Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 maja 2007, 13:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Cześć, mój tata wozi dłużyce. Mam pytanie, jaką długość może mieć pojazd :?: Z góry dzięki, pozdrówka.

Ostatnio zmieniony 31 maja 2007, 10:06 przez copa, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 maja 2007, 14:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

prawo o ruchu drogowym Dział I "przepisy ogólne" Art.62

Tytuł:
Post Wysłano: 30 maja 2007, 15:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 90800
Samochód: Romet V8 4.3 TDI

i do tego dłużyca nie może wystawać dalej niż 5 metrów od końca przyczepy / wózka

Post Wysłano: 17 sty 2008, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Koledzy ale ta odległość ma być do końca przyczepy czy do końca wystającego :?:

Tytuł: Re:
Post Wysłano: 20 lut 2008, 1:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Art. 61.

6. Ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu pojazdu może być na nim umieszczony tylko przy zachowaniu następujących warunków:
(...)

II. ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy;
(...)

7. Przy przewozie drewna długiego dopuszcza się wystawanie ładunku z tyłu za przyczepę kłonicową na odległość nie większą niż 5 m.

8. Ładunek wystający poza przednią lub boczne płaszczyzny obrysu pojazdu powinien być oznaczony. Dotyczy to również ładunku wystającego poza tylną płaszczyznę obrysu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m.

9. Ustala się następujące oznakowanie ładunku:

(...)

3. ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;

Art. 62.
(...)

4. Zespół pojazdów może składać się najwyżej z 3 pojazdów, a zespół ciągnięty przez pojazd silnikowy inny niż ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny - z 2 pojazdów.

4a. Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, a 3 pojazdów - 22 m, z wyjątkiem zespołu pojazdów złożonego z:

1. pojazdu samochodowego i naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;

2. motocykla i przyczepy, motoroweru lub roweru i przyczepy, którego długość nie może przekraczać 4 m.

4b. Przejazd zespołu pojazdów złożonego z liczby pojazdów większej niż określona w ust. 4 lub o długości większej niż określona w ust. 4a wymaga zezwolenia, o którym mowa w art. 64 ust. 1.

5. Długości zespołów pojazdów określone w ust. 4a nie dotyczą tramwajów.
Mam nadzieję, że wątpliwości nie będzie.

Post Wysłano: 20 lut 2008, 10:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9181028

Nie wiem czy dobrze rozumiem całkowita dlugosc 18,75m + te 5m wystającego drzewa liczone od ostaniej osi przyczepy.

Post Wysłano: 20 lut 2008, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Źle rozumiesz. A przynajmniej tam mi się wydaje.
Długość to długość - 18,75 a te pięć metrów to może ładunek wystawać za oś przyczepy. Wg mnie jest to troszkę pogmatwane i najlepiej było by wystąpić o interpretację na piśmie do jakiejś komendy policji.

Post Wysłano: 20 lut 2008, 14:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9181028

Chodzi o to ze wczoraj zatrzymala kierowce drogowka i wiozl takie kloce po 19 metrow i oni cos sie zaczeli przypierniczac ze za dlugi wiec im powiedzial tak jak jest napisane w moim poprzednim poscie 18,75 + 5m i odpuscili masz racje ze trzeba by wystapic o interpretacje takiego przepisu. Dodam ze policjant latal z tym kulkiem do mierzenia i wszystko pomierzyl

Post Wysłano: 20 lut 2008, 20:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja bym to rozegrał tak (nie wiem czy dobrze):
Ciągnik z wózkiem ustawić tak, żeby od zderzaka do zderzaka było 18,75.
Zestaw długości nie przekracza. A ładunek może jeszcze wystawać 5m od osi. To już zestaw 23,75. Tylko to jest tak jak pisałem, moje subiektywne odczucie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]