Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Do samej jazdy nie musisz mieć uprawnień na HDS, ale powinneś wozić papier z sobą z urzędu dozoru technicznego na HDS
Nie wiem czy to prawda jak jest nie warzny dozur techniczny na HDS to auto nie przejdzie badań technicznych w stacji kontroli pojazdów
Czy mogę jeździć samochodem z HDSem tylko jako kierowca? Czy nawet jeżdżąc muszę mieć uprawnienia?
tak musisz mieć uprawnienia na operatora HDS'a przerabiałem to ostatnio i efekt jest taki ze kończe własnie kurs na HDS
Kto Ci tak powiedział? A jeśli tylko transportujesz wóz z punktu A do punktu B to według ciebie potrzebne są uprawnienia HDS? Do samej jazdy takich uprawnień nie potrzeba.
Podobna sytuacja jest z dźwigiem zamontowanym na samochodzie ciężarowym: możesz jechać tym autem nie mając uprawnień na dźwig, ale nie wolno Ci tego dźwigu obsługiwać. Tutaj uważam, że jest tak samo.
Do samej jazdy nie musisz mieć uprawnień na HDS, ale powinneś wozić papier z sobą z urzędu dozoru technicznego na HDS
Nie wiem czy to prawda jak jest nie warzny dozur techniczny na HDS to auto nie przejdzie badań technicznych w stacji kontroli pojazdów
prawda prawda kolego.. tak samo jak z np winda .. bez nie waznego dozoru nie przejdzie przegladu
Niestety trzeba mieć uprawnienia DO OBSŁUGI hds-u prowadząc pojazd z zamontowanym "sprawnym" urządzeniem. Kilka lat temu firma wysłała mnie na taki kurs właśnie z tego względu. Dodam że nie jestem stałym kierowcą tego wozu a papie mam profilaktycznie w razie potrzeby przeprowadzenia pojazdu (właśnie z punktu A do B).
Numeru przepisu ci nie podam ale na 100% aby jeździć ciężarówką z HDS-em musisz mieć uprawnienia do obsługi takowego, podobnie ma się to do wind załadunkowych. Wszystko dogłębnie wyjaśnił mi inspektor.
Podobnie rzecz ma się z przeglądem, bez ważnego dozoru nawet nie ma co marzyć o podbiciu przeglądu, no chyba że sam dowód pojedzie z załącznikiem...
_________________ Wysłano z budki telefonicznej...
dzięki za odpowiedzi, dzisiaj na światłach zatrzymałem się równo z ciężarową "L-ką", pytałem instruktora, nie ma tego w przepisach, ale ponoć jest w jakimś rozporządzeniu, tylko nie pamiętał numeru, jak ktoś by znalazł niech da znać, ja też będę szukał
W każdym razie rozmawiałem w pracy, mają się rozejrzeć za kursem i mnie wysłać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 9 gości