Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

Kto ma płacić za dodatkowe obowiązkowe kursy dla kierowców zawodowych?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Nie ten dział. Poza tym o jakie kursy ci chodzi, jeśli o przewóz rzeczy czy osób to kierowcy już zatrudnionemu powinien pracodawca.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie ten dział. Poza tym o jakie kursy ci chodzi, jeśli o przewóz rzeczy czy osób to kierowcy już zatrudnionemu powinien pracodawca.
Bo co?? Chcesz pracowac w tym zawodzie to sobie "wyposaz warsztat pracy". Chcesz miec przy biurku specjaliste np z ekonomii czy cos to studia, doktorat itd tez bedziesz komus fundowal?? A w nagorde po miesiacu pojdzie gdzie indziej robic :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Cytuj:
Bo co?? Chcesz pracowac w tym zawodzie to sobie "wyposaz warsztat pracy". Chcesz miec przy biurku specjaliste np z ekonomii czy cos to studia, doktorat itd tez bedziesz komus fundowal?? A w nagorde po miesiacu pojdzie gdzie indziej robic :roll:

Hehehe nie no lepiej poszukać jelenia, który wywali z 8 tys. na prawko + kurs a później dać mu jazdy na lokalu a że bez doświadczenia to za 1800 zł miesiąc i jeszcze powiedzieć ciesz się chłopie, że masz robotę. Albo tak jak na KW/KP na osoby dużo więcej trzeba wydać a później za grosze w MZK czy innej lokalnej komunikacji. Ciesz się, że masz prace, bo przecież chciałeś być kierowca.

Sorry, ale teraz mało, kto ma kasę żeby wywalić na KW / KP, jeśli nie ma gwarancji, że mu sie to zwróci. ADR nie robi ktoś po to żeby zrobić, bo to bez sensu to samo na żurawia.

Kolega pewnie płacił sam i jest teraz oburzony, że za innych mógłby szef zapłacić. Owszem mógłby, ale warunek jest taki, że osoba, której zapłaci za KW / KP pracuje przez np. minimum 2 lata u niego za określoną pensje. Później może sobie iść gdzie chce. A jeśli zechce odejść wcześniej to musi z własnych pieniędzy oddać tyle ile zostało do spłacenia za dany kurs. Oczywiście jest to jakoś oprocentowane, bo wiadomo nikt za darmo nic nikomu, ale i tak sie opłaca, jeśli robota jest tego warta i chęci duże.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale kto komu karze byc kierowca?? Jest tyle pieknych zawodow:tokarz, piekarz itd ...
Ja kupuje urzywane auto za 50tys E i co, mam isc do firmy w ktorej planuje jezdzic by mi zwrocili kase bo chce u nich jezdzic?? Jak w dupach sie poprzewracalo Wam kierowca 3-5 lat temu tak do dzis pewne rzeczy nie chca Wam z glowy wyjsc ... Chcesz byc kierowca to inwestuj w siebie - znam wiele osob ktore kupe lat spedzily i wydaly kupe pieniedzy na wyksztalcenie by teraz robic za 2 tys zl a Wy czesto moze z matura byscie chcieli w mzk czy transporcie lokalnym gdzie nawet pelnego tacho nie wyjedziecie zarabiac 5 tys zl ?? :lol:

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale kto komu karze byc kierowca?? Jest tyle pieknych zawodow:tokarz, piekarz itd ...
Ja kupuje urzywane auto za 50tys E i co, mam isc do firmy w ktorej planuje jezdzic by mi zwrocili kase bo chce u nich jezdzic?? Jak w dupach sie poprzewracalo Wam kierowca 3-5 lat temu tak do dzis pewne rzeczy nie chca Wam z glowy wyjsc ... Chcesz byc kierowca to inwestuj w siebie - znam wiele osob ktore kupe lat spedzily i wydaly kupe pieniedzy na wyksztalcenie by teraz robic za 2 tys zl a Wy czesto moze z matura byscie chcieli w mzk czy transporcie lokalnym gdzie nawet pelnego tacho nie wyjedziecie zarabiac 5 tys zl ?? :lol:
W pelni popieram kolege 5eba!!. I na wstepie odrazu mowie ze nie jestem wlascicielem firmy transportowej i nie przymierzam sie do tego. Ja tez uwazam ze kierowcom sie w dupach przewraca, tylko im CB radia w glowie, diody, lampki, halogeny a samemu niewiele soba reprezentuja. Jakie jest to twoje wielkie wyksztalcenie?? Ze znasz znaki drogowe?? Kazdy kto ma prawo jazdy musi znac znaki drogowe. Znasz nr drog krajowych?? Kazdy kto dosc sporo jezdzi czy prywatnie czy sluzbowo rowniez je zna. Nie oszukujmy sie: w tej chwili praca kierowcy jest duzo latwiejsza i lzejsza niz kilkanascie czy kilkadziesiat lat temu. Samochody sa duzo nowoczesniejsze, przyjazdne w obsludze, ergonomiczne, jest klima, webasto, nawigacja, skrzynia zsynchronizowana wiec nie ma co porownywac z tym co bylo jakis czas temu. Chcesz byc kierowca?? Ucz sie fachu, inwestuj w siebie badz najlepszy z najlepszych a potem bedziesz mogl dyktowac warunki. A tutaj jeden z drugim prawko na C zrobil albo z wojska wyszedl z prawkiem i chcialby niewiadomo jakie pieniadze zarabiac. I jeszcze wielka krzywda ze sie musi doszkalac. Dla mnie pracujacy za kolkiem dziela sie na kierowcow i kierowczykow. Niestety w tej chwili wiekszosc w tym zawodzie to kierowczyki

