Autor
Wiadomość
Tytuł: BY-RUS
Post Wysłano: 26 gru 2012, 3:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Wiem wiem, temat wschodu temat rzeka poruszany nie raz na forum, nie jestem tu od dziś :U Chciałem poruszyć spontaniczną dyskusje na temat zachowania może to innych środków ostrożności czy też innego "poruszania" się po tamtym terenie. Wiem że jest tutaj dużo kolegów jeżdżący w tamte kierunki, między innymi kolega Igor. Niedawno był temat o mężczyźnie który zaginął w Rosji, na szczęście znalazł się, było wiele teorii dlaczego zdarzyło się tak a nie inaczej, niektórzy nawet zarzucali pijaństwo i zbyt duże swawole z ludźmi zza wschodniej granicy będąc osamotnionym. Jeden z was napisał coś w stylu "Jak nie szukasz problemów to ich nie znajdziesz" W sumie w jakimś stopniu mnie to przekonało. Tylko teraz nasuwa mi się pytanie czy zwracacie szczególną uwagę na dane sytuacje. Zapewne wielu z was napiszę że zawsze trzeba być czujnym i czy jedziesz "na górę czy na dół w lewo czy w prawo" to jeden czort. Odnosze jednak wrażenie że przejazd przez naszych wschodnich sąsiadów jest nieco inny niżeli przykładowo do Hamburga czy Wiednia. Może postój tylko na strzeżonych parkingach ? Jeden z członków mojej rodziny swego czasu jeździł w polskiej firmie która wykonywała transport tylko na Ukrainę. Osoba ta nie waży 40kg ani nie ma 160cm wzrostu a opowiadała mi że dostawał takie dziury że aż strach było jechać. Oczy na zapałki i ogień aby do celu. Dlaczego do tego nawiązuje ? Obdzwoniłem ostatnio trochę firm transportowych, i ku memu zaskoczeniu coraz częściej potencjalny pracodawca pytał czy posiadam wize BY-RUS . Bardzo możliwe że akurat taka firma niebawem mi się trafi więc ciekaw jestem jak to wygląda z waszego punktu widzenia, i przede wszystkim jak wygląda faktyczna jazda w te regiony.

Dodatkowo jeśli już jesteśmy w temacie chciałbym zapytać jak wygląda temat zdobycia takiej wizy. Sam wniosek do Ambasady danego kraju o wize dla kierowcy trzeba złożyć ? I czy jest możliwość odrzucenia przez Ambasade wniosku.

Tytuł: Re: BY-RUS
Post Wysłano: 26 gru 2012, 9:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Sam możesz sobie złożyć wniosek o wizę turystyczną do tych śmiesznych krajów.
Jako kierowca musisz być zatrudniony w firmie x która załatwi poparcie wizowe, że jeździ w tamte strony, do tego ksero licencji, zaświadczenie o zatrudnieniu itp.
Wszystkie informacje jakie potrzebne dokumenty do wizy i wnioski wizowe znajdziesz na stronach powyższych konsulatów BY i RUS. W BY wniosek musi być wypełniony na komputerze i wydrukowany odręcznie wypisanych wniosków nie przyjmują

Filmy z tras

Post Wysłano: 26 gru 2012, 12:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Jeżdżę tam od półtora roku, a od kilku miesięcy praktycznie tylko Rosja z własnego wyboru.

Jeździłem do Moskwy, jeździłem na dalszą Rosję. Dniami/nocami świętami itd. Stawałem na krótkie pauzy przy drodze w BY spałem na dzikusach (tylko, że oświetlonych) itd.

Nigdy nie spotkało mnie w tym kraju nic złego :!: Poza kierowcami idiotami i chamskimi ludźmi w Moskwie i okolicach, wszędobylskim syfie i bagnami.

Jedyne czego się boję to wypadku, a u nich o to nie trudno. Odkąd żyje to w Polsce i UE widziałem może ze dwa razy ludzi w workach w Rosji praktycznie co trasę widuję kilka ciał...

I powiedzenie "Nie szukaj kłopotów to ich nie znajdziesz" jest w 100% prawdziwe. Nasi rodacy sami sobie krzywdę robią. Jeśli masz rozrywkowy tryb życia to z pewnością prędzej czy później zaleziesz komuś za skórę.

