Witam,
Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z uzyskaniem licencji transportowej ,nie posiadam certyfikatu kompetencji zawodowych.Od 5 lat jestem kierowca jeżdżącym na trasach międzynarodowych ,przez cały ten czas pracuje dla jednej firmy ,która to własnie ona zaproponowała mi abym kupił własny samochód ,chodzi tutaj o solówke 7.5 lub 12 dmc i wykonywał dla nich przewozy międzynarodowe takie jakie wykonuje dotychczas z tym ,że na własnym rozrachunku.Temat ogólnie po wstępnych kalkulacjach jest bardzo dobry ,byłaby to praca z pierwszej ręki z fabryki skąd wychodzi towar ,więc wydaje mi się ,że nie ma co się zastanawiać tylko działać
stąd właśnie pytanie do osób które coś więcej wiedzą w tym temacie ,a wiem że są takie na tym forum ,choć jestem nowo zarejestrowanym użytkownikiem to naprawde od dość długiego czasu czytam forum jako gość
Znalazłem firmy które zajmują się udzieleniem takiej licencji, może ktoś korzystał z takich usług ? to by było dla mnie chyba najlepsze rozwiązanie ,bo taka firma zajmuje sie kompleksowym załatwianiem formalności ,po wstępnej rozmowie telefonicznej z tym ,że Panem koszt takiej licencji to około 8000zł +1600zł za użyczenie certyfikatu(pół roczna opłata) oraz ewentualny koszt ubezpiecznia (około 800zł) aby ominąc wymagane ubezpiecznie majątkowe 9 tyś EUR.
Chciałem się zapytać czy to jest zgodne z prawem w taki sposób jak to opisałem wyżej i czy ogólnie warto by było w takie coś wchodzić czy może lepiej normalnie samemu załatwić licencje ,certyfikat ma mój znajomy także z użyczaniem nie byłoby problemu.
Prosiłbym was o jakieś opinie na ten temat jakie by było lepsze rozwiazanie dla początkującego przewoznika ,moja wiedza jest raczej minimalna w tych sprawach prawnych.
Sorry za tak rozległy opis ale chciałem przedstawić jak to się ma w mojej sytuacji i co byście radzili ,a może ktoś korzystał z takich usług i może podać sprawdzone namiary.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie rady