Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 gru 2010, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3228432
Samochód: mam

Witam wszystkich i proszę o pomoc.Scania z 2004r. przebieg 700 tyś. kopci na biało,świeci się usterka silnika,nie chce wejść na obroty, bardzo mocno kopci nierówno chodzi, tak jakby się dławiła(pufa z tłumika)...sam nie wiem. Dodam, że w zeszłym roku zimą też miała identyczne objawy, ale coś po majstrowałem przy hamulcu silnikowym bo był ciągle otwarty(właściwie zamknięty) i przestała...myślę że dlatego był otwarty bo dogrzewała silnik, latem bardzo trudno ją nagrzać do 90C, a zimą to w ogóle nie chce się nagrzać(termostat nowy),wisco wydaje się dobre...,auto od 2006 w PL pochodzi z Austrii tam jeździła w trasach Austria-Włochy,więc same góry.Latem silnik chodzi super,zimą zresztą też ale ni z tąd ni z owąd coś ją szczeliło,nie wiem co to może być??
Druga sprawa to osuszacz,lub jakiś zawór, czasem ma tak, że przestaje nabijać powietrze, nie pompuje, dopiero jak się wyłączy i włączy zapłon kilka razy to "puszcza" i nabija,dzieje się to podczas jazdy,albo jak stoi i się ją odpali to już nie chce nabijać, przez miesiąc może być dobrze a w jednym tygodniu co chwile się j.bie, w osuszaczu były wymieniane uszczelki, grzałka też podobno dobra...może to wina jakiegoś zaworu??

Post Wysłano: 06 gru 2010, 18:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2738622
Samochód: MAN

kolego na pulpicie masz przycisk od blokady białego dymu . zobacz czy czasem nie masz tego włączonego <po prawej koło kierownicy> moim zdaniem to albo zamarz intercooler albo podepnij pod kompa i sprawdz balans cylindrów, bo może wtrysk szwankuje. a co do temperatury to scanie ciężko nagrzać do 90# .tak przeciętnie to 70 stopni i to wszystko.kolego a świeci ci wykrzyknik w nawiasie gdy nie chce nabijać wiatrów?

Post Wysłano: 07 gru 2010, 16:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3228432
Samochód: mam

kolego jeśli chodzi o przycisk to nie jest włączony, wtedy był ustawiony klimatronik na maxa (na HI) i przez to chciała się dogrzać...
Co do silnika to teraz trochę cieplej się zrobiło i znowu chodzi bez zarzutów, może to wina wtrysku? ale dzieje się tak tylko zimą
A gdy nie nabija to świeci się to co zawsze gdy nie ma wiatrów,brake air na wyświetlaczu,no i (P)

Post Wysłano: 07 gru 2010, 19:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2738622
Samochód: MAN

ja bym spróbował zwrócic uwage na zawór czterodrożny

Post Wysłano: 08 gru 2010, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Magnum

Polecam jechać do dobrego serwisu Scani, sprawdzić ciśnienie pompy paliwowej, ile atmosfer trzyma zaworek powrotny na smoku, i na zimę zadbać o jakość paliwa. Jak przymarzalo paliwo to takie same objawy miałem. Pewnie zapala się EDC? Jakie kody wyskakują?
Co do osuszacza, to polecam: 1. Spuścić na zimę wszystkie syfy ze zbiorników powietrza, zalać pod osuszacz najlepiej WABCOTYHL ewentualnie koncentrat do chłodnicy, sprawdzić grzałkę (ewentualnie jak u nas podłączyć tak, że włączana jest razem z postojówkami). Drastycznych metod oczyszczania osuszacza nie będę zdradzał.
Warto na taka okazję jest mieć troche koncentratu do chłodnic lub kilka setek denaturatu na zapas.

Post Wysłano: 08 gru 2010, 23:45

Użytkownik

Użytkownik

w Scanii R-ce moze byc ciezko sprawdzic grzalke osuszacza.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]