Cytuj:
to kiedy to się zmieniło? w 2006 w grudniu zrobiłem na B i musiałem czekać 2 lata na C i to wypada właśnie jakoś teraz
dlatego teraz robię prawko na C
wiec jak zrobię to na C to dostane bezterminowo i tylko te Kwalifikacje co 5 lat z badaniami lekarskimi i psychotestami
czy jak?
O tym że trzeba czekać po B na C to nic mi nie wiadomo. Wprawdzie B robiłam już bardzo dawno ale po zdaniu C od razu zapisałam się na C+E. Jedynie musiałam przedstawić historię egzaminowania z WORD-u bo jeszcze nie miałam prawka.
Miałeś już lekarza przy kursie na prawo jazdy C? Lekarz przy wystawianiu zaświadczenia o dopuszczeniu na odbywanie kursu (po wcześniejszych badaniach okulistycznych i laryngologicznych) powinien Ci powiedzieć czy wystawia Ci zaświadczenie do wydania PJ bezterminowo czy daje jakis termin - np. jak nosisz okulary to daje okresowe. Jeżeli nic nie powiedział to prawdopodobnie masz bezterminowe ale Twoje dokumenty są w szkole jazdy to zapytaj miłe panie i one powinny Ci powiedzieć.
Gdy okresowe to musisz iść do lekarza, donieść zaświadczenie do wydziału komunikacji i wysyłają ponownie o wydanie nowego prawa jazdy i tak non stop, no chyba ze za kolejnym razem lekarz wystawi Ci zaświadczenie bezterminowo.
Jeżeli masz bezterminowe PJ to badania lekarskie są ważne do 5 lat. Na taki też maksymalnie okres lekarz Ci wystawi zaświadczenie i robisz też psychotesty itd. Pracodawca wysyła Cię do lekarza - bez zaświadczenia nie mozesz pracować.
Jak obejmie Cię KW to odrębnie co 5 lat. Kurs, egzamin, spokój na 5 lat i znowu kurs, egzamin itd.
Wszystko jasne?