Cytuj:
Pytanie to może być bardzo waże dla wielu przyszłych kierowców. Odpowiem Ci tak jeżeli możesz prowadzić samochód osobowy to dlaczego niemiałbyć prowadzić ciężarowego. Opowiem jak wygląda sprawa u mnie. Idąc na badania lekarskie (kat. B) lekarz nie wpisał mi że muszę podczas jazdy nosić okulary, i co znalazło odzew u instruktora w WORDzie. Niewiem może żeby mnie zdenerwować zapytał czemu noszę okulary (po uważnej lekturze moich papierów) bo w karcie zdrowia mam wpisane że nie potrzebuje ich. Odpowiedziałem mu że lepiej wtedy widzę dziewczyny na ulicy i rozmowa urwana gwałtownie zakończyła sie. Dlatego przestrzegam Cie iż możesz usłyszeć takie pytanie od instruktora.
Panowie,
nie wiem czy dobrze rozumiecie.
lekarz ocenia czy możecie pracować bezpiecznie, czy nie. nie otrzymujecie prawa jazdy dla własnej satysfakcji.
pytanie tu zadane jest bez sensu, bowiem wad wzroku jest multum, a każda może wystepować w różnym nasileniu.
mówiąc językiem matematycznym niewidomy powinien nosić okulary - niekończoność.
dziwi mnie, że koledzy od razu zakładają złe intencje lekarza, ale musicie zrozumieć że na nim spoczywa ogromna odpowiedzialność. niedopatrzenie w stosunku do kierowcy autobusu, który zataił cukrzycę skończyło się kilkoma ofiarami śmiertelnym na Węgrzech parę lat temu.
można jeszcze jakoś przejść przez badania przed samym prawem jazdy, ale na badaniach psychotechnicznych tego się nie da ukryć i może być tak, że któryś z kolegów wywali kasę na prawo jazdy C+E, a i tak nie będzie dopuszczony do zawodu.
więc moim zdaniem lepiej na samym początku póść do lekarza takiego, który wydaje zaświadczenia o zdolności do zawodu, zapytać o właściwego okulistę i zasięgnąć opinię, czy z tą wadą wzroku będzie się podpuszczonym do zawodu kierowcy na kat C+E.
jeżeli zaś dojdzie do poważnego wypadku to oczywiście takie rzeczy w trakcie śledztwa wychodzą i kierowca zostanie oskarżony o świadome zataienie stanu zdrowia. może mieć to wpływ na to, czy wyrok będzie w zawieszeniu, czy nie lub na długość kary odosobnienia.
tutaj kończy się zabawa i zaczyna się poważnie życie, za każdy błąd jest kara i nie będzie żadnego usprawiedliwienia.
a dodatkowo kierowca musi się czuć odpowiedzialny za siebie, a kierowca zawodowy jeszcze za innych.