Cześć. Temat rozchodzi się o EKUZ - Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, jak ją uzyskać? co mi przysługuję? jakie są tego koszty itp ? wiem że takie coś istnieje a na stronie NFZ nic nie znalazłem ciekawego.
GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series
Idziesz do wojewódzkiej siedziby nfz, bierzesz zaświadczenie o opłacaniu składek, skladasz wniosek i otrzymujesz kartę od ręki za darmo. Uzyskujesz bezpłatne świadczenia zdrowotne za granica kraju jesli oplacasz składki.
_________________ Cichanos und Gibon Internationale Spedition u. Logistik GmbH & Co. KG, Hamburg (D) member.
Idziesz do wojewódzkiej siedziby nfz, bierzesz zaświadczenie o opłacaniu składek, skladasz wniosek i otrzymujesz kartę od ręki za darmo. Uzyskujesz bezpłatne świadczenia zdrowotne za granica kraju jesli oplacasz składki.
Ubezpieczenie opłaca mi pracodawca, i ja również opłacam sobie sam prywatnie dodatkowo. W takim razię dziękuję Ci za pomoc! Raczej chyba jest to w miarę potrzebne nam.
raczej nie nam a pracodawcom naszym - bo to on poniesie koszty twojego leczenia poza granicami kraju (jesteś w pracy a nie na wczasach ) dlatego co mądrzejsi szefowie dbają o to żebyś ją miał,bo to dla niego pewna forma darmowej polisy kosztów twojego leczenia
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Ja póki co mam kartę irlandzka do 2016. Jako, że już pracuję u polskiego pracodawcy, to wypadałoby mieć polską kartę.
Jakie są procedury?
Formularz A1 z ZUS. wypełniam go sam czy pracodawca? Z tym formularzem udaje się do NFZ, tak?
Jak mam umowę na czas określony, to jak to wygląda?
GG: 117176
To chyba nie chodzi o miejsce pracy a rezydenture. Jesli zmieniles na Polske to IMO irlandzka karta traci waznosc.
Swoja droga, wyrobienie karty irlandzkiej jest banalnie proste (online). Po polska trzeba biegac osobiscie?
Ja czytając na stronie NFZ doszukałem się że można złożyć wniosek online, FAX-em, pocztą lub e-mailem. Do głównej siedziby swojego województwa. OK formularz A1 i to wszystko ? nie trzeba żadnych zaświadczeń od pracodawcy że opłaca za nas składki itp ?
O ile pamiętam to w tym A1 wszystko wpisujesz, resztę sami sprawdza sobie.
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 16 gości