Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 lut 2009, 19:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam mam takowy problem. Jeśli kupię auto z winietą ważną , to czy mogę dalej jeździć na niej czy muszę kupywać nową. W aucie zmienią się numery rejestracyjne. Czy ma coś do rzeczy, że auto jest z innego powiatu lub województwa?
z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi.

Post Wysłano: 01 lut 2009, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Jeżeli zmienisz nr. rejestracyjny auta, winieta straci ważność.

Post Wysłano: 01 lut 2009, 20:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A nie idzie jakoś tego ugryźć? To konkretne auto ma wykupioną pod koniec grudnia winietę na cały rok! Jak ja go kupie to to przepadnie, bez sensu. W sumie to za jedno auto będzie zapłacona podwójna stawka. A nie idzie jakichś przepisów , adnotacji robić?

Post Wysłano: 01 lut 2009, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

nic nie zrobisz, u mnie były zmieniane nr rejestracyjne i też trzeba było kupować nową winiete. Jedyne co mozna zrobic to domagac sie zwrotu reszty pieniedzy z niewykorzystanego okresu, od momentu wyrejestrowania auta.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeden facet napisał mi, że miał podobny przypadek. Trzeba mieć kopię starego dowodu rejestracyjnego z numerami na jakie jest wineta wypisana i kopię faktury. Jutro zadzwonię do ITD może dowiem się czegoś więcej.

Zadzwoniłem
trzeba się starać o zwrot. Jako iż została wykupiona z końcem grudnia odzyskamy jc 1200zł

Post Wysłano: 02 lut 2009, 15:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

z ITD nie masz co gadać bo oni wymagają winiety na auto z prawidłwoym numerem, natomiast możesz zapytać się z Zrzeszeniu Przewoźników, bo oni sprzedają winiety.
jeżeli kupujesz u jednego to przynajmniej firma w której pracowałem w 2007 oddawała odcinek kontrolny razem z kopią faktury i odzyskiwaliśmy pieniądze od pełnego miesiąca.

Post Wysłano: 02 lut 2009, 20:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co prawda dziś pani z itd z katowic i pan z gorzowa tak powiedzieli;)
Będę musiał dalej to drążyć. Auto ma wykupioną winetę pod koniec roku jakoś 20 któryś grudzień. I patrząc na tabelkę botmu to odzyskał bym 1200zł za winietę która była o wiele droższa. fakt jakiś czas już minął od wykupienia.
To by była paranoja. Zmieniam adres zamieszkania , kończy sie lizing, szyba się rozbije ten sam problem. Spróbuję do botmu zadzwonić.

Post Wysłano: 04 lut 2009, 15:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4751903

Na winiecie przecież się nie wpisuje adresu zamieszkania,winieta jest na dany numer rejestracyjny samochodu.

Post Wysłano: 04 lut 2009, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Powiedzmy, że mam auto na firmę. Siedzibe mam w miejscu zamieszkania. Przeprowadzam sie z Lublina do Poznania, zmieniają się moje dane, dane w dowodzie rejestracyjnym, trzeba auto przerejestrować. Na potwierdzeniu winiety jest numer rej.
Z tego co do tej pory się dowiedziałem w grę wchodzi tylko zwrot.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]