Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Man scania daf volvo iveco mercedes

Mam problem z dafem xf 95 2003r wyrzuca olej ze skrzyni przez uklad pneumatyczny w pompce od wspomagania sprzegla :)

Użytkownik

Użytkownik

Nie bardzo ma się skąd brać olej ze skrzyni w siłowniku sprzęgła.
1.Albo cieknie z przewodu hydraulicznego (sprawdź w zbiorniczku czy ci nie ubywa) płyn sprzęgłowy-DOT 4
2. Może puścił zimering w skrzyni i wycieka do obudowy sprzęgła i cieknie po wysprzęgliku.
3. Ale jeśli masz nawilżone olejem miejsce w wysprzęgliku ( taka okrągła gumka) w którym wychodzi z niego powietrze- obstawiałbym że kompresor pcha olej w układ pneumatyczny.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie przy wysprzegliku tylko przy wspomaganiu sprzegla pod przednia atrapa ;) wyrzuca olej przez zrzut powietrza myslalem nad zatkanym odpowietrznikiem moize robi sie cisnienie w skrzyni cos w niej sie rozszczelnilo i daje olej w uklad osuszacz caly w oleju w zbiornikach powietrza tez jest troche oleju jeszcze nie wyjalem skrzyni bo czeka w kolejce ale jak dojde co jest grane to napewno to opisze:) na forum

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Wysprzęglik nie ma nic wspólnego z olejem w skrzyni biegów, Poza tym nie ucieka ci z pompki sprzęgła bo ta jest zwykłą hydrauliczną pompeczką do której penumatyka nie dociera. Jest to zawór hamulcowy i przyczyn szukaj w kompresorze.
Cytuj:
moize robi sie cisnienie w skrzyni cos w niej sie rozszczelnilo i daje olej w uklad osuszacz caly w oleju w zbiornikach powietrza tez jest troche oleju jeszcze nie wyjalem skrzyni bo czeka w kolejce ale jak dojde co jest grane to napewno to opisze:) na forum
To twoje auto czy klienta bo jak klienta to współczuje, nie ruszaj tej skrzyni, zregeneruj kompresor wystarczy że odkręcisz przewód po prawej stronie silnika od kompresora (baryłka z nyplem) klucz 32 i napewno powinieneś zobaczyć tam olej. Skrzynia nie może wytworzyć sobie ciśnienie bo po pierwsze było by to bardzo trudne a po drugie masz odpowietrznik w ZF'ie na górze. Wysprzęglik jest poza skrzynia łączy sie z obudową sprzęgła w której nie ma oleju. Pewien typ ishifta ma wysprzęglik wewnątrz, zf takich bajerów nie posiada.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Może olej wywala ten zaworek pod pedałem od połówek. Ale tak czy siak, kompresor się kończy.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Może olej wywala ten zaworek pod pedałem od połówek. Ale tak czy siak, kompresor się kończy.
W dafie takiego nie ma.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W dafie takiego nie ma.
Na pompce od sprzęgła jest pneumatyka, steruje ona przełączaniem połówek i powoduje ona iż zmiana połówek (po wcześniejszej zmianie klawiszem) zostanie wykonana po wciśnięciu sprzęgła.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A nie czasami tekalan 8mm od wysprzęglika do zaworu z lewej strony skrzyni biegów ?

Edit: pokićkało mi sie z renówkowym zf'em fakt w dafie jest jeden przewód pneumatyczny i hydrauliczny mój błąd.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zaden kompresor wywalilo olej ze skrzyni wlasnie przez ten zawor zrzutowy powietrza skrzynia sie zatarla bo nie bylo w niej oleju a tylko w tym miejscu jest wyciek:) a to ze wysprzeglik nie ma nc wspolnego to ja wiem :) kierowca jechal do tej pory az uszczelniacz na flanszy sie wytopil na zewnatrz :) wspolczuc to ty mozesz komus sobie tak na przyszlosc zachowaj zasady na forum bo za takie brednie co piszesz to mozesz dostac bana :) jak powiedzialem jak dojde o co kaman to to opisze;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
komus sobie tak na przyszlosc zachowaj zasady na forum bo za takie brednie co piszesz to mozesz dostac bana :) jak powiedzialem jak dojde o co kaman to to opisze;)
wiesz że zrobiłem 18 skrzyń biegów i 6 silników w kwietniu. I dla mnie jest to nie do uwierzenia żeby tak sie stało jak opisujesz, w tego zf'a bez retardera wchodzi 11 czy 13L oleju pół przodu by ci zapaćkało, zawór może się tylko łączyć z olejem tylko na tylnim dekielku przy tłoczysku jak usczelniacz pod nim puszcza lub przy wybieraku, a skrzynia zatarła sie raczej z innego powodu, braku kontroli oleju lub zużytego oleju. Nie wytarło ci otworu przy pompie pod obudową sprzęgła ?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

Cytuj:
zaden kompresor wywalilo olej ze skrzyni wlasnie przez ten zawor zrzutowy powietrza skrzynia sie zatarla bo nie bylo w niej oleju a tylko w tym miejscu jest wyciek:) a to ze wysprzeglik nie ma nc wspolnego to ja wiem :) kierowca jechal do tej pory az uszczelniacz na flanszy sie wytopil na zewnatrz :) wspolczuc to ty mozesz komus sobie tak na przyszlosc zachowaj zasady na forum bo za takie brednie co piszesz to mozesz dostac bana :) jak powiedzialem jak dojde o co kaman to to opisze;)

