Samochód: MAN TGX
Witam,
Mam problem z Manemz a dokładnie blokada mostu. Problem polega na tym, że blokada mostu została włączona, choć na ten moment nie wiadomo czy działa. Na desce świeci się kontrolka i nie chce zniknąć, choć guzik się nie świeci i jest w pozycji wyłączonej. Dodam że w momencie.naciskania przyciski słychać syk powietrze, ale to by było na tyle. Da się to jakoś manualnie sprawdzić, zapięcie tego mostu? Pozdrawiam
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Da podnieś koło z jednej strony zwolnij hamulec ręczny i zobacz czy dasz radę kręcić kołem.
Jeśli nie to blokada trzyma, często zacina się ten elektrozawór w ramie jak blokada jest wlaczana raz na ruski rok
W manach to lubi spieprzyć się czujnik i będzie świeciła kontrolka. Więc trzeba by sprawdzić, czy blokada faktycznie jest spięta.
Jak dobrze pamiętam, jeśli podniesiesz most i zakręcisz kołem to:
- gdy drugie koło będzie kręciło się w przeciwną stronę - blokada nie działa
- jeśli drugie koło będzie kręciło się w ta samą stronę - blokada zapięta.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Tylko po co podnosić cały most, skoro wystarczy z jednej strony podnieść. Jak blokada nie trzyma to normalnie kołem kręcisz wraz z wałem napędowym. Tam to wszystko może paść łącznie z tloczkiem w blokadzie który zaśniedzieje w tej aluminiowej obuwie i też będzie się świecić kontrolka od blokady mostu.
Po prostu w manach trzeba przynajmniej raz w miesiącu włączyć kilka razy blokadę aby potem nie było problemu jak komuś przyjdzie ochota włączyć blokadę raz na ruski rok
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 15 gości