Cytuj:
podróż zaczyna się załadunkiem, a kończy się rozładunkiem. jednak jeżeli kierowca (pojazd) w ciągu dniówki dokonuje 6 podróży z czego 4 odbywają się poza drogami publicznymi, a 2 częściowo po drogach publicznych to przecież nie będziemy rozdzielać tego i pisać karty urlopowej na godziny.
A dlaczego nie? Bo nam się nie chce? Bo jest to zakazane jakimś konkretnym artykułem? Wszakże "urlopówka" w punktach "od" i "do" uwzględnia określenie okresu czasu w dokładnością do minuty.
Cytuj:
podróż zaczyna się załadunkiem, a kończy się rozładunkiem
A po rozładunku, kiedy jedziemy po kolejny ładunek to bez tacho?
Cytuj:
według mnie trzeba to ująć w dniówce. jeżeli w ciągu jednego cyklu dobowego nie ma wjazdu na drogi publiczne możemy uznać, że ten dzień jest poza 561/2006.
Możemy czy musimy? Widzisz, że nie jest to jednoznaczne.
Mógłbym nawet jeszcze raz zapytać o "podróż", bo Twoja interpretacja jest tylko jedną z interpretacji.
Wiem, że wikipedia nie jest oficjalnym źródłem, ale...
Cytuj:
Podróż (z łaciny zwana peregrynacją, z francuskiego wojażem) – zmiana miejsca pobytu na odległe.
Skąd więc słowo "podróż" w przepisach o czasie pracy kierowców?
Ja w każdym razie nie chce już tego roztrząsać. Też lubię po prostu przeczytać przepisy i wszystkiego sam się dowiedzieć. Czasem jednak ciężko przepis znaleźć, czasem ciężko trafnie zinterpretować.
Dziękuję za uwagę.