Mam c.s Volvo FH 3 osiowy. Ma 2 zbiorniki wiekszy okolo 450l i mniejszy 120 - 150l. Problem w tym ze przy 25-30% paliwa w owych zbiornikach zaczyna przelewać całosc z malego do duzego. Skutkiem tego jest zapowietrzone auto - gdzie w wiekszym zbironiku jest 150l a w malym sucho. Co moze byc tego przyczyna ? Czy maja znaczenie nieszczelne korki ? Slyszalem ze korki sa istotne i ze przy tankowaniu jednego ze zbiornikow - jak mamy malo paliwa - to lepiej otworzyc na chwile tez drugi - czy to prawda?
zbiorniki sa fabrycznie montowane czy dokladane? wyglada na to ze jest zle dobrany glowny zbiornik z ktorego idzie paliwo do filtrów i dalej do silnika.
_________________ Karta rybacka: jest
kurs obslugi wiertarki : jest
karta VISA: w trakcie
prawo jazdy na hulajnogi 1 kolowe: w planach
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Kolega w nowych chinczyku miał podobny problem, okazało się że rurka plastykowa od odpowietrznika przy durzym baku była załamana.
To idzie jakoś tak z małego zbiornika zółtym przewodem idzie odpowietrzenie do durzego zbiornika a z durzego zbiornika odpowietrzenie idzie do takiej puszki przy ramie i miedzy tą puszką a zbiornikiem był załamany przewód przez co w jednym zbiorniku zostawało paliwo a w drugim było pusto
Z tego co widze to raczej sa orginalne. Mam auto rok i napoczatku bylo tak ze owszem w malym zawsze bylo mniej paliwa, ale auto jechalo przy 6 % a teraz 30% i sie zapowietrza.
Kolego miałem dokładnie ten sam problem (jeden zbiornik suchy a w drugim pełno i auto zapowietrzone). Kolega z serwisu doradził aby zmienić korki na nowe (wyłącznie oryginał) i poskutkowało.
Zalecam to samo.
Nie ma to jak zrobic moim zdaniem zeby ciagło z duzego zbiornika i po problemie wystarczyło połaczyc kotły dołem aby paliwo z małego przepływało do duzego i zeby z niego paliwo ciagło i po problemie
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 11 gości