Post Wysłano: 26 gru 2012, 14:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Stawałem na krótkie pauzy przy drodze w BY spałem na dzikusach (tylko, że oświetlonych) itd.

Nigdy nie spotkało mnie w tym kraju nic złego :!:
Można przez to stwierdzić że w zasadzie nie zbyt różni się sytuacja w Polsce a na wschodzie jeśli chodzi o złodziei i bandziorów.
Podnoszące na duchu :mrgreen:
Cytuj:
Jedyne czego się boję to wypadku,

w Rosji praktycznie co trasę widuję kilka ciał...
Domyślam się że wypadki często są przyczyną %
To akurat jest przygnębiające bo w przypadku złodziei można się jakoś bronić po przez stawanie w odpowiednich miejscach, jakieś syreny czy ryglowanie drzwi, natomiast w przypadku wypadku nie mamy na to wpływu

Dochodzę do wnioski że panika zasiana w latach 90' w naszym kraju i historie o niesamowitych wydarzeniach na wschodnie w jakiś cudowny sposób się "zakonserwowały" i istnieją do dziś, a ludzie nie będący w temacie trzęsą portkami na myśl o tym. Wydaje mi się że Polacy tak samo często boją się jechać do Rosji jak Niemcy do nas. I jestem prawie pewien że przeciętny Niemiec który żyje tylko we własnym kraju wyobraża sobie Polske jako dzicz w której po przekroczeniu granicy ukradną mu samochód dostanie siekiere w głowe i zakopią go w posowieckim lesie wraz z innymi niemile widzianymi cudzoziemcami. Jakie to fantastyczne :wink:

Post Wysłano: 26 gru 2012, 14:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Domyślam się że wypadki często są przyczyną %
Prędzej od kultury jazdy. Np jak się korkuje potrafią zrobić z jednego pasa dwa i dodatkowo jechać poboczem lub w skrajnych przypadkach po rowach jak ktoś ma wóz terenowy. To samo dotyczy wyprzedzania jeśli nie da się z lewej to da się z prawej strony.
Dlatego jeżdżąc tam ciężarówką zwłaszcza po dużych miastach trzeba mieć dosłownie oczy w koło głowy.

http://www.youtube.com/watch?v=1FV3lmhGJUg

Filmy z tras

Post Wysłano: 26 gru 2012, 14:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dramat. Trochę taka patologia drogowa mając na uwadze to że widać jest to spore miasto.

Post Wysłano: 26 gru 2012, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

Eryk to niejest dramat a codziennośc na ich drogach

Post Wysłano: 27 gru 2012, 3:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Prędzej od kultury jazdy.
Dokładnie.

Mógłbym tu książkę napisać o Ruskich, ale i tak trzeba pojechać i zobaczyć, bo to co oni robią na drogach to apokalipsa.

Znowu Białoruś zwrot o 180'. Na Białorusi jest tak samo jak w PL, zarówno pod względem kultury jazdy jak i bezpieczeństwa w tym kraju, do tego lepsze drogi i normalni ludzie, a nie kozaki z krowimi łańcuchami na szyi w stuningowanej ładzie.

Post Wysłano: 29 gru 2012, 18:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To codzienność na tamtejszych drogach- zgadzam się,jednak także u nas czasem nie jest lepiej pod względem kultury,bo co do samej jakości dróg to na wschodzie niestety mocno kuleją. U nas można powiedzieć "prawdziwy zachód".

Post Wysłano: 31 gru 2012, 9:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
co do samej jakości dróg to na wschodzie niestety mocno kuleją. U nas można powiedzieć "prawdziwy zachód".
Byłeś w Rosji :?:

Ja już jej kawałek zjeździłem i uważam że drogi są w całkiem dobrym stanie. Owszem zdarzają się odcinki gdzie można zgubić zawieszenie, ale po większości dróg można ganiać spokojnie 90km/h.

