychotechniczne przed rozpoczęciem kursu.Wiem że dotychczas wystarczyło dostarczyć te badania np.dzień przed egzaminem aby zyskać miesiąc na ważności.Czy słyszał ktoś z Was o zmianie przepisów?Dziękuję za pomoc.

Post Wysłano: 04 lut 2012, 17:19

Nie ma żadnej zmiany przepisów. Badania lekarskie i psychotechniczne robi się na początku kwalifikacji wstępnej.

Może być tak, że zrobisz kurs, wydasz pieniądze, a nie przejdziesz badań i co wtedy?

Post Wysłano: 04 lut 2012, 18:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8977791

Chłopaki u mnie jest tak ,że musze mieć zrobione badania przed egzaminem kwalifikacji wstępnej. Tak mi powiedział gościu co u niego robie kw. Pozdrawiam

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 04 lut 2012, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Osobowy

Przed egzaminem to ja wiem że trzeba zrobić te badania.Ale mnie chodzi o to, że bez badań nie może mnie przyjąć na kurs KW.Trochę to dziwne i stąd moje pytanie.

Post Wysłano: 04 lut 2012, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Cytuj:
Przed egzaminem to ja wiem że trzeba zrobić te badania.Ale mnie chodzi o to, że bez badań nie może mnie przyjąć na kurs KW.Trochę to dziwne i stąd moje pytanie.
To chyba zależy od ośrodka bo np. ja jak zapisywałem się na C to musiałem mieć psychole ;)

Post Wysłano: 05 lut 2012, 20:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Koledzy a u mnie jest tak ,że gościa u którego robie kw nie interesuje czy bede mial badania przed egzaminem czy po. Powiedzial ,że lepiej jeżeli bede miał ale ni musze. Bo z tymi badaniami i kartką z kw idziesz wymienic prawko i tyle. Nikomu do kw nie sa potryebne te badania. A co do KW to był może ktoś z was na torze w opolu? Tzn koło Opola dokładnie miejscowość "Nowa wieś" Pozdrawiam

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 05 lut 2012, 21:42

Cytuj:
A co do KW to był może ktoś z was na torze w opolu? Tzn koło Opola dokładnie miejscowość "Nowa wieś" Pozdrawiam
Byłem tam 1,5 roku temu. Mały tor, marna obsługa. Raczej to wszystko dla picu.

Post Wysłano: 05 lut 2012, 22:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Cytuj:
A co do KW to był może ktoś z was na torze w opolu? Tzn koło Opola dokładnie miejscowość "Nowa wieś" Pozdrawiam
Byłem tam 1,5 roku temu. Mały tor, marna obsługa. Raczej to wszystko dla picu.
Miejscowość nazywa się "Polska Nowa Wieś", a obiekt jest przy lotnisku Aeroklubu Opolskiego. Tor/plac rzeczywiście mały, jako tako wystarczający dla aut osobowych (przegląd trasy na którym widać w zasadzie całość: http://www.youtube.com/watch?v=ImpCmIc5Q-E; daje pojęcie o rozmiarach ).

Aha, i jeszcze coś - kto był na Master Truck 2011 ten zna ten tor, bo to właśnie na nim (i w jego trawiasto-błotnistej okolicy) odbywał się zlot.

Ja tam mieszkam rzut beretem od toru, więc jak dla mnie KW na tamtejszym torze to fajna sprawa - i tak całe te KW to pic na wodę, więc nie narzekam na tor.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 06 lut 2012, 8:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Koledzy a u mnie jest tak ,że gościa u którego robie kw nie interesuje czy bede mial badania przed egzaminem czy po. Powiedzial ,że lepiej jeżeli bede miał ale ni musze. Bo z tymi badaniami i kartką z kw idziesz wymienic prawko i tyle. Nikomu do kw nie sa potryebne te badania.
To lepiej jednak sobie zrób badania, jeśli jeszcze nie ukończyłeś KW, bo będziesz musiał ją ponownie robić. Do uzyskania kodu 95 w PJ potrzebne są badania ogólne, psychotesty i świadectwo kwalifikacji zawodowej.

