Ludzie litości!!
No i dowiedz sie tu czegoś na forum.....
Identyczna dyskusja ciągneła sie ostatnio miesiącami, teraz jest wszystko wałkowane od nowa.
Byłem pewny ze na B mozna ciagnac tylko przyczepe lekką, teraz wszyscy pisza ze nigdzie nic nie ma o lekkiej i przyczepa ma tylko spelniac dwa warunki, ok przekonaliscie mnie a tu znowu..
Cytuj:
czyli:
odp. na 1. - nie muszę mieć jeśli przyczepka nie waży więcej niż pojazd
który ją ciągnie , i jeśli suma wagi przyczepki i pojazdu który ją ciągnie nie przekracza 3.5 tony(chodzi o kat.B)(czyli na moim przykładzie by podpiąć do "dostawczaka" przyczepkę i przewozić na niej samochody osobowe muszę mieć prawko kat.B+E bo w tedy suma "dostawczaka , przyczepki i na niej samochodu osob. by przekraczała 3.5 tony)
odp. na 2. - nie mogę się poruszać samochodem powyżej 3.5 tony kat.C nie mając zrobionych badań psychotechnicznych.
Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem te przepisy które mi podaliśćie
Cytuj:
Kat. B
- przyczepa, bez względu na liczbę osi, jeśli spełnione są jednocześnie 2 warunki:
1. masa przyczepy nie może być większa od masy pojadu ciągnącego, chodzi o masę rzeczywistą, czyli w danej chwili.
2. łączna masa rzeczywista obu pojazdów nie może przekraczać 3,5 t.
Cytuj:
No, a mi wklepywano na kursie na kat B że mozemy jezdzic z przyczepa lekką czyli do 750 kg. i przez rok wlasciwie zylem w takim przeswiadczeniu
no ale tak to juz jest z tymi kursami
Cytuj:
..no bo możemy tyle że ciężar tej przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu który ją ciągnie a suma ciężaru przyczepki i poj.który ją ciągnie nie może przekraczać 3.5 tony.
Cytuj:
No dobrze, ale po cholere w takim razie wmawiano nam przyczepa lekka przyczepa lekka jak nie ma znaczenia jaka byle spełnianiała dwa warunki?
mowiono nam caly czas o gornej granicy 750 kg
edit: zreszta ktore auto ma rzeczywista mase mniejsza od 750 kg, chyba tylko maluch;
nawet cienias z gratami gaśnicą śmieciami i zapasem narzędzi do przeprowadzenia niezbednych remontów w trasie wazy wiecej
edit: zreszta zawsze mozna wrzucic dwa krawęzniki do auta
Cytuj:
...z tego co wyczytałem w necie to jeśli chcesz wozić np.samochody osobowe na przyczepie to musisz posiadać już kat.B+E albo C+E bo przyczepka lekka służy do przewożenia "drobnicy" typu worek ziemniaków,cebuli itp.rzeczy
Cytuj:
ja dałem tylko takie przykłady no bo rzeczywiście nie da rady za bardzo przewieść samochodu osobowego na takiej przyczepce (do 750kg) no chyba ze malucha.
Cytuj:
Posiadając kat B można jeździć samochodem osobowym ciągnąc przyczepę lekka (dmc 750km).
Masa zestawu nie może przekroczyć dmc 3.5t
A wiec samochód osobowy 1500kg + przyczepka 750kg = 2250kg
Oczywiscie na takiej przyczepce samochodu nie przewieziemy
Cytuj:
Bo dawniej tak było! Jak zdawałem w 1993 to mnie też uczyli, że przy B można tylko zprzyczepą lekką do 750 kg, na dodatek chyba jeszcze tylko jednoosiową.
Czyli przynajmniej w tej sprawie przepisy się zmieniły na plus.
Tylko, ze ja zdawałem w 2008-mym i tez mi tak mówiono i tez mowiono ze jednoosiowa
Tlumaczono tez jednak ze jak odstep meidzy osiami jest mniejszy niz metr to nawet jak ma 3 osie to i tak jest jednosiowa..
Cytuj:
No właśnie nie! Przyczepa może mieć nawet 1,5 tony ale pod warunkiem, że samochód waży więcej (np. 2 tony) i całość nie przekracza 3,5 tony
Cytuj:
Zdawalem B pol roku temu i uczyli nas tak jak ja mowie