Post Wysłano: 01 sty 2013, 23:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
To codzienność na tamtejszych drogach- zgadzam się,jednak także u nas czasem nie jest lepiej pod względem kultury,bo co do samej jakości dróg to na wschodzie niestety mocno kuleją. U nas można powiedzieć "prawdziwy zachód".
Drogi to kuleją u nas. Daleko szukać nie trzeba, wystarczy popatrzeć w jak masakrycznym stanie są drogi krajowe u nas. Zlepek dziur i kolein. Wojewódzkie to już po całości obraz nędzy i rozpaczy. Tylko autostrady są w dobrym stanie. W Rosji jest lepiej, a na Białorusi jeszcze bardziej.

Post Wysłano: 01 sty 2013, 23:53

Użytkownik

Użytkownik

Większość myśli, że na wschodzie drogi są w gorszym stanie niż u nas, a tym czasem kto był ten potwierdzi, że drogi głównie na Białorusi prezentują jakiś poziom w porównaniu do naszych ...
W Rosji nie byłem więc nie komentuje.
Pozdrawiam ! :)

Post Wysłano: 02 sty 2013, 19:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

http://www.youtube.com/watch?v=Mg5o6JWsjys

Nie wiem czy ten film już był wrzucany na forum, ale po obejrzeniu go postanowiłem się nim z wami podzielić ponieważ słowa "Tarczki za okno i dalej ogień" w tym wypadku nabierają dosłownego znaczenia :mrgreen:

Czy faktycznie to standard na wschodzie ?

Post Wysłano: 02 sty 2013, 19:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Drogi to kuleją u nas. Daleko szukać nie trzeba, wystarczy popatrzeć w jak masakrycznym stanie są drogi krajowe u nas. Zlepek dziur i kolein. Wojewódzkie to już po całości obraz nędzy i rozpaczy. Tylko autostrady są w dobrym stanie.
Czyżbyś zmienił zdanie?

Post Wysłano: 02 sty 2013, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Cytuj:
Czy faktycznie to standard na wschodzie ?
90% za chwile napisze oburzona, że nie... ale prawda jest inna.

Wracając z Moskwy z opcją szlak naftowy dolecisz do Minska, ew. do wagi za Minskiem. Przez cały rok masz kolejki i większośc wali na strzała i pauzę dopiero na granicy podjeżdżając. Do Kamiennego jest 100 z groszem, do Prywałki jeszcze 3,5h dobrego dreptania, wszyscy mówią, że przyjechali z pauza, a przy podjazdach w kolejce nie idzie ich dobudzic... To samo jest w drugą stronę, w Polsce kolejka na magnesie, Białorusa robisz na legalu, z terminalu wyjeżdżasz zapięty, a pauzę dokręcasz na pierwszej zaprawce. Ewentualnie po dobie w kolejce na strzała do Moskwy w ogóle bez odpoczynku...

Z dalekiej Rosji np. z Jekaterinburga nikt nie wraca dłużej jak 3-4dni(ponad 3000km będzie, bez autostrad, po drodze jeszcze Ural i miejsca gdzie pogubisz ośki)

Kierowcy mają płacone z km, frachtu, albo stałą za kółko to jak myślisz jak jazda wygląda jeśli wystoisz się w kolejkach i na tamożnii?

Post Wysłano: 03 sty 2013, 18:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Jeżdżę tam od półtora roku, a od kilku miesięcy praktycznie tylko Rosja z własnego wyboru.

Jeździłem do Moskwy, jeździłem na dalszą Rosję. Dniami/nocami świętami itd. Stawałem na krótkie pauzy przy drodze w BY spałem na dzikusach (tylko, że oświetlonych) itd.

Nigdy nie spotkało mnie w tym kraju nic złego :!: Poza kierowcami idiotami i chamskimi ludźmi w Moskwie i okolicach, wszędobylskim syfie i bagnami.

Jedyne czego się boję to wypadku, a u nich o to nie trudno. Odkąd żyje to w Polsce i UE widziałem może ze dwa razy ludzi w workach w Rosji praktycznie co trasę widuję kilka ciał...

I powiedzenie "Nie szukaj kłopotów to ich nie znajdziesz" jest w 100% prawdziwe. Nasi rodacy sami sobie krzywdę robią. Jeśli masz rozrywkowy tryb życia to z pewnością prędzej czy później zaleziesz komuś za skórę.