Post Wysłano: 07 lut 2012, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Słuchaj jeżeli bede mial zaświadczenie ,że mam zdaną kw. Za tydzien pójde zrobić badania, wróce do starostwa ,żeby wbili mi kod i tyle. I nie wprowadzaj ludzi w błąd ,że trzeba robić 2 raz kw.

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 07 lut 2012, 23:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Cytuj:
Słuchaj jeżeli bede mial zaświadczenie ,że mam zdaną kw. Za tydzien pójde zrobić badania, wróce do starostwa ,żeby wbili mi kod i tyle. I nie wprowadzaj ludzi w błąd ,że trzeba robić 2 raz kw.
Dziurek, Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Cytuj:
Bez względu na to, czy robisz któryś rodzaj kwalifikacji wstępnej, czy szkolenie okresowe, przed otrzymaniem Świadectwa Kwalifikacji Zawodowej musisz zrobić badania lekarskie (podstawa prawna: art. 39j, ust. 5 ustawy o transporcie drogowym).

Pamiętaj: badania lekarskie (podobnie jak psychologiczne), zgodnie z treścią ustawy o transporcie drogowym, musisz zrobić przed wydaniem Świadectwa Kwalifikacji Zawodowej!
Art. 39j. (....)

5. Pierwsze badanie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji, a każde następne dla kierowcy w wieku do 60 lat – w terminie właściwym do ukończenia szkolenia okresowego, jednak nie później niż do dnia wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie szkolenia okresowego.

Post Wysłano: 08 lut 2012, 12:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok zwracam honor. Poprostu gość który robił kw w tym ośrodku co ja tak mi podpowiedział ... Sorry za błąd. :)

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 08 lut 2012, 13:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Cytuj:
Ok zwracam honor. Poprostu gość który robił kw w tym ośrodku co ja tak mi podpowiedział ... Sorry za błąd. :)
Pewnie miał w tym jakiś biznes - chociażby jeszcze jedna sumka za kolejną KW, którą trzeba byłoby zrobić, a może sam egzamin, szczerze nie wiem co dalej w takiej sytuacji.
Często ośrodki lubią robić ludzi na kase - przed minutą przeczytałam tu na forum, że jednemu użytkownikowi polecili okresówkę 35h i do tego KWP... Ktoś nie wie, to zrobi to i to, przepłacając kilka tysiaków.

Post Wysłano: 08 lut 2012, 15:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak dokładnie zgadzam się, wiesz każdy robi tak, żeby dla siebie miał jak najlepiej a ludzi ma za przeproszeniem daleko w dupie. Ale co zrobić taki kraj.

JEŻDŻE ZE SCHMITZEM

Post Wysłano: 16 lut 2012, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2474443
Samochód: Iveco daily 35 C 15

Witam! U mnie w ośrodku ustalili termin egzaminu na koniec lutego gość który dzwonił do mnie o tym poinformować powiedział ze muszę mieć zrobione badania lekarskie i psychotesty... Zadzwoniłem do jednej poradni psychologicznej i powiedziałem, że chce zrobić psychotesty do KW a pan mi si zapytał czy mam jakieś skierowanie... i teraz pytanie czy ośrodek wystawia skierowanie? czy na legalu idziesz tam prywatnie ? a jak to jest z badaniem lekarskim? robią bez skierowania?. Wiem ze skierowania daje pracodawca jak Cie przyjmuje do pracy to oczywiste... a w tej sytuacji jak to wygląda ? dzięki za odpowiedz Pozdrawiam.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 17:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Nie potrzebujesz skierowania.

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 11:41

Użytkownik

Użytkownik

Witam a ja mam takie pytanie dotyczące tego tematu.Czy przy zapisaniu się na kw przyspieszoną,babka w ośrodku chciała badanie psychologiczne a więc jej dałem i ona sobie je zostawiła,i tu mam pytanie czy ona nie powinna tego skserować i mi tego oddać? Czy może dopiero oddaje po zdanym egzaminie? Proszę o odpowiedź bo jak tak to jutro do niej pojadę i powiem żeby mi oddała.

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 12:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

powinna oddać

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 12:54

Użytkownik

Użytkownik

Ok jutro pojadę do ośrodka i powiem żeby mi to zwróciła.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]