Cytuj:
Uczyłem się na skrzyni 8 - biegowej, gdzie używa się dyszla do przejścia na dolną i górną skrzynie. Niestety ten dzisiejszy mój pojazd nie miał żadnego dyszla i posiadał tylko 6 - biegów (nie wiem, może to łatwiej ale nie miałem żadnego doświadczenia z taką skrzynią w ciężarówce ani wiedzy teoretycznej). Więc może to i lepiej, że nie wyjechałem na miasto gdyż nie wiem czy dałbym rade w odpowiedni sposób wyczuć tą skrzynie bez żadnej wcześniejszej wiedzy.
I teraz moje pytanie jest takie, jaka jest odpowiednia technika posługiwania się skrzynią 6- biegową ? W jaki sposób, powinniśmy zmieniać biegi, na jaki redukować przy skrętach itp. Nie mam kurcze żadnej wiedzy teoretycznej a w piątek 7 grudnia mam ponowny egzamin i znając moje szczęście pewnie trafię na ten sam wóz.
Witam. Yyyy... Nie rozumiem jednego. Jak się nie myle WORD we Włocławku ma tylko 1 samochód na kat. C i na CE - DAF LF. I on ma kolego 8 biegową skrzynie biegów, z przebitką... Wiem, bo sam nim zdawałem oby dwie kategorie. Chyba, że dokupili coś nowego, tego to już nie wiem. Co do słupa oświetleniowego, to niby to prawda, chociaż ja w żadnym z egzaminów się tym nie sugerowałem.
Dam ci link do filmiku, który kręcił egzaminator z WORD-u z Włocławka, która omówił całego DAF-ika, którym zdaje się egzaminy.
http://word.wloclawek.pl/?id=18&news=133&ifr=1
Jak się nie myle to ten link, jeżeli nie to poszukam właściwego.