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kto ma płacić za dodatkowe obowiązkowe kursy dla kierowców zawodowych?
trzeba było zrobić ankietę z takim właśnie pytaniem. przykładowe odpowiedzi:
1. szewcy,
2. fryzjerzy,
3. nauczyciele,
4. lekarze,
5. kominiarze,
6. prawnicy,
7. bezrobotni.

możesz jeszcze dopisać ile chcesz profesji.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A tutaj jeden z drugim prawko na C zrobil albo z wojska wyszedl z prawkiem i chcialby niewiadomo jakie pieniadze zarabiac. I jeszcze wielka krzywda ze sie musi doszkalac. Dla mnie pracujacy za kolkiem dziela sie na kierowcow i kierowczykow. Niestety w tej chwili wiekszosc w tym zawodzie to kierowczyki
Co młodego czyni gorszym od starszego? Zna fach, wie co z czym się je, robote robi taką samą a czasem nawet i lepszą niż starszy (młody to napalony na jazde etc :D ) i ma dostawać mniej kasy za to? A starzy będą siedzieli na dupach, z bebechami wywalonymi na kierownicy i młodych będą je*** bo "przecież on nic nie wie, ja jezdze XX lat to zjadłem wszystkie rozumy i tylko ja tu moge tyle zarabiać".

Mówisz o wojsku... Kilkanaście lat temu wojsko jeszcze robiło prawko, dziś jak masz znajomoci w firmach, bądź dobre układy w urzędach to zrobią Ci część za darmo, ale co zrobić, jeśli nie masz takie możliwości? NIkt młodego zaraz po szkole nie chce przyjąć, "bo przecież on nic nie potrafi". Ja sam na całe prawko wykładam z własnej kieszeni, nie jest to łatwe ani przyjemne, ale chce zacząć jak najszybciej jeździć i po trupach dąże do tego by w wieku 19 lat jeździć zawodowo... Była też wzmianka o przepisach, znakach etc. Idź dzisiaj na kurs i zdaj, zobaczymy czy tak łatwo się jest wszystkiego nauczyć.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
i po trupach dąże do tego by w wieku 19 lat jeździć zawodowo...
Nie powinien to być powód do dumy.
Cytuj:
Idź dzisiaj na kurs i zdaj, zobaczymy czy tak łatwo się jest wszystkiego nauczyć.
Nie wiem jak wygląda egzamin na KW, ale nie mów, że na prawo jazdy egzaminy są trudne. Praktyczne owszem, sprawiają na ogół wiele problemów, czy to przez instruktorów, czy egzaminatorów, czy przez system szkolenia jako taki, czy wreszcie przez kursantów. Natomiast część teoretyczna to farsa - nawet we współczesnej szkole, gdzie podstawę programową kroi się jak tylko się da, jest trudniej. Tam dostajesz zagadnienia, masz opanować materiał, dostajesz pytania z tego zakresu i umiesz, albo nie. Na kursie wyklikasz po kilka razy każde pytanie, wzrokowo opanujesz i pytań już nawet nie czytasz.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
i po trupach dąże do tego by w wieku 19 lat jeździć zawodowo...
Nie powinien to być powód do dumy.
Cytuj:
Idź dzisiaj na kurs i zdaj, zobaczymy czy tak łatwo się jest wszystkiego nauczyć.
Nie wiem jak wygląda egzamin na KW, ale nie mów, że na prawo jazdy egzaminy są trudne. Praktyczne owszem, sprawiają na ogół wiele problemów, czy to przez instruktorów, czy egzaminatorów, czy przez system szkolenia jako taki, czy wreszcie przez kursantów. Natomiast część teoretyczna to farsa - nawet we współczesnej szkole, gdzie podstawę programową kroi się jak tylko się da, jest trudniej. Tam dostajesz zagadnienia, masz opanować materiał, dostajesz pytania z tego zakresu i umiesz, albo nie. Na kursie wyklikasz po kilka razy każde pytanie, wzrokowo opanujesz i pytań już nawet nie czytasz.
"po trupach" w sensie, że jak tylko mogę... Wiesz, szukam pracy, chce iść na busa, ale po ostatniej propozycji jazdy za darmo trochę odpuściłem. Aktualnie zajmuję się nieco inną dziedziną transportu dzięki której zarobie na KW. Z egzaminem chodziło mi o praktyke, bo tak jak sam zauważyłeś, teorię da się wykuć, w końcu to tylko 200 pytan...

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]