Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 lis 2013, 13:47

Użytkownik

Użytkownik

Witam :)
W październiku skończyłam 23 lata. Wybieram się na prawo jazdy kat C, po nim z racji osiągniętego wieku na kwalifikację wstępną przyśpieszoną. Następnie chciałabym zrobić D i tu pojawia się moje pytanie: czy dopóki nie skończę 24 lat nie mogę podejść do egzaminu? O co chodzi? W internecie spotkałam się także ze stanowiskiem by najpierw zrobić kwalifikację na autobus a dopiero później podchodzić do egzaminu, ale wydaje mi się to nielogiczne (w końcu na KW są zajęcia praktyczne z jazdy). Jakieś propozycje? Myślałam że zrobię D, następnie KW uzupełniającą i będzie grało - niestety wyczytałam o przypadkach gdzie po kursie ludzie bez osiągniętego wieku byli "zapraszani" na egzamin dopiero w dniu urodzin, kiedy osiągali wymagany wiek ;)

Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 30 lis 2013, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Rozróżnić musimy obie Kwalifikacje. Ta na ciężarówki nie pokrywa się z tą na autobusy - to dwa osobne kursy, co mam nadzieję wiesz.
W przypadku C, C+E i KWp do C nie interesuje Cię już wiek, bo 21 lat już skończyłaś.
Co do D:
Cytuj:
gdzie po kursie ludzie bez osiągniętego wieku byli "zapraszani" na egzamin dopiero w dniu urodzin, kiedy osiągali wymagany wiek ;)
I niestety/stety tak też będzie. Dlatego też spotkałaś się z opiniami, że jeśli przekroczyłaś wiek na KW przyspieszoną, a nie masz minimalnego wieku na kategorię, to bardziej opłaca się najpierw zrobić KWp (wstrzymać wydanie papierów), zrobić kurs D i podejść do egzaminu po osiągnięciu minimalnego wieku na daną kategorię.

Jeśli się mylę to koledzy mnie poprawią, ale ja miałem ten sam problem z egzaminem państwowym C+E, który zdawałem bez KW, bo 21 stycznia się zapisywałem (od 19 zaczęły obowiązywać nowe zasady) a 23 kończyłem 21 lat. musiałem czekać te 2 dni :lol:

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 30 lis 2013, 16:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Nie przeglądałem ostatnio Dz.Ustaw w tym temacie, ale ????
Wciaż jest ten sam problem prawny....
Uzyskać Prawo Jazdy danej kategori można uzyskać w innym wieku niż uprawnienia do wykonywania zawodu (czytaj >>>kwalifikacja jakaśtam).
I teraz zależy o co Ci chodzi ?
Chcesz pracować w danej kategorii, czy jeździć "amatorsko"w danej kategorii ?

Szczegółowe info możesz uzyskać jedynie z aktualnych Dzienników Ustaw lub w Wydz.Komunikacji !
W.K. przeważnie jest na bieżąco ze wszystkimi zmanami i poprawkami do poprawek poprawionych przepisów .
Dz.Ustaw możesz poczytać na www.rcl.pl

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 30 lis 2013, 16:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam. Wszystko dokładnie ze szczegółami jest wyjaśnione w tym wątku: viewtopic.php?f=47&t=41129.

W skrócie:
1)Jeżeli jesteś w wieku 17 lat i 9 miesięcy do 20 lat i 8 miesięcy, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, jeśli chcesz mieć kat. C, C+E zrobione przed wymaganym progiem 21 lat. Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C możesz robić jednocześnie z kursem prawa jazdy kat. C lub C+E.

2)Jeżeli jesteś w wieku 20 lat i 9 miesięcy lub wyżej, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. C i równocześnie prawo jazdy kat. C lub C+E.

3)Jeżeli jesteś w wieku 20 lat i 9 miesięcy do 23 lat i 8 miesięcy, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. D, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat. Możesz ją robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.

4)Jeżeli masz 20 lat i 9 miesięcy, prawo jazdy kat. C, C+E i Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" Uzupełniającą kat. D, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.

5)Jeżeli masz ponad 21 lat, prawo jazdy kat. D i Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. D, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną Uzupełniającą kat. C, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. C lub C+E.

6)Jeżeli masz 23 lata i 9 miesięcy, możesz zrobić Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. D, którą możesz robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.

7)Jeżeli masz ponad 21 lat, prawo jazdy kat. C, C+E i Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. C lub Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" Uzupełniającą kat. D, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat. Możesz ją robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.

To są chyba wszystkie warianty, jakie mogą nas spotkać w życiu. Jeżeli coś pominąłem, to napiszcie - odpiszę, co i jak.

Dobrym pomysłem byłoby, jakby Administrator przykleiłby mój post na górze działu. Wtedy każdy wiedziałby, jaką ma robić Kwalifikację do wybranej kategorii prawa jazdy.

Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 30 lis 2013, 21:56

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)

Wydaje mi się, że najbardziej odpowiednim przypadkiem będzie:
Cytuj:
7)Jeżeli masz ponad 21 lat, prawo jazdy kat. C, C+E i Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną kat. C lub Kwalifikację Wstępną "Pełną" kat. C, musisz zrobić Kwalifikację Wstępną "Pełną" Uzupełniającą kat. D, jeśli chcesz mieć kat. D zrobioną przed wymaganym progiem 24 lat. Możesz ją robić jednocześnie z prawem jazdy kat. D.
jeśli oczywiście uda się pozytywnie wszystko zaliczyć ;) czyli mogę jednocześnie robić i samo prawo jazdy i KW - mniej więcej o taką odpowiedź mi chodziło :) zobaczymy jak to się wszystko jeszcze "rozciagnie" w czasie - 24 urodziny JUŻ w październiku '14 :P

Pytanko jeszcze: Podczas wizyty u lekarza mogę prosić o wpisanie obok kategorii C, jeszcze D? - tak aby przed kolejnym kursem nie cisnąć tam znowu - czy badania będą ważne przy podchodzeniu do drugiego kursu?

Post Wysłano: 30 lis 2013, 23:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Upewnij się tylko, że w wybranym przez Ciebie ośrodku szkolenia, są dostępne w/w Kwalifikacje i nie pomyl ich.

Jeżeli masz orzeczenie lekarskie: kierowca kat. C+E i Kwalifikacja Wstępna Przyspieszona kat. C lub Kwalifikacja Wstępna "Pełna" kat. C, musisz robić nowe orzeczenie lekarskie: kierowca kat. D i Kwalifikacja Wstępna "Pełna" Uzupełniająca kat. D.

Jeżeli chodzi o orzeczenie lekarskie do prawa jazdy (inna podstawa prawna), to mówisz jakie kategorie masz i jaką zdajesz, wtedy lekarz powinien wszystkie zaznaczyć na orzeczeniu.

Pamiętaj o założeniu profilu kierowcy w WK, a najlepiej idź sam i powiedz, żeby przedstawili Ci spis wszystkich wymaganych dokumentów do uzyskania kategorii D, Kwalifikacji Wstępnej "Pełnej" Uzupełniającej kat. D i dokumentu prawa jazdy.

Post Wysłano: 23 gru 2013, 0:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Na Twoim miejscu zaczął bym D i jednocześnie przyspieszoną:
Cytuj:
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w prze-pisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonują-cymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na tra-sie nieprzekraczającej 50 km.
Później C razem z uzupełniającą :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]