Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lut 2011, 20:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGA 410A

Auto MAN TGA 410A 2000r
W aucie czasami wyskakują biegi. Po zatrzymaniu pojazdu i ponownym ruszeniu od zera idzie wszystko dobrze, do czasu aż znowu wyrzuci bieg. Dodam ze lewarek pozostaje na wrzuconym biegu a auto nie reaguje na da dodawany gaz, gdyż skrzynia rozłączana jest od silnika.

Post Wysłano: 16 lut 2011, 0:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Pytanie ktore biegi wyskakuja ,przewaznie wychodza parami :)
Czy sa zgrzyty przy zalaczaniu biegow ,lub ciezko je wrzucic ,tez raczej sa to konkretne biegi.

Post Wysłano: 16 lut 2011, 12:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Svavec, chyba znowu nie trafiłeś z diagnozą.

Kolega tutaj raczej ma problem albo z połówkami, a dolnym / górnym zakresem. Czasem tak się dzieje, że te mechanizmy się rozłączają i pomimo włożongo biegu właściwego autko nie jedzie.
Był chyba już temat o tym.

EDIT:
Kamillos1 a kiedy coś Ci sie tam rozłączy, to jak wtedy wciśniesz sprzęgło i puścisz to już jest dobrze?

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 16 lut 2011, 13:39

Użytkownik

Użytkownik

Dlatego dopytuje ktore biegi wyskakuja , gdyz nie jest to sprecyzowane.Nie postawilem diagnozy tylko zapytanie :)

Post Wysłano: 19 lut 2011, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

Kolego, Ja miałem taki sam problem.
Zadzwoń do mnie to Ci powiem co trzeba zrobić, bo za dużo pisania.

Tel. 601804332

Post Wysłano: 19 lut 2011, 22:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7751267
Samochód: Mercedes

Przyczyną, gdy u mnie wyskakiwała 8-emka był synchronizator w skrzyni.
Po rozkręceniu skrzyni okazało się tak w ogóle, że jeszcze trochę to w ogóle by auto stanęło bo by się skrzynia sama rozleciała. W ostatnim momencie na szczęście to zauważyliśmy, tzn. mechanicy i jeszcze, powtarzam jeszcze dało się ją naprawić. Ale to nie miało nic wspólnego z synchronizatorem.

Post Wysłano: 20 lut 2011, 2:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Witam.

Co prawda nie posiadam podobnego pojazdu jak kolega który zadał pytanie jednak mam podobny problem. Posiadam Atego 1223 rocznik 1999 w którym bardzo ciężko wrzucić 2 bieg. Ktoś pewnie zapyta co to znaczy ciężko. Od razu odpowiadam że wygląda to tak, samochód stoi a skrzynia jest na luzie, wciskam do końca pedla sprzęgła i chce wrzucić bieg. Lewarek daje do siebie i chce dać do tyłu niestety kawałek idzie po czym jakby go coś blokowało. Wrzucam ponownie na luz, puszczam pedał sprzęgła i ponawiam operacje z wrzucaniem biegu. Bywa że muszę zrobić tak kilka razy (5 lub 7) zanim uda sie wrzucić bieg. Parę razy musiałem ruszyć z 1 żeby moc później wrzucić kolejny. Dodam ze czasami bywa tak iż wydaje mi się że udało mi się wrzucić bieg puszczam sprzęgło bo chce ruszyć a tu lewarek przeskakuje lekko do przodu tak jakby wyrzucał bieg. Przy tych próbach nie ma żadnych niepokojących dźwięków dobiegających ze skrzyni biegów.

Od jakiegoś czasu mam tez problem z 5 biegiem. Sytuacja tutaj wygląda trochę inaczej tzn. mogę go wrzucić bez problemu ale kiedy chce zmienić na wyższy lub niższy 5 bieg nie chce wyskoczyć muszę mocniej szarpnąć lewarkiem wtedy wyskakuje (bez jakiegoś specjalnego dźwięku jednak czuć na lewarku ze stawia opór).

Poziom oleju w skrzyni biegów był sprawdzany przez serwis ale znając ASO MB może być tak że tego oleju brakuje. Pytanie czy takie rzeczy mogą być spowodowane ubytkiem?

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]