Chciałem zapytać czy warto kupić samochód dostawczy używany w spedycji za granicą ?
W ogłoszeniach najwięcej jest tych żółtych np. Holandia itp. (tych chyba najmniej się boję)
Jednak widząc żółtego przemalowanego na biało z napisem DPD to już się boję, że na pewno wrak.
Słuszna obawa ?
Miałem kiedyś firmę obok firm spedycyjnych i widziałem krajowe busy jak były zajechane.
Jeździłem 6 lat na nocnej linii kurierskiej i to, co widziałem (czym jeździli u nas, w Polsce, kurierzy) to ja bym do niejednego busa bał się wsiąść, a co dopiero takiego kupić.
A z "zachodu"? Myślę, że też lekkiego życia nie mają.
Kilka lat wstecz pomykałem w GLSie jako kurier i powiem krótko.Lekkiego życia busy nie miały.
Osobiście po tym co widziałem nigdy busa po 'kurierce' bym nie kupił.
_________________ "Ja to jestem tradycjonalista,wolałbym rzepa zapiąć niż jakieś promy wbijać' -Król Dystrybucji 2019
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
W tej branży to nie tyle zajechać auto i najwięcej zarobić.
Tylko brak czasu na naprawy pojazdów przez kuriera lub właściciela pojazdu
Często kurierem jest osoba posiadająca jedno auto na swojej działalności
W tej branży liczy się dyspozycyjność w innym przypadku płacisz kary jak nie pod stawisz auta.
Czyli odstawiając auto do naprawy musisz mieć drugi pojazd zastępczy lub kogoś kto cię zastąpi w tym czasie w robocie.
W ten sposób często te auta jeżdżą tak długo aż staną i dopiero są naprawiane lub gdy znajdą czas na naprawę w weekend
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 17 gości