Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3827777
Samochód: Volvacz FH12 420

Witam Was wszystkich... Zwracam sie do was z nastepujacym problemami:

1) Jak mam postępowac w takiej sytuacji: W mojej firmie niemam "stalego" ciągnika, czesto 2 dni jezdze np dafem a 2 dni manem.. i np. W poniedzialek rano zaczynam a we wtorek kończę jazdę dafem o godz 22.00........ w srodę o godz 16.00 wsiadam na mana i smigam do konca tygodnia..... i tu problem.......

.. otóz jeżeli wyjąlem tarczkę z dafa we wtorek o 22.... to nierysuje mi się wtedy odpoczynek dobowy....... w srodę o godz 16.00 wsiadam na mana i smigam dalej, czyli mam wykręconą wymaganą pauze min 9 godz.

Jak w takiej sytuacji wytumacze ITD w razie kontroli ze od godziny 22 we wtorek do godziny 16 w srodę nie jeżdzilem ani dafem ani manem ?

problem w tym ze gdybym jezdzil tylko jednym ciagnikiem to mialbym dowód w postaci rozliczenia kilometrów na tarczce ( stan licznika przy wlozeniu i wyciągnieciu tarczki ) a tak mam problem bo gdy na wysiadam z np dafa to wtedy ktos inny nim jeździ i nabija mi kilometry.

Prosilbym o pomoc bo dopiero zaczynam przygodę z zestawami, jest to moja 1 robota w zyciu i niechce sobie narobic problemów z itd

Użytkownik

Użytkownik

Na jednej tarczy mozna jechać trzema autami.Jedno opisujemy z przodu, dwa z tyłu.Pod warunkiem,że do wszystkich przewidziany jest ten sam typ tarczy.

Użytkownik

Użytkownik

Głownie chodzi o to :

Jak w takiej sytuacji wytumacze ITD w razie kontroli ze od godziny 22 we wtorek do godziny 16 w srodę nie jeżdzilem ani dafem ani manem? Tzn od 22 do 16 niemam wsadzonej nigdzie tarczki, i niemam dowodu wykręcenia pauzy na żadnej tarczce... co wtedy ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Styłu tarczki na wykresie rysujesz pauze

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Stan licznika pozostałych dwóch samochodów (oprócz "zasadniczego") wpisuje się z tyłu tarczy.A tarcza jest na dobę. Tego samego rodzaju wątpliwości może mieć ktoś, kto wysiadł z auta po dwóch godzinach jazdy na przykład.Bo jak udowodnić że nie jeździł innym autem, a tarczę wyrzucił? Albo jeździł autem ,którego tachograf nie dotyczy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4585677

Nie mam doświadczenia w zawodzoe kierowcy ale podejrzewam, że najbezpieczniej to wozić zaświadczenie z firmy lub (i tu się mogę mylić) na odwrocie tarczki wykreślić ręcznie odpoczynek i napisać dlaczego tak zrobiłeś.

Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

Zaświadczeń nie wystawia się na kilka godzin. Słusznie dodał MAN ,że z tyłu na czas niekierowania można nanieść ręcznie informację.

Użytkownik

Użytkownik

Mam przed oczami tarczke i jej rewers.. w jaki sposób naniesc ta pauza ? Domyslam sie ze dlugopisem w miejscu od do danej godziny, ale w jaki sposób ? tzn zamalowac te pola czy tylko naniesc kreskę ? I czy dodatkowo cos dopisywac z tylu tarczki ?

Użytkownik

Użytkownik

Kreską przez kratki z godzinami ,w których nie było prowadzenia.Gdzieś był zamieszczony przykład.Gdy znajdę to zamieszczę

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]