Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Skrzynia ZF Man
Post Wysłano: 08 mar 2012, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam mój problem zaczął sie dzisiaj gdy jechałem w pewnym momecie stanąłem gdyż jadący tuż przede mną skręcał i gdy ruszałem nie moglem przebić na duża skrzynie a gdy przebiłem nie bylo 7 ani 8 teraz znalazłem. Gdy przebijam z 4 na 5 i 6 wchodzi normalnie lecz gdy z 6 na 7 i 8 jest bardzo mały (luz czy nie wiem jak to nazwać bardzo blisko biegi sa siebie 5 kolo 7 a 6 kolo 8 ) nie jest tak jak wcześniej nie wiem co sie stało prosze o pomoc.

Post Wysłano: 08 mar 2012, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Na skrzyni biegów masz taki drążek po obu stronach z przegubem kulowym przykręcony z jednej strony do skrzyni biegów a z drugiej do drążka który łaczy lewarek z skrzynią biegów. Sprawdz luzy na tych przegubach jeśli nie są mocno wylatane spróbuj wyregulować biegi skracając lub wydłużając ten drążek.
Ten drążek jest odpowiedzialny za ruchy lewarka w prawo/lewo. Oraz sprawdź mocowanie podstawy lewarka do silnika czy czasem nie wykręciły się śruby mocujące z kolektora ssącego

Filmy z tras

Post Wysłano: 09 mar 2012, 1:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Cytuj:
Na skrzyni biegów masz taki drążek po obu stronach z przegubem kulowym przykręcony z jednej strony do skrzyni biegów a z drugiej do drążka który łaczy lewarek z skrzynią biegów. Sprawdz luzy na tych przegubach jeśli nie są mocno wylatane spróbuj wyregulować biegi skracając lub wydłużając ten drążek.
Ten drążek jest odpowiedzialny za ruchy lewarka w prawo/lewo. Oraz sprawdź mocowanie podstawy lewarka do silnika czy czasem nie wykręciły się śruby mocujące z kolektora ssącego
Tu masz te 2 przeguby oryginał febi :wink:
http://allegro.pl/przegub-katowy-dla-pe ... 09356.html

Post Wysłano: 09 mar 2012, 8:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tu masz te 2 przeguby oryginał febi http://allegro.pl/przegub-katowy-dla-pe ... 09356.html
To nie ten przegub w linku masz M8 a drążek ma gwint M12 w oryginale z jednej strony gwint prawy a z drugiej lewy można to przerobić na dwie końcówki z prawym gwintem bo z lewym ciężko dostać.
Tak mi się wydaje że musisz wydłużyć drążek skoro niema 7 i 8 tylko nie przesadz z wydłużaniem bo potem wstecznego biegu nie włączysz

Filmy z tras

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:00

Użytkownik

Użytkownik

mam 7 i 8 ale ciezko wbic trzeba mocno pchac lewarek w prawo zeby wbic

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak jak pisałem gdzieś się zrobił luz, jak nie na tym drążku poprzecznym to gdzieś indziej. Jak wydłużysz ten drążek to będziesz mógł dalej pchnąć lewarek w prawo co się z tym wiąże odsuniesz od siebie ścieżkę włączania biegów 5-6 i 7-8 najlepiej stanąć na ramie za kabiną a ktoś inny włącza biegi i zobacz ile wychodzi wałek z wybieraka przy włączaniu 7-8 i 5-6

Filmy z tras

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:08

Użytkownik

Użytkownik

a wydluzajac ten drazek wystarczy przekrecic te przeguby troszke czy jak to zrobic

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podstawowa sprawa czy te końcówki nie są zapieczone na tym drążku. Jeśli nie to wystarczy poluzować kontry przy końcówkach i zrobić powiecmy 1-2 obroty tym drążkiem i powinno wystarczyć dlatego tam jest prawy i lewy gwint aby nie odkręcać końcówek do regulacji tylko kręcić samym drążkiem. Jak za mocno wykręcisz będziesz miał 7-8 ale będziesz miał wtedy problem z włączeniem wstecznego biegu. Aby wsteczny bieg włączyć musi się cały wałek schować w skrzyni biegów. Jak nie idzie obrócić drążka odkręć jedną końcówkę i ją wykręć

Filmy z tras

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

a wchodzi w gre tez inny problem czy to raczej tylko ten drazek

Post Wysłano: 09 mar 2012, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Raczej wina tego drążka, chyba że tak jak napisałem miałem taki przypadek że się odkręciła podstawa lewarka od kolektora ssącego. Kabina w góre i wszystko masz na wierzchu jak gdzieś jest luz to zobaczysz. Włącz np piąty bieg i na włączonym biegu poruszaj lewarkiem w lewo prawo i zobacz czy nie widać żadnych luzów jeśli nie to zostaje ci tylko regulacja tego drążka

Filmy z tras

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]