Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 mar 2010, 16:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam , czy mógłby ktos powiedzieć jak ustawić zapłon do samochodu marki Jelcz 317D. Pompa została wyjeta i nienaznaczona. I prosiłbym o kompletne podanie ustawienia zapłonu według kolejności. Z góry THNX

Post Wysłano: 01 mar 2010, 16:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

zapłon w jelczu: 1-5-3-6-2-4

Post Wysłano: 01 mar 2010, 17:18

Użytkownik

Użytkownik

Ale mi chodzi o to jak go ustawić , kolejności to jest pestka.

Post Wysłano: 01 mar 2010, 17:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

1.przykręc pompę (ale tak żebyś mógł swobodnie nią przekręcic),
2.odpal silnik,
3.jak już silnik bedzie równo "pykał" przykręc pompe jak należy

Post Wysłano: 01 mar 2010, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

Wyjąłem pompę wtryskowa i zapomniałem zrobić znaki . Po zamontowaniu kręcę i kręcę ale silnik się nie uruchamia. No i teraz jak ustawić od zera zapłon?

Post Wysłano: 03 mar 2010, 20:58

Użytkownik

Użytkownik

Na obudowie sprzęgła od dołu po prawej stronie masz dwa otwory (około 6 mm. ),przy jednym powinno być wybite GMP (górny martwy punkt ) przy drugim WTR lub ZAP. Musisz dopasować pręt który będzie wchodził w ten otwór swobodnie ale bez luzu.Wkładasz pręt w drugi otwór i wciskając go i jednocześnie obracasz wałem silnika, jak pręt wpadnie w otwór w kole zamachowym powinien być początek wtrysku na pierwszym cylindrze. Jeśli masz odpowietrzony układ odkręć rurkę od pierwszego cylindra na pompie i kolo napędowe pompy od sprzęgiełka (dwie śruby 8).Obracaj kołem pompy do momentu kiedy paliwo w króćcu się poruszy dobrze jest użyć cienkiej przeźroczystej rurki wciśniętej w króciec,koniecznie dodaj cały gaz i obróć kołem kilka razy przed całą operacją, pompą i wałem kręć w normalnym kierunku.Jak znajdziesz ten moment (początek wtrysku) skręcasz napęd pompy , wyjmujesz koniecznie pręt i powinno być dobrze.Jeśli nie to ustawiasz jeszcze raz wał rozłączasz napęd pompy obracasz wałem 1 obrót przy zatrzymanej pompie i ustawiasz początek wtrysku od nowa. Wał obraca się dwa razy na jeden obrót pompy.Gdyby oznaczenia otworów na sprzęgle były nieczytelne użyj dwóch prętów jednocześnie ten który wpadnie pierwszy oznacza WTR , zaraz po nim powinien wpaść drugi GMP.W razie problemu dzwoń 602690904

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]