W niemczech jest bardzo wszechstronnie wykożystywane, np. jako kosiarki do trawy na autostradach, koparki, spychacze, a to wszystko kwestia jakie urządzenie zostanie podpięte do niego. A poza tym to najlepsze auto terenowe. Nie ma lepszego.
jeźdża takie po trasie u mnie wwa katowice ze szcztką obrotową po zimie w zimę pług a w lato kosiarka na wysięgniku a dziś widziałem IVECO cysternę z kołami na kolej takimi dużymi opuszczanymi na trasie widziałem jadącego hmmm torami byłoby mu szybciej ;p
Ciekawe jak długo zajmuje mu napompowanie powietrza do hamulców wagonów. Jego sprężarka jest kilkakrotnie mniejsza od tej w lokomotywie. I ile wagonów pociągnie.
Dokladnie tak, Unimog w wersji do przetaczania wagonow ma wielka sprezarke i dodatkowe zbiorniki powietrza na pace, wtedy jest dopuszczony do ciagania skladow nawet po bocznicach. Ale sa tez Unimogi ktore tylko jezdza po torach (maja do tego rolki) a sluza do roznych celow np. ratownicze. trudno uwierzyc ale nawet pkp kupowala takie pojazdy za czasow glebokiej komuny za ciezkie pieniadze, moj wujek jezdzil takim. wujek na emeryturze, Unimog sluzy do dzis:).
PKP we Wrocławiu też posiada Unimoga strażackiego służy jako pogotowie Wypadkowe i też może jeździć po torach jak na zdjęciach widać
A dokładnie ten należy do pociągu ratunkowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 9 gości