Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 lis 2008, 14:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania Cabrio

czy jest mozliwość dostania dofinansowania przy zakupie nowego samochodu ciężarowego??

Post Wysłano: 30 lis 2008, 14:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
czy jest mozliwość dostania dofinansowania przy zakupie nowego samochodu ciężarowego??
Nie ma takiej możliwości. Tym bardziej w dobie kryzysu w transporcie gdzie masa aut stoi bezużytecznie i nie jeździ. Kiedyś pytałem właśnie o dotacje i taką dostałem odpowiedź. Natomiast dotacje dostają branże na które jest zapotrzebowanie na rynku.

Post Wysłano: 30 lis 2008, 23:22

Użytkownik

Użytkownik

a gdzie byleś sie pytac??

Post Wysłano: 01 gru 2008, 0:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7640146
Samochód: SCANIA 164C 480V8@580;-), VOLVO FL6

podejrzewam ze na zakup sam. ciezarowego moze bys cos dostal, ale napewno nie do dzialalnosci typowo transportowej, tylko np. jak kolega powyzej powiedzial dofinansowania sa dla branzy na ktore jest zapotrzebowanie. czyli jakbys prowadzil taka dzialalnosc i do tego zeby sie wspomagac bylby potrzebny samochod ciez. to wtedy moze by cos bylo. np przy RECYCLINGu. jakies auto specjalistyczne. to jedyny kierunek. a co do typowego transportu to juz istniejacym firmom ciezko sie utrzymac a co dopiero zaczac od zera...

Post Wysłano: 01 gru 2008, 19:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a gdzie byleś sie pytac??
Byłem pytać o to w urzędzie pracy w odpowiednich działach zajmujących się dofinansowaniem z Unii Europejskiej. Kilka lat temu dostaliśmy doatację na jedną naczepę, ale warunkiem było to że musi być nowa oraz że nie możemy jej sprzedać przez 5 lat. Nie można też było jej kupić za gotówkę tylko dodatkowo należało wziąść kredyt. Pytając o to samo na początku roku dostałem taką odpowiedź jak ci napisałem. Natomiast na rozpoczęcie działalności jeśli dobrze pamiętam mozna dostać kilkanaście tysięcy złotych, tylko znowu nie możesz ich przeznaczyć na samochód. Możesz kupić biurka, laptopy ale nie to na czym będziesz zarabiał. Taki urok naszej biurokracji. No i znowu nie wiadomo czy ta pomoc na rozpoczęcie działalności dotyczy także branży transportowej. Ale nie poddawaj się powodzenia!

P.S. Powiem ci że mimo panującej opinii w Urzędzie Pracy możesz jednak dużo wywalczyć. Ważne abyś chodził i pytał a jak nie pomaga to idziesz do Dyrektora. Ja tam wywalczyłem dodatkowo sfinansowanie mi kursu na certyfikat przewoźnika krajowy i międzynarodowy oraz zapłacili mi także za pierwszy egzamin. Także warto iść i ich trochę pomęczyć.

Post Wysłano: 01 gru 2008, 20:18

Użytkownik

Użytkownik

Ale ja juz mam firme załozona tylko chce powiekrzyć ja i kupic nowy samochód.moze w 2009roku moze sie coś zmieni i będzie mozna dostać dotacje na to.

Post Wysłano: 02 gru 2008, 23:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Kolego nie ma dotacji na środki transportu dla firm transportowych.
Nawet dotacje z urzędu pracy nie obejmują działalności transportowej.
Kilka lat temu były dotacje dla transportu ale to na samym początku teraz możesz o tym zapomnieć.
Oczywiście jeśli jesteś firmą transportową bo jako produkcyjna to już inna gadka.

Post Wysłano: 03 gru 2008, 12:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale ja juz mam firme załozona tylko chce powiekrzyć ja i kupic nowy samochód.moze w 2009roku moze sie coś zmieni i będzie mozna dostać dotacje na to.
W sytuacji nadpodaży pojazdów, w sytuacji gdy rozważany jest pomysł,by dopłacać do wycofywanych z ruchu, złomowanych pojazdów ,wzorem dopłat za złomowanie kutrów rybackich ,trzeba bardzo dużego optymizmu by liczyć na dotowanie powodujące rozwój tej branży.
Owszem, był kiedyś moment , gdy w niektórych regionach można było takie dotacje otrzymać.Chodziło o regiony z dużym bezrobociem.Ale to dawna przeszłość.
Zwrócić należy jeszcze uwagę,że po otrzymaniu dotacji należy prowadzić działalność jeszcze minimum 5 lat, dotrzymując zawartych w biznesplanie-wniosku warunków-"obietnic".Więc nie można zmniejszyć zatrudnienia, zmienić profilu,zawiesić itd..I to jest ostro kontrolowane.Niedotrzymanie terminu czy warunków powoduje obowiązek zwrotu dotacji.
Natomiast nadal istnieje -tu i tam, trzeba się dowiadywać-możliwość otrzymania dotacji obejmującej także pojazdy, ale jako urządzenia wspomagające prowadzoną działalność.Nie transportową.N.p. zakup samochodu-cysterny do zakładu mleczarskiego, lub mąkowozu do młyna.Itp..

Post Wysłano: 07 mar 2009, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.460 6x4 2003r.

dofinansowanie na zakup pojazdów nie mozna otrzymac dotacji,
ale np.na powiekszenie bazy transportowej ( budowa myjni,zaplecza serwisoego ) tak
w mojej okolicy firma EL-TRANS z Radzymina otrzymała 1,250,000 zł
na zakup myjki do mycia cystern i rozbudowe zaplecza socjalnego

Post Wysłano: 12 mar 2009, 23:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jezeli chciałbym otworzyc działalnosc gospodarcza to np moge starac sie o dofinansowanie z Uni, działalnosc oczywiscie transportowa.

Post Wysłano: 19 mar 2009, 1:44

Użytkownik

Użytkownik

Ja chciałem dostać ostatnio dotacje na stworzenie miejsca pracy i pani uswiadomiła mi ze nie mam szans na zadna dotacje poniewaz z rozpozadzenia UE firmy transportowe są wyłączone z jakichkolwiek dotacji.
Dla potwierdzenia tego (bo za bardzo mi się nie chciało wierzyć) znalazłem to rozporządzenie gdzieś w necie i faktycznie tak jest UE nie dofinansowuje w żaden sposób firm transportowych z tego co wynikało to dopuszcza tylko dofinansowania regionalne.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]