Uzyskałem prawo jazdy kat. C dnia 27 sierpnia 2009r. Moje pytanie brzmi, czy jeżeli nie planuje rozpoczynać pracy jako kierowca przez najbliższe 5 lat, to czy muszę do dnia 10 września 2014r. odbyć szkolenie okresowe aby po tej dacie moje prawo jazdy było dalej ważne ?
To znaczy 27 sierpnia 2009 to "data wydania uprawnień" (poz. 10 prawa jazdy) a nie data zdanego egzaminu?
Jeśli tak, to nie podlegasz kwalifikacji wstępnej tylko szkoleniu okresowemu. Musisz je skończyć, jeśli chcesz pracować. Jeśli na razie nie chcesz, to i szkolenie jest ci zbędne. Zechce ci się pracować za 6 czy 7 lat, to wtedy zrobisz sobie to szkolenie.
Jeśli nie zrobisz tego szkolenia, prawo jazdy kat. C będziesz miał oczywiście ważne i nie stracisz uprawnień do kierowania pojazdami kat. C. Nie będziesz mógł tylko pracować.
.......aby po tej dacie moje prawo jazdy było dalej ważne ? ........
Prawo Jazdy, a uprawnienia do wykonywania Zawodu Kierowcy, to dwie różne rzeczy
_________________ B - B+E - C - C+E - D - D+E - CDL i kilka innych ..... Wg. Nikodema Dyzmy § 13 ¼
NIKT Ci tyle nie da, co Kierownik Ci OBIECA ! oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 24 gości