Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 paź 2008, 12:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: audi 80

Witam, być może moje pytanie było już na forum. Chodzi mi o jedną informację a mianowicie taką:chcę wziąć kursy do Niemiec pojazdem 3.5DMC, wiem gdy wjadę do niemiec muszę wypełniać KONTROLBUCH np.od frankfurtu nad odrą, a na CMR jest napisane że towar wiozę z poznania. Moje pytanie jest takie czy w razie kontroli BAG,nie doczepi sie do pamiętnika? Bardzo proszę o odpowiedz,dziękuję.

Post Wysłano: 06 paź 2008, 17:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam, być może moje pytanie było już na forum. Chodzi mi o jedną informację a mianowicie taką:chcę wziąć kursy do Niemiec pojazdem 3.5DMC, wiem gdy wjadę do niemiec muszę wypełniać KONTROLBUCH np.od frankfurtu nad odrą, a na CMR jest napisane że towar wiozę z poznania. Moje pytanie jest takie czy w razie kontroli BAG,nie doczepi sie do pamiętnika? Bardzo proszę o odpowiedz,dziękuję.
A skąd w takim razie wziałeś się we Frankfurcie? A skąd ten towar wraz z autem się tam wziął? Pomyśl logicznie.

Post Wysłano: 06 paź 2008, 17:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

to tak jak z AETR. Stosujesz je w miejscu rozpoczęcia trasy, bez względu na to czy w Polsce czy UA

Post Wysłano: 07 paź 2008, 2:53

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: audi 80

Pierwszy kolega chyba mnie zle zrozumiał? chodzi mi o to że na terenie polski nie ma obowiązku wypelniania t.z kontrolbuch a wiec zaczoł bym wypełniać dopiero po przekroczeniu granicy polsko-niemieckiej np.we frankwurcie nad odrą ponieważ jest to pierwsza miejscowość w Niemczech zaraz po opuszczeniu terytorium Polski,od strony świecka. Moje pytanie jest takie czy nie doczepi się BAG do pamiętnika gdy zacznę wypełniać go dopiero na terenie Niemiec,a w CMR jest napisane że wiozę towar np.z poznania??? chyba dobrze wyjaśniłem te pytanie,za wszelkie odpowiedzi dziękuję.

Post Wysłano: 07 paź 2008, 10:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pierwszy kolega chyba mnie zle zrozumiał? chodzi mi o to że na terenie polski nie ma obowiązku wypelniania t.z kontrolbuch a wiec zaczoł bym wypełniać dopiero po przekroczeniu granicy polsko-niemieckiej np.we frankwurcie nad odrą ponieważ jest to pierwsza miejscowość w Niemczech zaraz po opuszczeniu terytorium Polski,od strony świecka. Moje pytanie jest takie czy nie doczepi się BAG do pamiętnika gdy zacznę wypełniać go dopiero na terenie Niemiec,a w CMR jest napisane że wiozę towar np.z poznania??? chyba dobrze wyjaśniłem te pytanie,za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
Jeśli kontrolujący uwierzy,że z miejsca załadunku, czyli z Poznania, przyjechał tym autem do granicy ktoś inny , to w porządku.Tzn.będzie pewnie podejrzewał oszustwo, ale trudne do udowodnienia. Książka jest odpowiednikiem tarczy w tachografie i służy do tego ,że kierowca nanosi w niej czasy pracy, przerw, wypoczynku itd.. Tak samo zresztą jak na tarczy tachografu w przypadku awarii tego urządzenia.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]