Ja powiem inaczej szczególnie co do ostatniego akapitu.
Polak który szuka tam problemów znajdzie je w szczerym rowie w ciągu 2 minut ale musi być na prawdę hardkorem
Polak który jest do nich przyjaznie nastawiony ( zresztą, 75% Rosjan dobrze nas traktuje ) zawsze może liczyć na ciepły posiłek flaszkę i dobre towarzystwo.

Wypadków aż tylu nie widziałem jezdzę na wschód od hm... września i widziałem 5 - 8 i to głównie w " szerłódzkim lesie ", na olimpijce jeden tylko ( wtedy co gaje w arbuzach pływali )

Jak na moje oko to pierwszą granice przejść jest najtrudniej, dalej to leci jak bajka cała droga chyba że ugadasz się bonus za krzaki albo za bramki to wtedy mapa w rękę dzień lub dwa dłużej ale zyski widać.

Interesuje mnie jedna sprawa, zaraz za szlabanem na Kuznicy po lewej jest stajanka i na płatnej takie czarne nowe audi stoi już kilka mc podpytywałem ciecia o co z tym autem chodzi ale nie chciał nic powiedzieć. Może ktoś wie ? Kurna ciekawe czemu auto za 150tyś marnuje się na stajance :)

Btw. Polecam rybkę smażoną na M1 BURN ja to staram się zdrowo jeść bo wiadomo jak w trasie 5 lat i wrzody gotowe ale jak do tej rybki się dorwę to żre póki nie pękne.. :twisted:

No i wiadomo trzeba pokazać troche jaj żeby całej kasy nie wypierniczyć na gieroi i łapówy, no chyba że ktoś lubi tak za darmo rozdawać, to ok tylko niech nie mówi potem do szefa że się wyrobił za 70 euro..

Post Wysłano: 08 sty 2013, 14:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie no kij mnie trafił, dzisiaj dzwoniłem do 3 firm o pracę jako kierowca kat C a nawet B ! i wszystkie 3 firmy (nawet na kat B) wymagały wiz na BY i RUS. Jakoś mam "cela" do tego wschodu.

Proszę was o konkretne informacje jak wygląda procedura składania wniosków o wize. Krok po kroku. Muszę to zrobić szybko w miarę możliwości

Post Wysłano: 08 sty 2013, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rosja
http://gdansk.rusemb.pl/index.php?optio ... 31&lang=pl

Tu ciebie interesuje wiza dla przewożników międzynarodowych

Białoruś
http://poland.mfa.gov.by/pl/belec/wizy/
Tu ciebie interesuje wiza służbowa

Dlatego to dla mnie jakaś bzdura żeby kierowca nie zatrudniony w firmie x mógł sam zrobić powyższe wizy

Filmy z tras

Post Wysłano: 08 sty 2013, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wielkie dzięki MAN, już poczytałem i dużo się rozjaśniło. Jeszcze powiedz mi jeśli się orientujesz, jaki jest koszt obydwu wiz.

Post Wysłano: 08 sty 2013, 14:41
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Rosja:

Opłaty wizowe

- rozpatrywanie wniosku wizowego od 4 do 10 dni (tryb zwykły) – równowartość 35 euro;

- rozpatrywanie wniosku wizowego od 1 do 3 dni (tryb ekspresowy) – równowartość 70 euro;

Opłata wizowa nie zależy zarówno od ilokrotności wizy jak równierz od okresu jej ważności.

Z opłaty wizowej są zwolnieni osoby, wymienione w art 6, p.3 Umowy między Wspólnotą Europejską a Federacją Rosyjską o ułatwieniach w wydawaniu wiz obywatelom Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej.

Opłata jest pobierana w PLN (według kursu walutowego do euro) wraz ze złożeniem niezbędnych dokumentów. W przypadku odmowy wydania wizy opłata nie podlega zwrotowi.

Za przeniesienie wizy do innego paszportu, sprostowanie błędów w wizie, wynikających nie z winy Konsulatu pobiera się dodatkowa opłata.