Dobrze napisałeś kierowca jechał. Nie masz pojęcia o czym piszesz ktoś traci czas i che CI doradzić. a Ty chcesz go zgnoić i twierdzić ze wiesz lepiej mimo ze nie wiesz w która stronę kluczem kręcić . Ktoś mowi CI na podstawie wieloletniej praktyki o co kaman w twoim sprzęcie ty mimo ze sam nie wiesz co tam jest twierdzisz ze jest inaczej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie o to chodzi ze kogos gnoje tylko pisze mi tu o wspolczuciu... to forum mechaniczne a jakies [wycenzurowano]:) jesli skrzynia sie zatarla z powodu braku oleju i caly przod jest zalany tym olejem chyba wiem co widze i tyle nie wiesz o co chodzi to nie wypowiadaj sie;) robilem juz pare takich skrzyn ale ten przypadek zdarzyl m isie pierwszy raz doceniam to co pisza tu dlatego tu napisalem ale chyba jesli widze co jest grane a oni pisza co innego nie na temat no to wybacz:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
komus sobie tak na przyszlosc zachowaj zasady na forum bo za takie brednie co piszesz to mozesz dostac bana :) jak powiedzialem jak dojde o co kaman to to opisze;)
wiesz że zrobiłem 18 skrzyń biegów i 6 silników w kwietniu. I dla mnie jest to nie do uwierzenia żeby tak sie stało jak opisujesz, w tego zf'a bez retardera wchodzi 11 czy 13L oleju pół przodu by ci zapaćkało, zawór może się tylko łączyć z olejem tylko na tylnim dekielku przy tłoczysku jak usczelniacz pod nim puszcza lub przy wybieraku, a skrzynia zatarła sie raczej z innego powodu, braku kontroli oleju lub zużytego oleju. Nie wytarło ci otworu przy pompie pod obudową sprzęgła ?

Nie nie sprobuje wytlumaczyc to jeszcze raz :) caly przod jest zalany olejem ze skrzyni slychac syczenie z zrzutu powietrza na wspomaganiu sprzegla z przodu auta pod antrapa skrzynia sie zatarla i tak jest do wyjecia i tak moze jutro sie za to zabiore napisalem to na forum bo to dziwny przypadek i moze ktos to kiedys mial o wysprzegliku ani niczym nie pisalem interesuje mnie tylko to dlaczego ten olej ze skrzyni wyrzuca tym zaworem zrzutowym. nie bede juz drazyl tego tematu poki tego nie rozbiore wtedy dam znac;) Mam prawie 23 lata wiec tez sie ucze :) caly czas:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dobrze napisałeś kierowca jechał. Nie masz pojęcia o czym piszesz ktoś traci czas i che CI doradzić. a Ty chcesz go zgnoić i twierdzić ze wiesz lepiej mimo ze nie wiesz w która stronę kluczem kręcić . Ktoś mowi CI na podstawie wieloletniej praktyki o co kaman w twoim sprzęcie ty mimo ze sam nie wiesz co tam jest twierdzisz ze jest inaczej.
Kolega Daniel już kiedyś pokazał swoją praktykę, Ja na warsztacie tylko zamiatam Jutro zamiote sobie reduktor ze skrzyni gs240 mercedes-benz, bo zgrzyta i nie chcę przebijać.

Będziesz potrafił rozebrać i prawidłowo złożyć tą skrzynie, trafić pompą na wałek.itd?
Cytuj:
robilem juz pare takich skrzyn ale ten przypadek zdarzyl m isie pierwszy raz doceniam to co pisza tu dlatego tu napisalem ale chyba jesli widze co jest grane a oni pisza co innego nie na temat no to wybacz:)
tak? żeby wymienić przesówke wstecznego lub wyjąć reduktor z tej skrzyni co trzeba zrobić ? Tak z ciekawości pytam.

zatarcie skrzyni może być zbiegiem okoliczności.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ten temat nie ma sensu na forum bo pseudo mechanicy zamiast pomagac sie wyklucaja:) co i jak sie robi nie bede juz odpisywal na wasze wiadomosci z tego tematu narazie zakanczam go dopoki nie dojde co jest grane:)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Łukasz olej to, synek ma 23 lata i tatuś poprosił go żeby znalazł powód awarii w internecie bo taniej wyjdzie a za tydzień przywiozą do Ciebie lub do mnie pudło z częściami z pytaniem czy poskładasz skrzynie bo rozebrać było łatwiej :lol:

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Łukasz olej to, synek ma 23 lata i tatuś poprosił go żeby znalazł powód awarii w internecie bo taniej wyjdzie a za tydzień przywiozą do Ciebie lub do mnie pudło z częściami z pytaniem czy poskładasz skrzynie bo rozebrać było łatwiej :lol:
Zazwyczaj albo pierwsza jedzie osobówka z dwukółką i skrzynią wrzuconą w skrzynio palete, a potem całe auto na holu, lub tylko pierwszy przykład. Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Zazwyczaj albo pierwsza jedzie osobówka z dwukółką i skrzynią wrzuconą w skrzynio palete, a potem całe auto na holu, lub tylko pierwszy przykład. Pozdrawiam :mrgreen:

Często tak robisz??:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
[Często tak robisz??:)
Obiektywność wypowiedzi Marka mogę potwierdzić. Rozmawiałem z nim kilka razy i nie jest 15sto latkiem używającym telefonu na przerwie. :mrgreen: Więc dopasuj odpowiedzi do osób z którymi rozmawiasz.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9151637
Samochód: MOBILNE SERWISY

Chłopaku jeżdżę naprawiać skrzynie, silniki i ogólnie wszystko na całą Europę tak jak i Łukasz. Jeżeli nie masz doświadczenia to nie dyskutuj i nie ubliżaj osobą których nie znasz. Mam doświadczenie 12 letnie w tym zawodzie więc uwagi zostaw dla siebie

NAPRAWY INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA
REGENERACJA ZAWORÓW APM (EL1100) ECAM APS